Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2015

Στη σκιά του Αϊλάν…

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές με βεβαιότητα μπορούμε να σημειώσουμε ότι τα πραγματικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και τους εργαζόμενους έχουν κυριολεκτικά εξοβελιστεί από τον δημόσιο διάλογο. Και, αν κάποιο από τα θέματα που θα έπρεπε να είναι στην πρώτη γραμμή μιας ουσιαστικής συζήτησης έχει μείνει στο επίπεδο των εντυπώσεων και των κραυγών, είναι αυτό του μεταναστευτικού. 

Η χώρα μας αποτελεί το βασικό πέρασμα μεταναστών και προσφύγων από τις εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη. Και προκαλεί πραγματικά εντύπωση η πλήρης απουσία οποιουδήποτε ουσιαστικού λόγου για το θέμα από τα δύο κόμματα που διεκδικούν την κυβερνητική εξουσία την επαύριο των εκλογών. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διαγκωνίζονται σε επίπεδο εικόνας για το μεταναστευτικό, αλλά επί της ουσίας δε λένε κουβέντα.  
 
Αποτέλεσμα εικόνας για αιλαν
Και η ουσία είναι μία: Όσο συνεχίζονται οι σφαγές και ο πόλεμος στις περιοχές της Μέσης Ανατολής, όσο η Δύση (και η Ευρωπαϊκή Ένωση, προφανώς) πυροδοτεί νέες συγκρούσεις στην περιοχή, τόσο οι προσφυγικές και οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχίζονται. Τόσο γονείς και παιδιά θα διασχίζουν τη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Τόσο θα βλέπουμε και άλλους Αϊλάν, θύματα μιας απάνθρωπης πολιτικής.
 
Απέναντι σε αυτήν την κυνική πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τα δύο κόμματα δε λένε τίποτα. Ούτε και διεκδικούν από τους «εταίρους» την κατάπαυση της επιθετικότητας στις εν λόγω περιοχές. Και ούτε, φυσικά, αμφισβητούν το κατάπτυστο ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ, με το οποίο χιλιάδες και χιλιάδες μετανάστες εγκλωβίζονται στη χώρα «εισόδου» στην ΕΕ. 
 
Τα θέματα αυτά, όμως, αγγίζουν την ουσία του ζητήματος. Αλλά είπαμε: ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ανταγωνίζονται στις κραυγές και στις εντυπώσεις, ακόμη και αν πρόκειται για θέματα ζωής ή θανάτου…

πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου