Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ: Η Κυβέρνηση με κάθε τρόπο ενισχύει τον πυλώνα της ιδιωτικής ασφάλισης.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη «δομική μεταρρύθμιση» που προωθεί σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης και με άλλα παράλληλα μέτρα, διευρύνει το πεδίο δράσης των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην ιδιωτική ασφάλιση κάνοντας γενναία βήματα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του λεγόμενου "τρίτου πυλώνα", δηλαδή του πυλώνα της ιδιωτικής ασφάλισης.

Στα πλαίσια αυτά ψηφίζεται την Παρασκευή 29.01.16 στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο με το οποίο επικυρώνονται οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τις οποίες ενισχύεται η δράση των επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο ενσωματώνει στο ελληνικό Δίκαιο το νέο ευρωενωσιακό πλαίσιο «Solvency II» («Φερεγγυότητα ΙΙ») για την αγορά ασφάλισης, που αντικαθιστά το προηγούμενο.

Η συγκεκριμένη οδηγία της ΕΕ αφορά όλα τα είδη ασφάλισης, όχι μόνο την ασφάλιση πραγμάτων, αλλά και την ασφάλιση προσώπων, όπως ξεκαθαρίζεται από το άρθρο 2 του σχεδίου νόμου. Αφορά, δηλαδή, εξίσου την ασφάλιση για Συντάξεις, Πρόνοια και Υγεία.

Βασικοί άξονες της οδηγίας και του νομοσχεδίου:
  • Αίρεται κάθε εθνικό μέτρο ή νόμος που περιορίζει την ελεύθερη εγκατάσταση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών σε χώρες της ΕΕ, επομένως και στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης.
  • Ταυτόχρονα, γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για ενιαία αρχή εποπτείας.
  • Στο όνομα της εύρυθμης λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς, κυρίαρχο στοιχείο της οδηγίας που επικυρώνει το νομοσχέδιο είναι οι αυστηρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις εταιρείες αντασφάλισης (που εγγυώνται την κάλυψη των ζημιών τους), γεγονός που θα οδηγήσει σε εξαγορές και συγχωνεύσεις από τους μεγάλους ομίλους του κλάδου, δηλαδή σε μεγαλύτερη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου. Στόχος είναι να μπορούν οι ασφαλιστικοί όμιλοι να ανταποκριθούν στις «μεγάλες ανάγκες» που θα προκύψουν «από τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις», σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση. Δηλαδή, από την αύξηση της πελατείας που θα προκύψει από τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Με την οδηγία εισάγεται η έννοια των «επιλέξιμων επενδύσεων» από τους ασφαλιστικούς ομίλους, διευρύνοντας το πεδίο δράσης με επενδύσεις όπως αυτές σε έργα υποδομής, ενώ προβλέπονται και τα ανάλογα κίνητρα. Αυτό σημαίνει ότι οι παροχές (Συντάξεις - Υγεία) στους εργαζόμενους θα εξαρτώνται από την απόδοση της επένδυσης που θα κάνει η ασφαλιστική εταιρεία με το κομπόδεμά τους!
Σε κάθε περίπτωση, με το νομοσχέδιο ανοίγονται νέα πεδία κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, καθώς η παραπέρα εμπορευματοποίηση της Ασφάλισης μπορεί να αποτελέσει πεδίο τοποθέτησης υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων.

Ταυτόχρονα, το ίδιο το ασφαλιστικό σύστημα μπορεί να αποτελέσει πεδίο άντλησης κεφαλαίων για την ενίσχυση της κερδοφορίας των ομίλων, αφού τα ασφάλιστρα κεφαλαιοποιούνται και αξιοποιούνται για καπιταλιστικές επενδύσεις.

Έτσι, επί της ουσίας, το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει την Ασφάλιση ως χρηματοπιστωτικό προϊόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου