Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ: Συγκέντρωση χθες για τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών που μετατάχθηκαν το 2013

Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας έκαναν χτες εκπαιδευτικοί, οι οποίοι μετατάχθηκαν από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση το 2013, «με το πιστόλι στον κρόταφο» και με τη δαμόκλειο σπάθη της διαθεσιμότητας να αιωρείται από την τότε κυβέρνηση.
 
Σήμερα, πάνω από 3.000 εκπαιδευτικοί βρίσκονται και πάλι αντιμέτωποι με νέα μεγάλη ανατροπή στη ζωή τους, αφού η τωρινή κυβέρνηση προσανατολίζεται να ανακαλέσει μαζικά τις μετατάξεις τους και να πληρώσουν επιλογές για τις οποίες οι ίδιοι δεν ευθύνονται.

Η πρόταση αυτή που διατυπώθηκε από πλευράς του υπουργείου Παιδείας στην επιτροπή που έχει συσταθεί για να εξετάσει το θέμα των μετατάξεων του 2013, όπως ήταν φυσικό προκάλεσε αναστάτωση και αγανάκτηση στους εκπαιδευτικούς. Σε δελτίο Τύπου, το υπουργείο Παιδείας σημειώνει πως δεν πρόκειται για απόφαση αλλά για εισήγηση, την οποία, ωστόσο, δεν έχει ανακαλέσει. Σημειώνει δε πως «η ευόδωση της όλης προσπάθειας για την εξεύρεση λύσης συναρτάται με τη σύσταση οργανικών θέσεων. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθεί και το υπουργείο το επόμενο διάστημα, παράλληλα με τον έλεγχο νομιμότητας όλης της διαδικασίας».
 
Όπως ενημέρωσαν, πάντως, μετά τη συνάντηση εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, το ζήτημα των οργανικών θέσεων «διερευνάται» και εξαρτάται από το αν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαβεβαιώσει πως δεν θα υπάρχει κόστος και αν συμφωνήσει η κυβέρνηση. Εξάλλου και το 2013, η τότε κυβέρνηση έταζε οργανικές θέσεις στους εκπαιδευτικούς που θα μετατάσσονταν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ωστόσο ούτε εκείνη η κυβέρνηση, ούτε οι επόμενες έδωσαν οργανικές θέσεις και οι εκπαιδευτικοί παρέμεναν στον αέρα.
 
Μετά και από αυτή την εξέλιξη, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών κάλεσε και μέσα από τη χτεσινή συγκέντρωση τους εκπαιδευτικούς να πάρουν μαζικά μέρος στις γενικές συνελεύσεις των Συλλόγων τους και να θέσουν το θέμα στην πραγματική του διάσταση που είναι πως δεν περισσεύει κανένας εκπαιδευτικός, ότι όλοι πρέπει να έχουν οργανική θέση παρά το ότι βολεύει το υπουργείο να περιφέρει εκπαιδευτικούς από βαθμίδα σε βαθμίδα και από περιοχή σε περιοχή.
 
Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών ζητά να μη μετακινηθεί κανένας από όσους μετατάχθηκαν το 2013 χωρίς αίτησή του, ζητά επίσης για όλους όσοι επιθυμούν να παραμείνουν στη θέση που μετατάχθηκαν, να συσταθούν οργανικές θέσεις.
 
Ιδιαίτερα για τους εκπαιδευτικούς στις ειδικότητες που δεν προϋπήρχαν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση να συσταθούν οργανικές θέσεις και στις ειδικότητες που προϋπήρχαν (γυμναστές, αγγλικών, μουσικής) να ικανοποιηθούν και οι αιτήσεις για μετάθεση με οργανική θέση, με βάση τα μόρια του τελευταίου μεταταγμένου.
 
Καλεί, παράλληλα, τους εκπαιδευτικούς να εντείνουν την πάλη για μαζικούς διορισμούς, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, μείωση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, επαναλειτουργία των σχολείων που συγχωνεύτηκαν ή καταργήθηκαν.
 
Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών έχει καταθέσει τη συγκεκριμένη πρότασή του για το ζήτημα των μετατάξεων στην ΟΛΜΕ και στη ΔΟΕ και καλεί τους εκπαιδευτικούς να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τη στάση των παρατάξεων που χρησιμοποιούν διαφορετική γλώσσα σε κάθε Ομοσπονδία, παίζοντας παιχνίδια στις πλάτες των εκπαιδευτικών.
 
Στη χτεσινή κινητοποίηση, στο πλευρό των εκπαιδευτικών, παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Τάσσος ο οποίος κατήγγειλε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και επιπλέον τώρα θέλει να ανακαλέσει τις μετατάξεις. Σημείωσε πως η ανάκληση των αποσπάσεων δεν είναι λύση και ότι πρέπει όσοι επιθυμούν να επιστρέψουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να μπορούν να το κάνουν. Ωστόσο, τόνισε, λύση θα υπάρξει με την επαναλειτουργία των σχολείων που έκλεισαν, τη μείωση του ωραρίου και τη μείωση του αριθμού μαθητών στις τάξεις.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου