Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Γιά το σχολείο των αναγκών μας, το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο Σύγχρονης Γενικής Παιδείας,


Την Παρασκευή 18 Μάρτη, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του «9.84» στο Γκάζι, έγινε η παρουσίαση της πρότασης του ΚΚΕ για το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο Σύγχρονης Γενικής Παιδείας

Η πρόταση παρουσιάστηκε από το ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. 
Παρεμβάσεις έκαναν ακόμα, ο Κυριάκος Ιωαννίδης, υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Έρευνας της ΚΕ του ΚΚΕ και η Δέσποινα Μαστρολέων, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η πρόταση του ΚΚΕ για το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο είναι μια επικαιροποίηση της πρότασης που το κόμμα είχε επεξεργαστεί και δημοσιοποιήσει πριν από 16 χρόνια περίπου.

Το κείμενο της πρότασης χωρίζεται σε τρία μέρη:
  • Το πρώτο μέρος του αφορά την αστική στρατηγική για το σχολείο
  • Στο δεύτερο μέρος του κειμένου παρουσιάζονται οι βασικές αρχές του σχολείου των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών. Το πρώτο κεφάλαιο σε αυτό το μέρος αφιερώνεται στην προσφορά του σοσιαλισμού στην Παιδεία με άξονα την ΕΣΣΔ. Στη συνέχεια ακολουθεί η ενότητα για την Εκπαίδευση στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ, όπου παρουσιάζονται η βασική αντίληψη του ΚΚΕ για την Εκπαίδευση στη σοσιαλιστική κοινωνία και τα βασικά χαρακτηριστικά της δομής αυτής της Εκπαίδευσης από την Προσχολική Αγωγή έως τις επαγγελματικές σχολές, την Ανώτατη Εκπαίδευση, το δίκτυο περιοδικής επιμόρφωσης όλων των εργαζομένων, το σύστημα Ειδικής Αγωγής κ.τ.λ. 
  • Στο τρίτο μέρος του κειμένου παρουσιάζονται ζητήματα ειδικότερα για το γνωστικό, διαπαιδαγωγητικό περιεχόμενο του σχολείου. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζονται ορισμένα ζητήματα για τη διαδικασία κατάκτησης της γνώσης, δηλαδή τη διδασκαλία και τις αρχές που πρέπει να τη διέπουν με βάση τα στάδια διανοητικής ανάπτυξης του παιδιού, ο αναγκαίος αναπροσανατολισμός του αναλυτικού προγράμματος, καθώς και τα βασικά χαρακτηριστικά του γνωστικού περιεχομένου του Ενιαίου Δωδεκάχρονου Σχολείου.
Η πρόταση για το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο Σύγχρονης Γενικής Παιδείας απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, επιστήμονες, εργαζόμενους που προβληματίζονται για την πορεία της εκπαίδευσης , για τους όρους μόρφωσης και διαπαιδαγώγησης των παιδιών της λαϊκής οικογένειας.

Έχει σαν στόχο να ανοίξει πλατιά τη συζήτηση, όχι πάντα εύκολη και αυτονόητη, και μέσα στους εκπαιδευτικούς, αλλά και στους γονείς, τους φοιτητές, τους αυριανούς εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, για όλα τα ζητήματα της λαϊκής εκπαίδευσης. 

Για την πλατύτερη ενημέρωση των αναγνωστών το ιστολόγιό μας παραθέτει παρακάτω σε video την παρουσίαση της πρότασης από τον ΓΓ του ΚΚΕ καθώς και την παρέμβαση από πλευράς του υπευθύνου του τμήματος Παιδείας και έρευνας του Κόμματος.

Ολόκληρο το κείμενο της πρότασης έχει τυπωθεί από τη «Σύγχρονη Εποχή» σε μια καλαίσθητη μπροσούρα των 50 περίπου σελίδων και διατίθεται στα βιβλιοπωλεία της «Σύγχρονης Εποχής», ενώ διακινείται και από τις Οργανώσεις του κόμματος.

Σε συνέχεια της πρότασης αυτής διαβάστε τη σχετική πρόταση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών προς όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες εκπαιδευτικους με τίτλο:

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ - Ενιαίο 12χρονο Σχολείο  και Δίχρονη Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου