Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Μεθοδεύουν νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις.

Τα παζάρια με τους δανειστές θα οδηγήσουν σε επιδείνωση ακόμα και αυτού του απαράδεκτου σχεδίου που παρουσίασε η κυβέρνηση.
 
Κυβέρνηση και κουαρτέτο οξύνουν την επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση μεθοδεύοντας μέσω της διαπραγμάτευσης νέα μείωση των συντάξεων που ήδη αποδίδονται, πέραν της ψήφισης του νομοσχεδίου - λαιμητόμου για τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των ασφαλισμένων.

Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τη χτεσινή συνάντηση τριών υπουργών της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου για το Ασφαλιστικό. Μετά το τέλος της πρώτης συνάντησης, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, σημείωσε πως «τα θέματα που τέθηκαν από τους θεσμούς είναι τα γνωστά», για να προσθέσει ότι «έγινε μια σκληρή διαπραγμάτευση, που θα συνεχιστεί. Το κλίμα ήταν αυτό που περιμέναμε. Εγινε μια δημιουργική συζήτηση και θα συνεχιστεί αύριο το μεσημέρι. Στόχος, στο τέλος, το αποτέλεσμα να είναι προς το συμφέρον της χώρας».
 
Σύμφωνα με πληροφορίες για τη χτεσινή συνάντηση, σημείο της διαπραγμάτευσης αποτέλεσε η πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα (από το 6% στο 7,5%) για τις επικουρικές συντάξεις, προκειμένου να εξοικονομούνται περίπου 550 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και μαζί με τις μειώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί από το περασμένο φθινόπωρο, να «πιαστεί» ο στόχος των περικοπών ύψους 1,8 δισ. ευρώ για το 2016. Ποσό που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ και είχε υπογράψει η κυβέρνηση με το 3ο μνημόνιο.
 
Το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία για την αύξηση των εισφορών θα αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση ως άλλοθι για άμεσες περικοπές και στις κύριες συντάξεις που αποδίδονται σήμερα, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό. Με τον τρόπο αυτό η συζήτηση για νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις που ήδη αποδίδονται, επανέρχεται στην αρχική της φάση, τότε δηλαδή που η κυβέρνηση άφηνε να εννοηθεί ότι μειώσεις θα γίνουν και αναζητούσε το ύψος που θα χαραχτεί η γραμμή των περικοπών.
 
Ταυτόχρονα, η δήλωση του υπουργού ότι οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου θέτουν τα ζητήματα που «είναι γνωστά», σημαίνει πως στο τραπέζι της μεθόδευσης παραμένουν, μεταξύ άλλων:
  • Η αύξηση των απαραίτητων ημερών ασφάλισης, από τα 4.500 ένσημα στα 6.000, προκειμένου ο ασφαλισμένος να κατοχυρώνει το δικαίωμα στη σύνταξη.
  • Το αν στην απόδοση της «εθνικής σύνταξης» θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια και ποια θα είναι αυτά.
  • Η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις.
 
Και όλα αυτά, χωρίς να συνυπολογιστεί η «νέα αρχιτεκτονική» του συστήματος, που έτσι και αλλιώς οδηγεί σε συντάξεις πτωχοκομείου για το σύνολο των ασφαλισμένων, μέσα από τον νέο τρόπο υπολογισμού, με χαμηλούς συντελεστές αναπλήρωσης και συντάξιμο μισθό στη βάση ολόκληρου του εργάσιμου βίου.

πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου