Η είδηση έπεσε σαν βόμβα στη Ζάκυνθο:
"Νεαρή Ουκρανή, που δούλευε σε ξενοδοχειακή μονάδα της Ζακύνθου με πρόγραμμα μαθητείας της ΕΕ για 300 €, λιποθύμησε από την κούραση και έχασε τη ζωή της, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις για τις συνθήκες εργασίας που επιβάλλουν τα εν λόγω προγράμματα μαθητείας με την ανοχή των ξενοδόχων.
"Νεαρή Ουκρανή, που δούλευε σε ξενοδοχειακή μονάδα της Ζακύνθου με πρόγραμμα μαθητείας της ΕΕ για 300 €, λιποθύμησε από την κούραση και έχασε τη ζωή της, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις για τις συνθήκες εργασίας που επιβάλλουν τα εν λόγω προγράμματα μαθητείας με την ανοχή των ξενοδόχων.
Η νεαρή από την Ουκρανία εργαζόταν στο νησί του Ιονίου με βάση πρόγραμμα μαθητείας της ΕΕ σε συνδυασμό με την Κοινοτική Οδηγία Μπολγκεστάιν που προβλέπει τη δυνατότητα πρόσληψης υπό καθεστώς μαθητείας νέων εργαζομένων από άλλες χώρες της Ευρώπης.
Η νεαρή γυναίκα λιποθύμησε έξω από το δωμάτιο της και ξεψύχησε κατά τη μεταγωγή της στο νοσοκομείο..."
Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου άμεσα παρενέβη στο ξενοδοχείο που έγινε το συμβάν για να ενημερωθεί για τα αίτια του ατυχήματος. Όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του το Σωματείο:
«... με βάση την Κοινοτική οδηγία Μπολγκεστάιν και με την καθιέρωση της μαθητείας, πολλά ξενοδοχεία γεμίζουν με "εισαγόμενους" εργαζόμενους από άλλες χώρες, με μισθούς των 300 ευρώ αλλά και εργαζόμενους από δουλεμπορικά γραφεία ευρέσεως εργασίας.
Στην πράξη οι νέοι αυτοί βγάζουν κανονική δουλειά, αμείβονται όμως με 300-400 ευρώ το μήνα, ενώ δεν έχουν ένσημα, καθώς ασφαλίζονται μόνο έναντι επαγγελματικού κινδύνου».
Ακόμα, στην ανακοίνωσή του, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό Ζακύνθου τονίζει:
«...Η εντατικοποίηση μέχρι τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, είναι ο κανόνας πίσω από την πολυτελή βιτρίνα των μεγάλων ξενοδοχείων.
Οι βάρδιες φτάνουν και τις 12 ώρες τη μέρα χωρίς ρεπό!
Οι συνθήκες δουλειάς φθείρουν την υγεία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, που αναφέρουν λιποθυμίες και πόνους στις αρθρώσεις και στη μέση!
Κάτω από συνεχές τρέξιμο για να βγει η δουλειά, συχνοί είναι οι τραυματισμοί, τα μικροατυχήματα. Οι εργαζόμενοι υποφέρουν από κρίσεις άγχους καθώς δουλεύουν κάτω από συνεχή πίεση.
Σε μια περίοδο που το τουριστικό κεφάλαιο αυξάνει τα κέρδη του, ο τουρισμός αποδεικνύεται "ατμομηχανή" που κινείται με καύσιμο την εκμετάλλευση των εργαζομένων του κλάδου.
Ζητάμε:
- Μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς.
- Πενθήμερο, οχτάωρο με αύξηση των μισθών.
Η διέξοδος βρίσκεται στα ταξικά σωματεία που παλεύουν για τα δικαιώματά μας, για την ασφάλεια και την ζωή μας».
Η Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ, με αφορμή το θάνατο της εκπαιδευόμενης εργαζόμενης σε ξενοδοχείο στη Ζάκυνθο επισημαίνει:
«Ακόμη ένα τραγικό περιστατικό, ο θάνατος εκπαιδευόμενης εργαζόμενης σε ξενοδοχείο στη Ζάκυνθο, αποκαλύπτει τη σαπίλα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.
Ο θάνατος της εκπαιδευόμενης και η λιποθυμία άλλου εργαζόμενου σε ξενοδοχείο της ίδιας αλυσίδας δεν έχουν την αιτία τους σε παθολογικά αίτια. Η αιτία τους βρίσκεται στις συνθήκες γαλέρας που επιβάλλονται στους χώρους εργασίας για να αυγαταίνουν τα κέρδη της εργοδοσίας.
Οι καραβιές των νοικιασμένων μαθητών - εργαζόμενων από χώρες του εξωτερικού που γεμίζουν τα ξενοδοχεία κάθε χρόνο καθ’ υπόδειξη των οδηγιών και αποφάσεων της ΕΕ, είναι εργαζόμενοι το ίδιο και περισσότερο εκμεταλλευόμενοι με τους Έλληνες εργαζόμενους.
Η εκμετάλλευση και η εντατικοποίηση είναι ίδια για όλους. Τα 12ωρα δουλειάς, η πολυαπασχόληση, οι ατελείωτες μέρες δουλειάς χωρίς ρεπό είναι ο κανόνας κι όχι η εξαίρεση.
Η εκμετάλλευση και η εντατικοποίηση είναι ίδια για όλους. Τα 12ωρα δουλειάς, η πολυαπασχόληση, οι ατελείωτες μέρες δουλειάς χωρίς ρεπό είναι ο κανόνας κι όχι η εξαίρεση.
Απέναντι στους εργαζόμενους είναι η εργοδοσία και τα κέρδη της, είναι η ξεπουλημένη πλειοψηφία της Ομοσπονδίας που από πέρσι υπέγραψε κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με 10ωρα δουλειάς, προσφέροντας τζάμπα εργασία στους μεγαλοξενοδόχους, είναι και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που όχι μόνο διατήρησε όλο το αντεργατικό πλαίσιο του προηγούμενου διαστήματος, αλλά πλέον το επεκτείνει με τη νέα συμφωνία - μνημόνιο που φέρνει στο λαό και τους εργαζόμενους. Αυτοί έχουν ακέραια την ευθύνη (φυσικά - ηθικά - πολιτικά) για τα ατυχήματα και τους θανάτους στους χώρους εργασίας.
Τα ταξικά σωματεία του κλάδου είχαν προειδοποιήσει πριν το άνοιγμα της σαιζόν για την εντατικοποίηση και την ακόμη πιο βάρβαρη εκμετάλλευση από τα προηγούμενα χρόνια. Καλούσαν τους εργαζόμενους να δράσουν άμεσα με στόχο την υπεράσπιση της σταθερής και μόνιμης δουλειάς με δικαιώματα, για ανθρώπινες, ασφαλείς και υγιεινές συνθήκες δουλειάς.
Τώρα που για άλλη μια χρονιά, παρά τα όσα λέγονται, ο τουρισμός αποδεικνύεται η "ατμομηχανή" της οικονομίας τους, είναι ώρα οι εργαζόμενοι να μην σκύψουμε το κεφάλι, να μην δεχτούμε τη σύγχρονη σκλαβιά των ελαστικών σχέσεων εργασίας και των voucher, την απλήρωτη δουλειά.
Τώρα είναι ώρα να παλέψουμε για μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, να διεκδικήσουμε Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις.
Τώρα είναι ώρα να ξεσηκωθούμε, να απαντήσουμε με οργάνωση του αγώνα, ενότητα και ταξική αλληλεγγύη στον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση - ΕΕ - εργοδοσία στη ζωή μας».
πηγές: ΑΠΕ - news 247- 902.gr
πηγές: ΑΠΕ - news 247- 902.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου