Με χειρότερους όρους θα λειτουργήσουν τα σχολεία
Με τεράστια κενά, χωρίς νέους διορισμούς και ελάχιστους αναπληρωτές καλούνται να λειτουργήσουν τα σχολεία, όπως προέκυψε από τη χτεσινή συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΟΕ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Η πλειοψηφία στο ΔΣ της Ομοσπονδίας είχε εξαρχής «ξεχωρίσει» ως αντικείμενο της συζήτησης ορισμένες πλευρές των εργασιακών ζητημάτων των εκπαιδευτικών, ζητώντας από το υπουργείο Παιδείας λύσεις, αφήνοντας έξω από τη συζήτηση την ουσία των αντιεκπαιδευτικών μέτρων που συμπαρασύρουν και τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών.
Σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, από την πλευρά του υπουργείου ξεκαθαρίστηκε ότι δεν προβλέπεται κανένας διορισμός λόγω έλλειψης κονδυλίων, ενώ οι αναπληρωτές θα είναι μειωμένοι, το πολύ 2.000 και για τις δύο βαθμίδες και οι 10.000 προσλήψεις αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ θα αφορούν σε ειδικά προγράμματα που δεν πρόκειται να λύσουν τις ελλείψεις σε δασκάλους.
Μεταξύ άλλων, η ηγεσία του υπουργείου δήλωσε ότι οι ελάχιστες αποσπάσεις εκπαιδευτικών δεν θα ανακοινωθούν νωρίτερα από την επόμενη βδομάδα και ότι κανένας δεν θα αποσπαστεί αν δεν υπάρξει αντικατάσταση, αφήνοντας στον αέρα τους εκπαιδευτικούς που έχουν κάνει αίτηση μετάταξης. Επανέλαβε δε ότι οι μετατάξεις και οι διαθεσιμότητες είναι η απάντηση στην απόλυση, θεωρώντας προφανώς ότι οι εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να... ευγνωμονούν την κυβέρνηση γι' αυτές.
Στο μεταξύ, το ΔΣ της ΔΟΕ συζήτησε χτες σε συνεδρίασή του τη στάση των εκπαιδευτικών απέναντι στις εξελίξεις, με μόνο το ΠΑΜΕ να καταθέτει ολοκληρωμένη πρόταση για 48ωρη απεργία στις 12 και 13 Σεπτέμβρη και το πλαίσιο διεκδίκησης που προβάλλουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο. Η ΔΑΚΕ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για το πρόγραμμα δράσης μετά τις αποφάσεις ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ και οι υπόλοιπες παρατάξεις δεν πρότειναν συγκεκριμένες ημερομηνίες επικαλούμενες την πίεση χρόνου.
Οι παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ και ιδιαίτερα οι «Παρεμβάσεις» στάθηκαν στο ζήτημα των μετατάξεων επικεντρώνοντας στις αδικίες που προκαλεί και στο κατά πόσο είναι νόμιμες. Το ΠΑΜΕ άσκησε κριτική στις παραπάνω δυνάμεις, τονίζοντας ότι χρειάζεται οι εκπαιδευτικοί να αντιπαρατεθούν συνολικά σε αυτή την πολιτική, όχι να αποσπούν κομμάτια των αναδιαρθρώσεων και να αναζητούν λύσεις στους αστικούς νόμους. Να αντιπαλέψουν αυτά τα μέτρα με ενιαίους αγώνες με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.
πηγή:Ριζοσπάστης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου