Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Δανία: Ξηλώνεται ο δημόσιος τομέας

Με ή χωρίς μνημόνια, οι χώρες της Ε.Ε. βαδίζουν τον ίδιο δρόμο με στόχο την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου.


Η καπιταλιστική κρίση στη Δανία και η επιλογή της λεγόμενης «κόκκινης» κυβέρνησης να ακολουθήσει αυστηρά το δημοσιονομικό σύμφωνο της ΕΕ για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της αστικής τάξης έχουν σαν αποτέλεσμα τον απόλυτο κυβερνητικό έλεγχο στη διαχείριση των δήμων και τεράστιες περικοπές στα δημοτικά και περιφερειακά κονδύλια με παράλληλη σταδιακή κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, κάτι που σημαίνει μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και απώλεια μιας σειράς εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στη Δανία οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν μειωθεί κατά 40.000 και ασκείται συστηματική πίεση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, τον εργάσιμο χρόνο τους και τις συνθήκες εργασίας.

Το πρόγραμμα πού ανακοίνωσε η κυβέρνηση το Μάιο του 2012 αφορούσε περικοπές ύψους πέντε δισεκατομμυρίων στο δημόσιο τομέα μέχρι το 2020. Με το νέο όμως σχέδιο ανάπτυξης, από το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους το ποσό περικοπών αυξήθηκε σε 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το «σχέδιο ανάπτυξης» της κυβέρνησης μέχρι το 2020 έχει στόχο να μειώσει την επέκταση του δημοσίου τομέα απελευθερώνοντας 12 δισ. κορώνες που θα χρησιμοποιηθούν σε νέες πρωτοβουλίες στον ιδιωτικό τομέα. Και φυσικά έχει ως «βασική προϋπόθεση την απαγόρευση οποιασδήποτε αύξησης των δαπανών στο δημόσιο τομέα τα επόμενα χρόνια». Πρόκειται για ένα σχέδιο φοροαπαλλαγών και φορολογικών ελαφρύνσεων για τις επιχειρήσεις, που θα χρηματοδοτείται από την εξοικονόμηση κονδυλίων στις φοιτητικές υποτροφίες και στα έξοδα προσωπικού στο δημόσιο με μείωση προσωπικού και παράλληλη την υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας. 
πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου