Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Επέκταση της μαθητείας στα ΕΠΑΛ ...

Έξι άρθρα που αφορούν το υπουργείο Παιδείας εντάχθηκαν στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για «κατεπείγοντα θέματα» διαφόρων υπουργείων, που πέρασε η κυβέρνηση στο τέλος του χρόνου και δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» στις 30 Δεκέμβρη.

Στην κατεύθυνση της αποφασιστικής προώθησης του θεσμού της μαθητείας από νωρίς, η κυβέρνηση ενέταξε στα παραπάνω άρθρα διατάξεις που αφορούν την επαγγελματική εκπαίδευση και συγκεκριμένα:

Συμπληρωματικά στο νόμο του 2013, ο οποίος προβλέπει τη μαθητεία στους μαθητές των ΕΠΑΛ, δηλαδή την τζάμπα εργασία στις επιχειρήσεις και πρώιμη εκμετάλλευση, προβλέπεται «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας - Μαθητεία σε εργασιακό χώρο», διάρκειας είκοσι οκτώ (28) ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένο κατ' ελάχιστον σε τέσσερις (4) μέρες.

Την ευθύνη υλοποίησης της πιλοτικής «Τάξης μαθητείας», της τοποθέτησης σε χώρους εργασίας των φοιτούντων, καθώς και όλα τα σχετικά με αυτήν, έχει το ΕΠΑΛ σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στην «Πιλοτική τάξη μαθητείας», διάρκειας εννέα μηνών (από 6 που προβλεπόταν αρχικά), που θα λειτουργήσει την τρέχουσα και την επόμενη σχολική χρονιά.

Στην «Τάξη μαθητείας» εφαρμόζεται, επίσης, πρόγραμμα του εργαστηριακού μαθήματος «Ενισχυτική Εργαστηριακή Εκπαίδευση της Μαθητείας» διάρκειας 200 ωρών, το οποίο διδάσκεται στη σχολική μονάδα του ΕΠΑΛ και τις σχολικές μονάδες του ΟΑΕΔ, από εκπαιδευτικό προσωπικό του υπουργείου Παιδείας και του ΟΑΕΔ.

Είναι φανερό ότι πρόκειται για διατάξεις που εφαρμόζουν και ενισχύουν το πνεύμα και το γράμμα του νόμου της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για τα ΕΠΑΛ, όπως και τις κατευθύνσεις ΕΕ και ΟΟΣΑ, που στο όνομα της «μαθητείας» και της «καταπολέμησης της ανεργίας» έχουν ως στόχο να εξασφαλίσουν τσάμπα εργατικό δυναμικό στους επιχειρηματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου