Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Δανειακή σύμβαση και μνημόνιο.

Επίσημο αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, αναπόσπαστο τμήμα της οποίας είναι το μνημόνιο και τα αντιλαϊκά μέτρα, αναμένεται να καταθέσει  η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο των προθεσμιών που τέθηκαν στην τελευταία (16.02.15) συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
 
Η συγκυβέρνηση, επιχειρώντας να βαφτίσει το «κρέας ψάρι», ισχυρίζεται ότι «εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει επέκταση της δανειακής σύμβασης, διαχωρίζοντάς την σαφώς από το πρόγραμμα - μνημόνιο»!

 
Και, βέβαια, πρόκειται για έναν ακόμη «διαχειριστικό» ελιγμό αφού στην πραγματικότητα, μνημόνια και δανειακές συμβάσεις είναι άρρηκτα δεμένα:
 
Τα μνημόνια, στην ουσία, εξειδικεύουν τα αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνονται στις δανειακές συμβάσεις.
 
Η εφαρμογή τους αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση των δόσεων των δανείων, ενώ η γενική κατεύθυνση και των μεν και των δε είναι πλήρως ενταγμένη στο αντιλαϊκό πλαίσιο που διαμορφώνουν οι απαιτήσεις του κεφαλαίου, οι Συνθήκες και οι δεσμεύσεις της ΕΕ, τις οποίες η κυβέρνηση διαβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία ότι θα σεβαστεί.
 
Το ίδιο το κείμενο της τρέχουσας δανειακής σύμβασης (διαβάστε το εδώ)με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΚΤ - ΔΝΤ -ΕΕ), που ψηφίστηκε στη Βουλή στις 12/2/2012 και έχει παραταθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση έως τις 28 Φλεβάρη, υπογραμμίζει στη σελίδα 59 παρ. 8 ότι: «Η διαθεσιμότητα αυτής της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης εξαρτάται από τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τα μέτρα που εκτίθενται στο Μνημόνιο...».
 
Η ίδια δανειακή σύμβαση, η οποία πηγαίνει προς νέα παράταση μετά από το αναμενόμενο αίτημα της συγκυβέρνησης, προβλέπει επίσης, ανάμεσα σε άλλα: 
  • Ρητή παραίτηση της ελληνικής κυβέρνησης από κάθε ασυλία για τα περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Κράτους. 
  • Ειδικές νομικές ρήτρες, για το καθεστώς «ετεροδικίας». Για τις τυχόν «διαφορές» που μπορεί και να τους προκύψουν μελλοντικά, θα αποφασίζει κατ' αρχήν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σύμφωνα με το «χρηματιστηριακό δίκαιο»...
  • Η επίλυση τυχόν διαφορών «διέπεται και ερμηνεύεται σύμφωνα με το Αγγλικό Δίκαιο» και θα «υπόκειται στην αποκλειστική αρμοδιότητα των δικαστηρίων του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου