Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ:Προς νέο μνημόνιο με το ΔΝΤ, παράλληλα με το μνημόνιο της Ευρωζώνης

Σε νέο μνημόνιο με το ΔΝΤ, μετά την ακύρωση του υπάρχοντος, που θα λειτουργεί παράλληλα με το τρίτο μνημόνιο της Ευρωζώνης για την Ελλάδα, οδηγούν οι συζητήσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο των δανειστών.

Η συνέχιση και η ένταση των αντιλαϊκών μέτρων θα είναι και πάλι η κοινή συνισταμένη των παράλληλων μνημονίων της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα συζητήσεις για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που είναι πιθανό να αναθεωρήσουν προς το χειρότερο τους στόχους που έχουν τεθεί.

«Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα του 2012 ακυρώθηκε τον Ιανουάριο 2016, μετά από σχετικό αίτημα των ελληνικών αρχών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου στην Ελλάδα Αντρέας Αντριάνο, την είδηση επιβεβαιώνει και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε πως η ακύρωση του προγράμματος είναι «τεχνικό θέμα».

Το βέβαιο είναι πως στο τραπέζι υπάρχει πλέον ένα νέο μνημόνιο οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής (Memorandum of Economic and Financial Policies -MEFP) που με λεπτομέρεια θα περιλαμβάνει τα μέτρα και τους στόχους για την ενεργοποίηση μιας νέας δανειακής σύμβασης με το ΔΝΤ καθώς το ίδιο έχει δηλώσει πως θέλει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και η ελληνική κυβέρνηση έχει αποστείλει σχετικό αίτημα με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωζώνης, της ΕΚΤ και του ESM.

Είναι βέβαιο πως τυχόν ρύθμιση του κρατικού χρέους της Ελλάδας θα συνοδεύεται και από ειδικές ρήτρες για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής και των αναδιαρθρώσεων και μετά το 2018, όταν τυπικά λήγει το τρίτο μνημόνιο.

Δεν αποκλείεται η νέα δανειακή σύμβαση να είναι επί της ουσίας το υπόλοιπο των 16 δισ. ευρώ που δεν θα διατεθούν μετά την ακύρωση της προηγούμενης δανειακής σύμβασης και του μνημονίου. 

πηγή: 902.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου