Τετάρτη, 7 Ιανουαρίου 2015

"ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ": Παροχές στο κεφάλαιο - μέτρα διαχείρισης της απόλυτης φτώχιας.

Ποια είναι σήμερα η θέση του ΣΥΡΙΖΑ στην εργατική – λαϊκή απαίτηση για κατάργηση όλων των μνημονίων και ανάκτηση του συνόλου των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι την προηγούμενη πενταετία σε συνθήκες κρίσης;
Σύμφωνα με τον Δημήτρη  Στρατούλη, στέλεχος της «Αριστερής Πλατφόρμας» του ΣΥΡΙΖΑ, «κατάργηση του μνημονίου σημαίνει εφαρμογή του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης».
Το πρόγραμμα στην αρχή παρουσιάστηκε περίπου ως το πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καλλιεργώντας προσδοκίες για πολλά περισσότερα στη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας.

Ωστόσο, όσο περνάει ο καιρός, τα στελέχη του παρουσιάζουν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ως το μοναδικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον για την τετραετία, αν σχηματίσει κυβέρνηση. Όποιος περίμενε κάτι παραπάνω, καλά θα κάνει να ρίξει ακόμα πιο κάτω τις προσδοκίες του. Τι περιλαμβάνει όμως το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης»;
 
Δεσμεύσεις απευθείας στο κεφάλαιο.
Η λιγότερο προβεβλημένη πλευρά του, είναι αυτή που αφορά τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ απευθείας στο κεφάλαιο. Το πρόγραμμα προβλέπει επιδοτήσεις των επιχειρήσεων για την πρόσληψη εργατικού δυναμικού, μείωση του ενεργειακού κόστους, διευκολύνσεις σε ότι αφορά τα δάνεια και τα χρέη. Προβλέπει ακόμα το κράτος να λειτουργεί ως εργαλείο αναπτυξιακού σχεδιασμού και ως αρωγός του πραγματικού επενδυτή, του υγιούς επιχειρηματία.
 
Τι λιγότερο έκανε ή προσπάθησε να κάνει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια; Τι διαφορετικό έκαναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις στην Ελλάδα αλλά και στα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, προσπαθώντας να τονώσουν τα επιχειρηματικά κέρδη με φτηνότερα εργατικά χέρια, ολοένα και περισσότερη ελαστική εργασία και περιορισμό του κόστους της Ενέργειας;
 
Για τους επιχειρηματίες είναι και τα παρακάτω «αναπτυξιακά εργαλεία» που περιέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης»:
·        διοχέτευση πόρων στη λεγόμενη «πραγματική οικονομία»,
·        θεσμοθέτηση ισχυρών φορολογικών κινήτρων για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων,
·       απλοποίηση αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων,
·      ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων ως προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας,
·     ρυθμίσεις για ενίσχυση ανταγωνισμού, καταπολέμηση καρτέλ και μείωση των τιμών,
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάζει αυτά τα μέτρα ως ευεργετικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όμως αυτοί που θα βγουν πραγματικά κερδισμένοι θα είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Για άλλες πλευρές του κυβερνητικού προγράμματος, όπως η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων κατά 4 δισ. €, ως πηγή χρηματοδότησης αναφέρονται τα κοινοτικά προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ και οι πόροι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που στην ουσία εξαρτώνται από τη βούληση της Ε.Ε., των δανειστών και των τραπεζικών ομίλων.
Όλοι αυτοί οι πόροι ως κύριο στόχο έχουν την ισχυροποίηση των μονοπωλιακών ομίλων, ενισχύοντας την τάση συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επιχειρηματιών. 

Μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχιας.
Το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» προβλέπει μέτρα για την αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κρίσης», όπως την ονομάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή μέτρα διαχείρισης και όχι αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας, όπως το δωρεάν ρεύμα και τα κουπόνια σίτισης στις 300 χιλιάδες άπορες οικογένειες, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ.  
Τα μέτρα αφορούν επιδότηση σίτισης 2 € ανά άπορο άτομο και δυνατότητα κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος 10 Kwh την ημέρα, τα οποία δε διασφαλίζουν ούτε καν όρους αξιοπρεπούς επιβίωσης.
Πρόκειται για ψίχουλα στις ομάδες ακραίας φτώχειας, που στην πραγματικότητα θα διασφαλιστούν από τη συνεχιζόμενη αφαίμαξη των υπόλοιπων μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, συνοδευόμενα και από μια γενικόλογη διαβεβαίωση ότι δε θα υπάρξει «περαιτέρω λιτότητα», δηλαδή πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που την τελευταία πενταετία οι απώλειες του διαθέσιμου εισοδήματος της λαϊκής οικογένειας ξεπέρασαν τα 12,5 δισ. €, ενώ την ίδια περίοδο 559 έλληνες μεγαλομέτοχοι εμφανίζουν περιουσία που ξεπερνά τα 76 δισ. δολάρια και τα ελληνικά κεφάλαια που επενδύθηκαν στο εξωτερικό (πλην των καταθέσεων) ξεπερνούν τα 140 δισ. €.

·        Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται να αποκαταστήσει μόνο τη 13η σύνταξη και μόνο για τους συνταξιούχους που έχουν εισόδημα κάτω από 700 ευρώ:
Με βάση το κονδύλι που λένε ότι θα διαθέσουν και τον αριθμό των συνταξιούχων με εισόδημα κάτω από 700 ευρώ, αυτό ισοδυναμεί με αύξηση 1,28 ευρώ τη μέρα!
Ούτε συζήτηση για αποκατάσταση της 13ης και 14ης σύνταξης για όλους, για αποκατάσταση των συντάξεων τουλάχιστον στο ύψος πριν την κρίση, για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού για τους δημόσιους υπαλλήλους, γιαι επαναφορά των μισθών τους στα επίπεδα πριν τις περικοπές.
Επιπλέον στα πλαίσια της λεγόμενης «επανεκκίνησης της οικονομίας»,
·        Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται γενικόλογα αποκατάσταση του κατώτατου μισθού.
Στην πραγματικότητα, για το μόνο που δεσμεύεται (κατέθεσε και σχετική πρόταση νόμου) είναι να καταργήσει την Πράξη Υπ. Συμβουλίου 6/2012 με την οποία έχει ανασταλεί κάθε διαπραγμάτευση για την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και ο κατώτατος μισθός ορίστηκε από την κυβέρνηση στα 586 και 511 ευρώ μεικτά για τους πάνω και κάτω των 25 ετών αντίστοιχα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δε λέει ότι θα επαναφέρει με νόμο τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ μεικτά. Απλά θα επαναφέρει τη συλλογική διαπραγμάτευση για τον καθορισμό του.
Ποιος είναι τόσο αφελής να πιστεύει ότι η σημερινή πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και οι βιομήχανοι θα συμφωνήσουν σε αυξήσεις 22%! και 32%! όσο δηλαδή χρειάζεται για να φτάσει ο κατώτατος μισθός των παραπάνω κατηγοριών στα 751 ευρώ μεικτά;
Μόνο η ανασύνταξη του κινήματος και η όξυνση της ταξικής πάλης μπορεί να επιβάλλει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Αυτά όμως τα ξορκίζει και τα υπονομεύει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σήμερα, μεγάλο μέρος των εργαζομένων αμείβεται με 200 και 300 ευρώ, εξαιτίας των ελαστικών μορφών απασχόλησης που κάνουν θραύση, κύρια στους νέους. Μία στις δυο θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι θέση ελαστικής απασχόλησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπόσχεται να καταργήσει τους νόμους που προάγουν την ελαστικότητα στην αγορά εργασίας. Αντίθετα, πρόθεσή του είναι να τις ενισχύσει, αν κρίνουμε από τις εξαγγελίες του για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα κι αν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, μεγάλο μέρος των εργαζόμενων, αυτοί που τελικά έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη ως οι χειρότερα αμειβόμενοι, δεν πρόκειται να δουν ουσιαστική διαφορά στα εισοδήματά τους, πόσο μάλλον να βελτιώσουν ουσιαστικά το βιοτικό τους επίπεδο.

·         Για τους άνεργους, ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε από το 2012 ότι θα αυξήσει το επίδομα στα 461 ευρώ και θα διπλασιάσει το διάστημα που το χορηγεί ο ΟΑΕΔ.
Στο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» όλα αυτά πήγαν περίπατο. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οι άνεργοι το μόνο που έχουν να περιμένουν είναι η ανακύκλωση των ίδιων πενιχρών κονδυλίων με «κοινωνικά κριτήρια», περιμένοντας στην ουρά για μια από τις ...300.000 θέσεις εργασίας που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τα αναπτυξιακά του προγράμματα.
Για κερασάκι στην τούρτα, ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε σ’ όλους τους τόνους: «…όλες οι προτάσεις γίνονται υπό τις συνθήκες ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Δεν επιστρέφουμε στα ελλείμματα…».
Αυτό βέβαια σημαίνει ψίχουλα για το λαό, ενώ από την άλλη οι παροχές στο κεφάλαιο είναι δεδομένες, για να ανακάμψει -όπως ισχυρίζεται- η οικονομία.
 
πηγές: Ριζοσπάστης, ΚΟΜ.ΕΠ.

[…]  Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με τα ψίχουλα. Κριτήριο της στάσης και της πάλης του λαού πρέπει να είναι οι σύγχρονες ανάγκες του ίδιου και των παιδιών του...
[…] Απευθυνόμαστε και σε εσάς που δε συμφωνείτε σε όλα με το ΚΚΕ ή επιφυλάσσεστε ακόμη για κάποιες θέσεις του, κατανοείτε όμως ότι το ΚΚΕ αποτελεί το σταθερό στήριγμα του λαού. Ότι κέρδισε ο λαός, το κέρδισε μόνο με αγώνες και με το ΚΚΕ μπροστά. Όταν το κίνημα και το ΚΚΕ αδυνάτισαν, έχασε και ο λαός…
[…] Σκεφτείτε αύριο ποια δύναμη θα είναι δίπλα στο λαό, μπροστάρης στον αγώνα για το μισθό, τη δουλειά, τα δικαιώματά του… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου