Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

84η Γ.Σ. ΔΟΕ: Η 1η μέρα των εργασιών.

Τακτικισμοί, κωλυσιεργίες … 
Και στο βάθος «υπόγειες» διεργασίες από "ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ" - "ΕΡΑ" – "ΕΚΕ",  για το σχηματισμό του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού.
 
Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες της 84ης Γ.Σ. της ΔΟΕ, με σημαντική καθυστέρηση, - όπως άλλωστε συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια -  λόγω των διαδικαστικών ζητημάτων που εσκεμμένα έβαζαν  από το πρωί, οι παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΔΗΣΥ(ΠΑΣΚ), ΕΡΑ(ΣΥΡΙΖΑ).
 
Παλιός και νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός, εσκεμμένα, κατέβαλλαν «φιλότιμες» προσπάθειες για να καθυστερήσουν οι διαδικασίες, με απώτερο στόχο να υποβαθμιστεί η  συζήτηση επί της ουσίας των ζητημάτων της Γ.Σ. Χαρακτηριστικό των «τακτικισμών» τους ήταν το ότι,  ενώ ΟΜΟΦΩΝΑ από το απερχόμενο Δ.Σ. είχε αποφασιστεί η σύνθεση του προεδρείου της Γ.Σ. να είναι αντιπροσωπευτική – αναλογική με βάση τη δύναμη των παρατάξεων, κατάφεραν με διάφορους τρόπους, παρεμβάσεις, εντάσεις και διαδικαστικές κωλυσιεργίες να μη γίνει καμία συζήτηση για 2 ώρες, χρόνος που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και τελικά πήγε χαμένος.
 
Πρωταγωνίστρια σ’ αυτό το «θέατρο» που στήθηκε, ήταν η παράταξη των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ η οποία, έχοντας ως στόχο να ηγηθεί στο χώρο του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, απαίτησε τον πρόεδρο – όντας 2η δύναμη - αφήνοντας να εννοηθεί ότι με άλλες, υπόγειες διαδικασίες, πέρα από τις εκλογές των πρωτοβάθμιων σωματείων, είναι η «κυρίαρχη δύναμη» στο χώρο. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του εκπροσώπου των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ότι «διεκδικεί τη θέση του προέδρου της Γ.Σ.» γιατί «εκπροσωπεί το πλειοψηφικό ρεύμα» (δηλ. ΕΡΑ-ΕΚΕ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ).
 
Ένα άλλο παράδειγμα της τακτικής παρακώλυσης των διαδικασιών, αλλά και  της σύμπνοιας του παλιού με το νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό, ήταν και η πρόταση που κατατέθηκε από τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ για σταμάτημα των εργασιών στις 7μμ και η συμμετοχή των αντιπροσώπων στο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα.
 
Ένα συλλαλητήριο που στηρίζεται και από το ΣΥΡΙΖΑ και που στην ουσία καλεί τους εργαζόμενους να γίνουν συνένοχοι στις προσπάθειες της κυβέρνησης για επίτευξη συμφωνίας, δηλαδή 3ου μνημονίου!!! Την πρόταση αυτή  τη στήριξαν όλες οι άλλες δυνάμεις εκτός του ΠΑΜΕ.
 
Προκειμένου μάλιστα να μην καταγραφεί με ψηφοφορία αυτή η σύμπνοια – πράγμα που θα τους ξεσκέπαζε - φρόντισαν να μη συγκεντρώσει η πρόταση την απαραίτητη πλειοψηφία και στη συνέχεια, με μεταξύ τους συνεννόηση, αποφάσισαν να σταματήσουν τη Γ.Σ. και να πάνε στις 7μμ στο Σύνταγμα. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατήγγειλαν την παραπάνω διαδικασία και κάλεσαν σε στήριξη του Συλλαλητηρίου της Τρίτης στις 6 το απόγευμα, που διοργανώνουν τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με κεντρικό σύνθημα ΑΡΚΕΤΑ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ – ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΤΩΣΑΜΕ.
 
Εξαίρεση στους παραπάνω τακτικισμούς, ήταν η δυναμική και μαζική παρέμβαση που έκανε η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών – Ωρομισθίων αλλά και Σύλλογοι Αναπληρωτών.
 
Η Θεώνη Δρόσου μέλος της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών-Ωρομισθίων  από το βήμα της Γ.Σ. κάλεσε τους αντιπροσώπους αλλά και τους συναδέλφους της αναπληρωτές – ωρομίσθιους,  «να διεκδικήσουν δυναμικά  λύση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια. Να διεκδικήσουν το δικαίωμα στον αξιοπρεπή μισθό, στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, στην περίθαλψη».  
 
Όπως τόνισε:
«Η κατάσταση που ζούμε παραμένει από κάθε άποψη εκρηκτική. Δεν μας αναγνωρίζουν στοιχειώδη δικαιώματα, ούτε καν την έγκαιρη πληρωμή του μισθού μας, το δικαίωμα μας να αρρωστήσουμε. Χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες. Η κατάσταση αυτή έχει άμεσο αντίκτυπο και στην ποιότητα της εκπαίδευσης των παιδιών της λαϊκής οικογένειας.
 
Απαιτείται αγώνας, ενότητα, μαζική συμμετοχή όλων μας στα σωματεία. Απορρίπτουμε τη λογική που μας θέλει διασπασμένους. Δεν έχει κανένα αποτέλεσμα να χωριζόμαστε σε 24μηνίτες, 30μηνίτες, 5μηνίτες, επιτυχόντες ΑΣΕΠ και μη, κατόχους μεταπτυχιακών και μη ή να δουλεύουμε σε διαφορετικά προγράμματα του ΕΣΠΑ. Αυτός ο διαχωρισμός αφήνει στο απυρόβλητο την κυβέρνηση, αποδυναμώνει τον αγώνα μας,  στρέφει τον ένα εργαζόμενο απέναντι στον άλλο.»  
 
Τέλος κάλεσε όλους τους εκπαιδευτικούς στο συλλαλητήριο της Παρασκευής 26/6, στις 11πμ στο Υπουργείο Παιδείας για να διεκδικήσουν:
 
1. Σταθερή καταβολή του μισθού στο τέλος κάθε μήνα, την απόδοση όλων των δεδουλευμένων, τη μισθολογική αναγνώριση του μεταπτυχιακού τίτλου, την αναγνώριση άμεσα των μισθολογικών κλιμακίων και την αναδρομική καταβολή τους.
 
2. Την καταβολή επιδότησης ενοικίου κι επιδόματος θέρμανσης, την εξασφάλιση δωρεάν μεταφοράς από και προς τον τόπο διαμονής και εργασίας, την επιδότηση όλων των αναπληρωτών με επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία.
 
3. Πλήρη δικαιώματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε περίπτωση ασθένειας, και φυσικά αναγνώριση της εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας για όλη τη διάρκεια της αναρρωτικής τους άδειας, καθώς και την εξασφάλιση άδειας ανατροφής τέκνων σε όλους τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, όπως ισχύει και στους μόνιμους εκπαιδευτικούς.
 
4. Την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών από την 1η Ιούλη 2010 και μέχρι τον Ιούλη του 2012, την αναδρομική χορήγηση του επιδόματος Θέσης Ευθύνης σε όλους τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που έχουν υπηρετήσει σε τέτοιες θέσεις, και πριν την 1-9-2013.
 
5. Να αντιστοιχεί ένας εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης σε κάθε παιδί, όπως ίσχυε και παλιότερα.
 
6. Την κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ώστε να εξασφαλιστεί τόσο η κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς, όσο και το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία.
 
7. Να αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία στα δυσπρόσιτα σχολεία με διπλάσια μόρια
 
8. Να αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής που εργάζονται στην Ειδική Αγωγή με μεταπτυχιακά και στον πίνακα Γενικής Αγωγής και στον πίνακα Ειδικής Αγωγής.
 
Οι εργασίες της Γ.Σ. συνεχίζονται με παρουσίαση των πεπραγμένων από το απερχόμενο Δ.Σ. της ΔΟΕ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου