Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΣΒΟΥ: Χαιρετισμός στο συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Λέσβου στην απεργία της 3ης του Δεκέμβρη.

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες, φίλες και φίλοι
 
 
Το ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΣΒΟΥ συμμετέχει και χαιρετίζει το σημερινό συλλαλητήριο που οργανώνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λέσβου, ενάντια στη νέα δέσμη μέτρων της λεγόμενης «αριστερής κυβέρνησης» που κύρια αιχμή έχει την ολοκληρωτική κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης.
 
Και όταν λέμε κοινωνική ασφάλιση εννοούμε όλο το πλέγμα των κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων που εκτός από το συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό αφορά την υγεία, την πρόνοια, την ασφάλιση της οικογένειας και των παιδιών, τις προληπτικές εξετάσεις και τα εμβόλια, τον προγεννητικό έλεγχο και τον τοκετό, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Για όλα τα παραπάνω ξετυλίγεται ένα καλά σχεδιασμένο και προμελετημένο έγκλημα που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο σχέδιο του νέου προϋπολογισμού που ψηφίζεται το Σάββατο από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και  φέρνει σαρωτικά χτυπήματα, συνολικά στη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.
 
Ο προϋπολογισμός του 2016 θα επιβαρύνει τα λαϊκά νοικοκυριά με 3,2 δις € χαράτσια και φόρους, άλλα 2,5 δισ. € περικοπές σε Υγεία – Παιδεία - Μισθούς και Συντάξεις  ενώ αφαιρεί από τον ασφαλιστικό τομέα δαπάνες ύψους 1,7 δις. € από συνταξιούχους και ασφαλισμένους.
 
Η βαθιά ταξικότητά του φαίνεται απ’ το γεγονός ότι, το 92% του συνόλου των νέων βαρών θα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα ενώ η επιβάρυνση του κεφαλαίου θα είναι μόνο 8%  αν κι αυτό τελικά πληρωθεί.
 
Όλα αυτά τη στιγμή, που οι ελλείψεις στα σχολεία, ιδιαίτερα στην ειδική αγωγή, παραμένουν μεγάλες. Για να καλυφθούν οι ανάγκες το Υπουργείο προχωρεί σε υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών ενώ τα  τμήματα των 30 μαθητών δίνουν και παίρνουν στα σχολεία των μεγάλων αστικών κέντρων.
 
Χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών θα μείνουν ακάλυπτα ως το τέλος του χρόνου, ενώ για διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ούτε λόγος να γίνεται!
 
Σαν αποτέλεσμα της πολύχρονης αδιοριστίας στη δημόσια εκπαίδευση χιλιάδες συνάδελφοι βρίσκονται, σαν αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι, κυριολεκτικά με τη βαλίτσα στο χέρι γυρίζοντας από άκρη σε άκρη τη χώρα. Αλλά και μετά την πρόσληψη η πληρωμή τους καθυστερεί για βδομάδες, ενώ με τη λήξη της σχολικής χρονιάς παίρνουν την απόλυσή τους και μετά, …φτου κι απ΄την αρχή!!
 
Στο χώρο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης οι δημόσιες Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης δεν έχουν λειτουργήσει φέτος καθόλου, παρότι έχουν περάσει τρείς μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Την ίδια στιγμή, τα δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού δεν λειτουργούν, με αποτέλεσμα χιλιάδες σπουδαστές σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε απόγνωση.
 
Με την αρπαγή τέλος των ταμειακών διαθέσιμων των σχολείων, των νοσοκομείων, των ΑΕΙ και ΤΕΙ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι δανειακές ανάγκες προς το ΔΝΤ, οι Σχολικές Επιτροπές αδυνατούν κυριολεκτικά να καλύψουν, ακόμα και τις στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων.
 
Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,
 
Με τον νέο Π\Υ αλλά και το νέο ασφαλιστικό η Κυβέρνηση, σκοπεύει να διαλύσει συθέμελα ότι έχει απομείνει από τον  κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης. Βασική φιλοσοφία του ασφαλιστικού είναι ότι, τα ποσά που θα πληρώνουν οι εργαζόμενοι θα είναι προκαθορισμένα, θα παραμένει όμως άγνωστο τι συντάξεις και παροχές τελικά θα έχουν!
 
Το νέο ασφαλιστικό στέλνει τους εκπαιδευτικούς στα 67 τους χρόνια μέσα στην τάξη, ενώ μειώνει δραματικά το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων, μετατρέποντάς τις σε επιδόματα φτώχειας.
 
Τα μέτρα δεν αφορούν μόνο όσους βγαίνουν στη σύνταξη τα επόμενα χρόνια ή τους νυν  συνταξιούχους. Αφορούν κυρίως τα νέα παιδιά που μπαίνουν στη δουλειά με τους χειρότερους όρους και θα ασφαλιστούν με το νέο σύστημα.
 
Τι μας λένε επί της ουσίας; Να ξεχάσουμε το όποιο Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που καλύπτει τον εργαζόμενο και την οικογένειά του και να κάνουμε την ασφάλιση ατομική υπόθεση του καθένα. Το κράτος θα εξασφαλίζει πενιχρές υπηρεσίες πτωχοκομείου και για τα υπόλοιπα το λόγο θα έχουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
 
Οδηγούν τα νέα παιδιά, τους νέους εργαζόμενους, στην ατομική ιδιωτική ασφάλιση, στα χέρια των ασφαλιστικών εταιρειών. Ανοίγουν πάνω στις δικές μας πλάτες νέες ευκαιρίες κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο, σε μια κατεύθυνση αποφασισμένη και σχεδιασμένη εδώ και χρόνια από την ΕΕ. 
 

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,
 
Η έννοια της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι μια απ’ τις μεγαλύτερες κατακτήσεις των εργαζομένων. Ότι δικαιώματα κερδήθηκαν στον τομέα αυτό κατακτήθηκαν με αιματηρούς αγώνες και θυσίες των προηγούμενων γενιών, ενώ οι όποιες παροχές στηρίχθηκαν σε πόρους που προέκυψαν απ’ τον ιδρώτα των εργαζομένων.  
  • Για τους ανθρώπους του μόχθου, για τις λαϊκές οικογένειες, η ασφάλιση δεν αποτελεί εμπόρευμα μα ΔΙΚΑΙΩΜΑ!
  • Ας μη συμβιβαστούμε λοιπόν με την κατάργηση των δικαιωμάτων μας, ας μην αρκεστούμε στα ελάχιστα!  
Ας ακούσουμε τη φωνή του ποιητή που προστάζει:
 
Βγες έξω, σύντροφε !
 
Ρίσκαρε τη δεκάρα, που ούτε δεκάρα πια δεν είναι.
Τον τόπο για ύπνο, που πάνω του πέφτει η βροχή.
Και της δουλειάς τη θέση, που αύριο θα χάσεις.
 
Μπρος, στο δρόμο έξω ! Αγωνίσου ! 
Να περιμένεις πια δε γίνεται, είναι αργά πολύ !
 
Βοήθα τον εαυτό σου, βοηθώντας μας.  
Κάνε πράξη την αλληλεγγύη !...
 
Είναι πολύ αργά, συναγωνιστές και συναγωνίστριες, για να περιμένουμε. 
  • Ας κάνουμε πέρα τις ηγεσίες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που έβαλαν πλάτη τόσα χρόνια στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων.  
  • Ας δυναμώνουμε τη γραμμή του ΠΑΜΕ, τη γραμμή της ταξικής πάλης, της κοινωνικής συμμαχίας, τη γραμμή της αλληλεγγύης και του αγώνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου