Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Στα γεμάτα η συζήτηση για νέες ανατροπές σε εργασιακά - ασφαλιστικό.

Με τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαίωσε χτες η κυβέρνηση ότι οι συζητήσεις με τους εταίρους της για το 3ο Μνημόνιο αφορούν και τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.
 
Στο nonpaper που κυκλοφόρησε για τις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια αναφέρεται ρητά: «Ξεκινά η διαβούλευση για τα εργασιακά ούτως ώστε έως το τέλος του 2015 να υπάρχει ένα νέο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων που θα εγγυάται τη δικαιοσύνη και την αποτελεσματικότητα στο χώρο της εργασίας».
 
Η συγκεκριμένη διατύπωση παραπέμπει στην συμφωνία που έχει ήδη υπογραφεί από τις 12 Ιούλη για χρήση των "βέλτιστων πρακτικών" τόσο για τις συλλογικές συμβάσεις όσο και για τον συνδικαλιστικό νόμο.

Με το ίδιο nonpaper επιβεβαιώνεται ότι γίνεται κανονικά η συζήτηση για τις νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό. Όπως σημειώνεται «υπήρξε ειδική συνάντηση στα τεχνικά κλιμάκια για τις κρατήσεις φόρων υπέρ τρίτων». Διατύπωση που παραπέμπει στην επιδίωξη να περικοπούν πόροι που ως τώρα πήγαιναν στα ασφαλιστικά ταμεία, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε νέες περικοπές στις συντάξεις.
 
Από προχτές ήταν καθαρό ότι η κατάργηση των συνταξιοδοτήσεων που παραπλανητικά αποκαλούνται «πρόωρες» και η κατάργηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) εχουν μπει, μεταξύ άλλων, στο τραπέζι των συζητήσεων της συγκυβέρνησης με τα λεγόμενα τεχνικά κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.
 
Οσο και αν η κυβερνητική (παρα)πληροφόρηση επέμενε να λέει ότι δεν υπάρχουν άλλα "προαπαιτούμενα" η ουσία είναι ότι ετοιμάζεται νέο αντιασφαλιστικό χτύπημα είτε ως ένας από τους όρους του νέου τρίτου μνημονίου, είτε θα περιέχεται ως όρος σε μια ενδιάμεση συμφωνία.
 
Η σχετική συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει τις τελευταίες δύο μέρες και σύμφωνα με τις σχετικές διαρροές η κουβέντα δεν αφορά στο αν θα εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα αλλά στο πώς θα εφαρμοστούν και σε ποιο χρόνο, σε μια προσπάθεια, προφανώς, να αποδυναμώσουν τις αντιδράσεις που έτσι κι αλλιώς προκαλούν.
 
Υπενθυμίζεται ότι στο αρχικό αντιασφαλιστικό σχέδιο, που κατόπιν νομοθετήθηκε ένα κομμάτι του, προβλέπεται αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από 1 Ιούλη 2015 κατά έξι μήνες κάθε χρόνο και μέχρι το 2022 ώστε από 1 Γενάρη 2023 όλοι να συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη μόνο μετά τα 67 τους χρόνια με 15 εργάσιμα έτη (4.500 ημέρες ασφάλισης) ή στα 62 τους χρόνια με 40 εργάσιμα έτη (12.000 ημέρες). Η πρόβλεψη αυτή είναι αντικείμενο της συζήτησης που γίνεται αυτή τη στιγμή με τα τεχνικά κλιμάκια και αναμένεται να νομοθετηθεί το επόμενο διάστημα.
 
Μέσα από τις αυξήσεις αυτές, στόχος είναι η σταδιακή κατάργηση των «πρόωρων» συνταξιοδοτήσεων. Οποιος στη μεταβατική περίοδο τολμήσει να συνταξιοδοτήθεί «πρόωρα» θα του επιβάλλεται στη σύνταξη ετήσια μείωση 16% μέχρι να συμπληρώσει το νέο αυξημένο ηλικιακό όριο. Αυτό που συγκυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί θεωρούν φυσιολογικό όριο αλλά στην πράξη πρόκειται για δουλειά μέχρι το θάνατο.
 
Ακόμα προβλέπεται η κατάργηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) και αφορά σε 300.000 και πλέον χαμηλοσυνταξιούχους. Στις συζητήσεις που γίνονται αυτές τις μέρες οι διαρροές φέρουν τα τεχνικά κλιμάκια να ισχυρίζονται ότι είναι πολλά τα λεφτά που δίνονται στο ΕΚΑΣ και ότι η κατάργησή του αντί να ξεκινήσει το Μάρτη του 2016 ίσως θα πρέπει να ξεκινήσει νωρίτερα. Για να μπορέσει η συγκυβέρνηση να δικαιολογήσει την κατάργηση ενός επιδόματος που είναι ήδη ψίχουλα και απευθύνεται εξορισμού σε χαμηλοσυνταξιούχους φθάνει στο σημείο να λέει χωρίς ντροπή ότι οι πρώτες καταργήσεις θα αφορούν στους εισοδηματικά εύρωστους (!) δικαιούχους του επιδόματος!
 
Και βέβαια τα νέα μέτρα δε σταματούν εδώ αλλά έρχονται κι άλλα όπως η σταδιακή κατάργηση όλων των χρηματοδοτούμενων από το κράτος επιπλέον χορηγήσεων και η ενάρμονιση των ασφαλιστικών εισφορών σε όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης με αυτές που ισχύουν στο ΙΚΑ, η μείωση των συντάξεων των νέων συνταξιούχων, με «στενότερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών», οι ριζικές ανατροπές στην ασφάλιση των αγροτών κι άλλα.
 
Τα παραπάνω αποτελούν συνέχεια των μέτρων που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τη στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του «Ποταμιού» ήδη έχουν ψηφίσει.
 
Τα μέτρα αυτά είναι:
  • Η μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 6% από 1 Ιούλη 2015 επί του καταβαλλόμενου ποσού (πριν τις μειώσεις) και η μείωση των κύριων συντάξεων κατά 2% επί του αρχικού ποσού, με απώλεια εισοδήματος για τους συνταξιούχους 422 εκατ. για το έτος 2015 και 854 εκατ. για το 2016 και κάθε επόμενο έτος. Η μέση επιβάρυνση για κάθε κύρια σύνταξη ανέρχεται ετησίως σε 312 ευρώ και σε 276 ευρώ για κάθε επικουρική σύνταξη.
  • Η κατάργηση των κατώτατων ορίων των συντάξεων που οδηγούν σε μειώσεις μέχρι 60% των συντάξεων για όσους έχουν 15-20 χρόνια ασφάλισης και χαμηλές αποδοχές και είναι κάτω των 67 ετών. Αυτοί θα λαμβάνουν μόνο τη σύνταξη που αναλογεί στα έτη ασφάλισης. Η κατάργηση των κατώτερων ορίων σύνταξης αρχίζει για όσους ασφαλισμένους συνταξιοδοτούνται σε ηλικία μικρότερη του 67ου έτους, θα συνεχιστεί και αναμφίβολα θα επεκταθεί σε όλους.
  • Πάγωμα της κρατικής επιχορήγησης των σημερινών επιπέδων μέχρι και το 2021. Η επιχορήγηση αυτή ήταν μειωμένη το 2015 σε σχέση με το 2009 κατά 40%. Ο δραστικός περιορισμός της συμμετοχής του κράτους ανοίγει το δρόμο για παραπέρα δραματικές περικοπές σε όλα τα Ταμεία. Το μέτρο αυτό είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις των συντάξεων. Στην καλύτερη περίπτωση το πάγωμα αυτό σημαίνει πάγωμα της κατώτερης σύνταξης των 486 ευρώ ενώ ήδη έχουν χάσει το 23,5% της αγοραστικής τους δύναμης την τελευταία περίοδο (-9,2% από τον πληθωρισμό και -14,3% από τις μειώσεις των συντάξεων).
  • Αναμένεται πρόσθετη μείωση των επικουρικών συντάξεων μέσα στο έτος καθώς, αναδρομικά από την αρχή του 2015, οι μοναδικοί πόροι που θα έχουν τα επικουρικά ταμεία θα είναι μόνο οι εισφορές και έμμεσα θα εφαρμόζεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου