Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

ΑΕΙ: Εκεί που υλοποιούνται σήμερα οι εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις.


Θέση μας είναι ότι, η εφαρμογή της Αξιολόγησης Εκπαιδευτικού Έργου (Α.Ε.Ε.) στα σχολεία αποτελεί εργαλείο για την επιβολή από το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκφραστές των εκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων στο χώρο της εκπαίδευσης.

Βασικός στρατηγικός στόχος της (Α.Ε.Ε.) είναι η λειτουργία των σχολείων ως "αυτόνομων αποκεντρωμένων μονάδων", με βασικά χαρακτηριστικά τη διαφοροποίηση των προγραμμάτων τους και την οικονομική τους αυτοσυντήρηση, μεταθέτοντας μ΄αυτό τον τρόπο σημαντικό μέρος της (οικονομικής) ευθύνης από το κράτος στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, οδηγώντας τους αναγκαστικά στην επιλογή των χορηγών.

Δεν έχουμε παρά να ρίξουμε μια ματιά σ΄αυτά που συμβαίνουν σήμερα στα Πανεπιστήμια της χώρας μας, όπου η εφαρμογή των εκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και οι χορηγίες άρχισαν να μπαίνουν για τα καλά στην εκπαιδευτική διαδικασία.

  • ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: "Επώνυμες έδρες" της ΔΕΗ. 
Ένα νέο βήμα στην εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση έγινε χθες, με την ανακοίνωση από τη ΔΕΗ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας της δημιουργίας τριών επώνυμων εδρών της επιχείρησης στο ίδρυμα, σύμφωνα με το νόμο - πλαίσιο.
Οι τρεις επώνυμες έδρες της ΔΕΗ στο πανεπιστήμιο, όπως τις παρουσίασε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ιδρύματος Θεόδωρος Χατζηπαντελής, θα είναι οι εξής:
  • «Κατεργασίες Μορφοποίησης Υλικών για εφαρμογές σε συστήματα Παραγωγής Ενέργειας», όπου εκλέχτηκε ο Ιωάννης Μυρισίδης.
  • «Διαχείριση Καινοτομίας-Επιχειρηματικότητα-Διασυνοριακές Συνεργασίες», όπου εκλέχτηκε ο Ηλίας Καραγιάννης.
  • «Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας στη Διαχείριση Ενεργειακών πόρων», όπου εκλέχτηκαν ο Εμμανουήλ Σουλιώτης και ο Χριστοφής Κορωναίος.
Πρόκειται για ένα παραπάνω βήμα από τις συνεργασίες που μέχρι τώρα εμφανίζονταν μεταξύ επιχειρήσεων και ΑΕΙ, αφού οι επώνυμες έδρες θα λειτουργούν πολύμορφα μέσα στο ίδρυμα για τα συμφέροντα της επιχείρησης και θα χρηματοδοτούνται από την επιχείρηση για το σκοπό αυτόν. ... (Ριζοσπάστης 10.01.14)

  • "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΑΣ - Θυγατρική της «GAZPROM» αναλαμβάνει  τη μισθοδοσία καθηγητών".
Λίγο μετά την ανακοίνωση για τη δημιουργία τριών επώνυμων εδρών από τη ΔΕΗ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, άλλη μια παρόμοια συμφωνία έρχεται να προστεθεί στην εμβάθυνση των συμπράξεων μεταξύ ΑΕΙ και επιχειρήσεων, στο πνεύμα του αντιδραστικού νόμου-πλαισίου που εφαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό πια στην Ανώτατη Εκπαίδευση:
Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ σε συνεδρίασή της στις 30 Δεκέμβρη ενέκρινε τη δωρεά της εταιρείας «Προμηθέας Gas», ύψους 30.000 ευρώ στο Τμήμα Σλαβικών Σπουδών, για την πληρωμή καθηγητών Ρώσικης Γλώσσας στο τμήμα, το ακαδημαϊκό έτος 2013-14.Μάλιστα, η Σύγκλητος παρακαλεί το Τμήμα Σλαβικών Σπουδών να εκφράσει τις ευχαριστίες του στην παραπάνω εταιρεία.

Η «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS ΑΕ» είναι μια μεικτή ελληνορωσική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1991 στην Αθήνα. Μέτοχοί της είναι με ποσοστό 50% η ρωσική εξαγωγική εταιρεία φυσικού αερίου «GAZPROMEXPORT LIMITED», η οποία είναι θυγατρική κατά 100% της «OAO GAZPROM» (της μεγαλύτερης εταιρείας φυσικού αερίου παγκοσμίως) και με ποσοστό 50% ο Δημήτριος Χρ. Κοπελούζος (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΜΙΛΟΥ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ)... 

...όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα της εταιρείας: «Η ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS ΑΕ με τις δραστηριότητές της ενισχύει τους ενεργειακούς δεσμούς μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης και διαδραματίζει σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο αναδεικνύοντας την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο της Ρωσίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Ανάμεσα στις δραστηριότητές της λοιπόν, για την επίτευξη αυτών των στόχων και συμφερόντων της, είναι και η χρηματοδότηση για τους καθηγητές που διδάσκουν ρώσικα στο Πανεπιστήμιο Αθήνας!
Εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τη στάση αυτή της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών που το προηγούμενο διάστημα παρουσιαζόταν, όπως και ο πρύτανης του ιδρύματος Θ. Πελεγρίνης, ως ενάντια στο νόμο-πλαίσιο και τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που αυτός φέρνει στα ιδρύματα. 

Φαίνεται, τελικά, ότι οι όποιες διαφωνίες εκφράζονταν δεν είχαν να κάνουν με την ουσία των αναδιαρθρώσεων, δηλαδή την εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα των Πανεπιστημίων ώστε να τραβούν επενδύσεις και να δουλεύουν μαζί και για τα μονοπώλια.

Έτσι αντί να απορρίψει η Σύγκλητος αυτή τη δωρεά, αντί να αγωνιστεί και να διεκδικήσει να πάρουν τα ΑΕΙ κονδύλια από το κράτος στο ύψος των αναγκών τους, δέχτηκε τη χρηματοδότηση από την εταιρεία και μάλιστα για τη μισθοδοσία πανεπιστημιακών δασκάλων...  (Ριζοσπάστης 24.01.14)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου