Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Δύο μήνες πριν τις εξετάσεις του Λυκείου η προκήρυξη στελέχωσης Επιστημονικών Επιτροπών για την συγκρότηση της Τράπεζα Θεμάτων

Στις αρχές της βδομάδας, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), και παρά τις αντιδράσεις, δημοσίευσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους εκπαιδευτικούς προκειμένου να στελεχώσουν τις Επιστημονικές Επιτροπές εξεταζομένων μαθημάτων της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας (ΤΘΕΔΔ).  (δείτε εδώ την πρόσκληση)
Πρόκειται να συγκροτηθούν 15 Επιστημονικές Επιτροπές, που η κάθε μία θα αποτελείται από τρία έως πέντε μέλη (ένα από τα οποία θα οριστεί συντονιστής) για τα μαθήματα της Α' Τάξης των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ (εκτός των μαθημάτων επιλογής).
Αυτές οι επιτροπές θα αναλάβουν τη  συγκέντρωση και τη δημιουργία θεμάτων και εφόσον χρειαστεί και την αξιολόγηση των θεμάτων που πρόκειται να ενταχθούν στην ΤΘΕΔΔ.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το νόμο 4186/13 για το νέο Λύκειο, το 50% των θεμάτων των εξεταζόμενων μαθημάτων στις προαγωγικές και τις απολυτήριες εξετάσεις του Λυκείου, αλλά και στις πανελλαδικές εξετάσεις, θα επιλέγεται με κλήρωση από την τράπεζα θεμάτων, ενώ το υπόλοιπο 50% θα ορίζεται από τον διδάσκοντα.
Ωστόσο, αυτό έχει ως προϋπόθεση να ολοκληρωθεί η διδακτέα ύλη, πράγμα απίθανο με δεδομένο τις χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες από την αρχή της χρονιάς μέχρι και τώρα, λόγω των ελλείψεων εκπαιδευτικών. 
Όπως έχει επισημανθεί από εκπαιδευτικούς, η εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων σημαίνει ότι περίπου το 30% των μαθητών της Α' Λυκείου θα «κοπεί» στις εξετάσεις του Ιούνη.
Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη, αφού η πρώτη φάση υλοποίησης της ΤΘΕΔΔ, που αφορά τα θέματα εξετάσεων για τη φετινή Α' Λυκείου, αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Μάη 2014, ενώ επίσημα δεν έχουν ανακοινωθεί οι ημερομηνίες των ενδοσχολικών εξετάσεων για τα Λύκεια.
Είναι πάντως φανερό ότι η ολοκλήρωση της ΤΘΕΔΔ στο τέλος Μάη, δεν αφήνει περιθώρια στους μαθητές για προετοιμασία πάνω στα θέματα της τράπεζας, εντείνει την ανησυχία μαθητών και εκπαιδευτικών και κάνει τις εξετάσεις να μοιάζουν ακόμα πιο πολύ με τις πανελλαδικές.
Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι το γεγονός ότι από το μητρώο εκπαιδευτικών για τις Επιστημονικές Επιτροπές θα επιλεγούν κατά προτεραιότητα οι εκπαιδευτικοί εκείνοι που έχουν συμμετάσχει σε Κεντρική Επιτροπή Γενικών Εξετάσεων.

πηγή: 902.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου