Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΣΒΟΥ: Δελτίο Τύπου 24.09.2015

Λέσβου

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες,

Την  Πέμπτη 24/9/2015 πραγματοποιήθηκε παρέμβαση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Λέσβου  καθώς και του προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Μανταμάδου, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου. 

Ζήτημα αιχμής ήταν η μη κάλυψη των τεράστιων  κενών σε Α/θμια και Β/θμια Εκπ/ση  με  αποτέλεσμα  οι περισσότερες σχολικές μονάδες να υπολειτουργούν ή να μην λειτουργούν καθόλου και  η μεγάλη καθυστέρηση στις  προσλήψεις  των αναπληρωτών. 

Από μεριάς Περ/κής Δ/νσης  δεν δόθηκε καμιά δεσμευτική απάντηση  προς την κατεύθυνση της άμεσης κάλυψης όλων των κενών.Σύμφωνα με την ενημέρωση που πήραμε οι πιστώσεις θα δίνονται «με δόσεις» (πρώτα για δασκάλους, μετά για νηπιαγωγούς και στη συνέχεια σε βασικές ειδικότητες στη β/βάθμια εκπ/ση). Η ίδια  διαδικασία με καθυστέρηση θα ακολουθηθεί και στην ειδική αγωγή. 

Επιπλέον η κατεύθυνση που έδωσε το Υπουργείο Παιδείας, η πλήρωση των κενών να στηριχθεί στην πληροφορία της γνωστής ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων my school, δημιούργησε σύγχυση σε σειρά από ειδικότητες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δεδομένου ότι το σύστημα εμφάνιζε πλεονάσματα αντί των πολλών πραγματικών κενών που υπάρχουν (π.χ. Α΄ Λέσβου πλεονάσματα στους φυσικούς αντί των πολλών κενών).
Οι ασάφειες που διατυπώθηκαν και για τις υπόλοιπες ειδικότητες καθώς και οι προσλήψεις που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για την Α/θμια εκπαιδευση επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας για παράταση της απαράδεκτης κατάστασης στο νησί μας, αφού με τους διορισμούς αυτούς καλύπτονται μόνο το 43% των κενών σε δασκάλους και το  60% σε νηπιαγωγούς. 

Η «καινοτόμος» μέθοδος της δημιουργικής ασάφειας, χάριν της οποίας γίνονται «αποδεκτά» και αριστερά μνημόνια, φαίνεται πως δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη και τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ καθώς και τους εντολοδόχους τους. «Συμπάσχουν, δήθεν» με μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, πέφτοντας για άλλη μια φορά «θύματα ασύμμετρων συγκυριών».  

Αντί να δώσουν λύσεις στην υπολειτουργία των περισσότερων σχολικών μονάδων, στα εκατοντάδες κλειστά σχολεία, στις μη προσλήψεις των αναπληρωτών, ακόμα … εξακολουθούν να «διαβουλεύονται». Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποια απ’ αυτά τα σχολεία άνοιξαν στις πρόσφατες εκλογές και λειτούργησαν ως … εκλογικά τμήματα. Στη συνέχεια… «επανήλθαν»!   

Ταυτόχρονα εκ  μέρους του ΠΑΜΕ  Εκπ/κών τέθηκε και το ζήτημα της τοποθέτησης των αναπληρωτών από τις κατά τόπους Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης. 

Η τοποθέτηση των αναπληρωτών σε επιλεγμένα από τις Διευθύνσεις κενά, δημιουργεί όχι μόνο κλίμα αδιαφάνειας, αλλά παρεμβαίνει άμεσα στη σειρά των πινάκων όπως αυτοί έχουν διαμορφωθεί ως τώρα. Απαιτήσαμε το πρόβλημα αυτό να λυθεί άμεσα και ζητήσαμε η τοποθέτηση να γίνεται από τα ΠΥΣΠΕ κι όχι από τους Δ/ντες Εκπ/σης. 

Την ίδια επισήμανση και θέση καταθέσαμε ως ΠΑΜΕ και προς το ΔΣ του Συλλόγου Εκπ/κων Α/θμιας Εκπ/σης, όπως έχουμε καταθέσει και τις θέσεις και τις γενικότερες εκτιμήσεις μας, τις οποίες ως ΠΑΜΕ έχουμε αποτυπώσει και σε σχετική ανακοίνωση.  

Συνάδελφοι, -ίσσες,
 
Eπιβεβαιώνεται ότι με τη νέα σχολική χρονιά εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές βρίσκονται αντιμέτωποι με ακόμα πιο εκρηκτικά προβλήματα.

Απευθυνόμαστε σε κάθε συνάδελφο που αντιλαμβάνεται ότι αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο και ότι πρέπει να  δράσουμε μαζί, με στόχο την ανατροπή των αντιλαϊκών, αντιεκπαιδευτικών μέτρων, παλιών και νέων.

Δεν έχουμε τίποτε άλλο να περιμένουμε. Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι ο οργανωμένος και ανυποχώρητος αγώνας για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

                                                                                                          Σεπτέμβρης 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου