Η πολιτική της πλήρους υποβάθμισης των σπουδών για χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες, της προσαρμογής του περιεχομένου της εκπαίδευσης και της αξιοποίησης της έρευνας για τα κέρδη μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων αποτυπώνεται και στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Ενδεικτικό είναι το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΤΕΠΑΕΣ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου που έχει έδρα στη Ρόδο, με τεράστιες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό που έχουν ως αποτέλεσμα τα μαθήματα και οι πρακτικές των Καλλιτεχνικών και της Μουσικής - τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και τη διαπαιδαγώγηση των νηπίων - φέτος να μην πραγματοποιούνται.
Αντί αυτού, τα παραπάνω μαθήματα αντικαταστάθηκαν με μαθήματα επιχειρηματικότητας. Συγκεκριμένα, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες καλούνται να διδαχθούν αλλά και να διδάξουν μαθήματα επιχειρηματικότητας και Project. Ειδικότερα, το τρίτο έτος του τμήματος καλείται στις πρακτικές ασκήσεις Β' φάσης «Επιχειρηματικές δεξιότητες και ποιοτική παραγωγή σε εκπαιδευτικές δομές» να εκπονήσει ένα επιχειρηματικό σχέδιο για την ανάπτυξη του τουρισμού στα Δωδεκάνησα.
Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο μάθημα - πρακτική άσκηση δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο σπουδών του τμήματος. Πρόκειται για άλλη μια περίπτωση που η έρευνα αξιοποιείται όχι για την καλυτέρευση της ζωής του λαού και της νεολαίας, αλλά για για το πώς -στη συγκεκριμένη περίπτωση- θα αυξήσουν τα κέρδη τους οι μεγαλοξενοδόχοι, πατώντας πάνω στα δικαιώματα χιλιάδων ξενοδοχοϋπαλλήλων, που είναι απλήρωτοι και δεν έχουν να πάρουν στα παιδιά τους ούτε μολύβια για το σχολείο.
Είναι φανερό ότι οι ελλείψεις διδακτικού προσωπικού είναι επιπλέον το όχημα για να ενταχθούν το περιεχόμενο της εκπαίδευσης και της έρευνας στις απαιτήσεις της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού κεφαλαίου της περιοχής.
Το γεγονός καταγγέλλει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών με ανακοίνωσή του, ενώ για το θέμα κατέθεσαν χτες Ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου, ζητώντας από τον υπουργό Παιδείας να παρθεί πίσω η απόφαση για την πραγματοποίηση τέτοιου είδους μαθημάτων και να προσληφθεί άμεσα μόνιμο διδακτικό προσωπικό που να καλύπτει τις ανάγκες για τη διδασκαλία όλων των απαραίτητων μαθημάτων
πηγή: Ριζοσπάστης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου