Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: Σε ταμεία και αποθεματικά ψάχνει η κυβέρνηση λεφτά για τα δάνεια

Στα ταμεία και στα αποθεματικά ψάχνει η κυβέρνηση για να μαζέψει τα λεφτά ώστε πληρώσει δάνεια και τις υποχρεώσεις του Μαρτίου.
 
Με πρώτη προτεραιότητα να μην μείνει ακάλυπτη δανειακή υποχρέωση της χώρας, το οικονομικό επιτελείο «ξεσκονίζει» κάθε εναλλακτική πηγή άντλησης ρευστότητας ενώ εξετάζει μια προς μία τις δαπάνες του μήνα με στόχο να «παγώσει» ότι δεν είναι απολύτως απαραίτητο να πληρωθεί.

Τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης μπαίνουν στο «στόχαστρο»  - ήδη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για την μεταφορά των διαθεσίμων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Τράπεζα της Ελλάδας - ενώ οι επιστροφές φόρων σχεδιάζεται να γίνονται από εδώ και στο εξής με το… σταγονόμετρο.
 
Ακόμη και η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης φαίνεται να αναβάλλεται για… αργότερα. Παρά το γεγονός ότι αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εξήγγειλε την καταβολή του από την προηγούμενη εβδομάδα, χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων δεν έχουν μπει ακόμη.
 
Στο… περίμενε είναι και εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες οι οποίοι δεν έχουν εισπράξει την επιστροφή φόρου από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα.
Η προσοχή του οικονομικού επιτελείου, είναι εστιασμένη στις ασφυκτικές ημερομηνίες των δανειακών υποχρεώσεων οι οποίες για τον Μάρτιο έχουν ως εξής:

  •   6/3: Ποσό 298.676.079 πρέπει να καταβληθεί στο ΔΝΤ
  •   6/3: Ποσό  1.400.000.000 αφορά σε λήξεις εντόκων γραμματίων
  • 13/3: Ποσό 336.010.589 πρέπει να καταβληθεί στο ΔΝΤ
  • 13/3: Ποσό  1.600.000.000 αφορά σε λήξεις εντόκων γραμματίων
  • 16/3: Ποσό 560.017.648 πρέπει να καταβληθεί στο ΔΝΤ
  • 20/3: Ποσό 336.010.589 πρέπει να καταβληθεί στο ΔΝΤ
  • 20/3: Πόσο 1.600.000.000 αφορά σε λήξεις εντόκων γραμματίων
 
Για την κάλυψη αυτών των υποχρεώσεων και μέχρι να υπάρξει κάποια εξέλιξη από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές (π.χ αξιοποίηση των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, αύξηση του ορίου για έκδοση εντόκων γραμματίων μέτρα που και τα δύο συναντούν ευρύτατες αντιρρήσεις από την πλευρά των δανειστών), το οικονομικό επιτελείο είναι υποχρεωμένο να «ξεσκονίσει» τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των διαθέσιμων φορέων.

Στο «μικροσκόπιο» έχουν ήδη μπει τα διαθέσιμα του ΟΑΕΔ (ενδέχεται το θέμα να εξεταστεί σε νέα συνεδρίαση του ΔΣ του οργανισμού μέσα στην εβδομάδα) ενώ ήδη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με την οποία μεταφέρονται περί τα 200 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΤτΕ.
 
Η απόφαση αναφέρει: «Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι η τήρηση των διαθεσίμων ταμειακών υπολοίπων του Ε.Λ.Ε.ΓΕ.Π./ Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., που δε θα χρησιμοποιούνται άμεσα για πληρωμές δικαιούχων, σε έντοκο λογαριασμό εκτός του τραπεζικού ιδρύματος του Οργανισμού Πληρωμής, ήτοι στην Τράπεζα της Ελλάδος (Κεντρικό Κατάστημα).
Τα ταμειακά αυτά υπόλοιπα μπορεί να προέρχονται είτε από επιχορηγήσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού είτε από την Προχρηματοδότηση στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ή/και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας».
 
Αντίστοιχες συζητήσεις έχουν γίνει και με τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία όμως προς το παρόν εμφανίζονται απρόθυμα – ή αδύναμα - να ανταποκριθούν δεδομένου ότι τα ταμειακά τους διαθέσιμα στις εμπορικές τράπεζες έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Έτσι, η προσπάθεια θα συνεχιστεί και σε άλλους φορείς. Ήδη έχει ανοίξει θέμα με τα νοσοκομεία ενώ η αναζήτηση θα φτάσει μέχρι και στα… μουσεία όπως το μουσείο της Ακρόπολης.
 
Με τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης, γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες. Για τις δημοσιονομικές ανάγκες –ήδη υπάρχει δημοσιονομικό έλλειμμα- εξετάζεται πάγωμα όλων των δαπανών που δεν είναι απολύτως απαραίτητες.
 
Το επίδομα θέρμανσης –ο λογαριασμός του οποίου έχει φουσκώσει καθώς υπήρξαν αθρόες αγορές το τελευταίο δίμηνο- ακόμη δεν δόθηκε παρά το γεγονός ότι εξαγγέλθηκε.
 
Οι αγρότες περιμένουν την επιστροφή του ειδικού φόρου ενώ προς «πάγωμα» οδεύουν και οι περισσότερες επιστροφές από φόρο εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ.
 
πηγή: Redfly Planet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου