Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Αναλώθηκε ξανά σε υποσχέσεις προς τις καθαρίστριες

 
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο Υπουργείο Παιδείας
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Παιδείας
«Βάρδια» έξω από το υπουργείο Παιδείας έκαναν ξανά χτες οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων, διεκδικώντας να επιστρέψουν όλες στις δουλειές τους.
 
Μετά από πολύωρη αναμονή, αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε τελικά με την υπουργό Παιδείας, Ε. Κιάου, που την ώρα της παράστασης διαμαρτυρίας παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Εφυγαν από τη συνάντηση με την υπόσχεση ότι τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών θα αποστείλουν ερμηνευτική εγκύκλιο προς τους Δήμους και τις Σχολικές Επιτροπές, που θα διευκρινίζει πως οι συμβάσεις έργου που θα ανανεωθούν το επόμενο διάστημα θα αφορούν τις ίδιες εργαζόμενες, προκειμένου καμιά να μη βρεθεί στην ανεργία.
 
Στο «παρά πέντε» της επίσημης έναρξης της σχολικής χρονιάς, οι συμβάσεις έργου για τις περίπου 8.500 καθαρίστριες σε όλη τη χώρα δεν έχουν ανανεωθεί. Στους Δήμους, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενες, γίνεται πραγματικό «πανηγύρι»: Αλλού τα σχολεία καθαρίζονται από τους απλήρωτους εργαζόμενους στα «πεντάμηνα», αλλού από σχολικές καθαρίστριες που δουλεύουν χωρίς σύμβαση με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή στο μέλλον αυτή θα υπογραφεί, αλλού γίνονται διαγωνισμοί, οι παλιές εργαζόμενες πετιούνται στην ανεργία και τη θέση τους παίρνουν νέες, στη λογική της ανακύκλωσης της ανεργίας.
 
Το κλαδικό σωματείο του Πειραιά υπενθυμίζει πως ανάλογες υποσχέσεις για έκδοση εγκυκλίου οι καθαρίστριες είχαν λάβει από την υπουργό και σε προηγούμενη κινητοποίησή τους, χωρίς όμως να γίνουν πράξη.
 
Γι' αυτό καλεί τις εργαζόμενες να βρίσκονται σε επικοινωνία και επαφή μαζί του, χωρίς να εφησυχάζουν μέχρι να επιστρέψουν όλες στα σχολεία, αλλά και να δώσουν τη μάχη για μόνιμη και σταθερή εργασία, για να μη γίνονται κάθε χρόνο στο ίδιο έργο θεατές. Στη συνάντηση με την υπουργό, η αντιπροσωπεία έθεσε και το ζήτημα των οφειλόμενων δεδουλευμένων που υπάρχουν σε πολλές περιπτώσεις από την περασμένη χρονιά, ζητώντας να δοθεί άμεσα λύση.
 
Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, των Ενώσεων Γονέων, της ΑΣΓΜΕ και της ΟΓΕ. Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών εκφράζει την αλληλεγγύη του και σημειώνει: «Η λαϊκή απαίτηση να έχουμε καθαρά σχολεία, σύγχρονο και υγιεινό εργασιακό περιβάλλον, αφορά τους εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς και καθαρίστριες, είναι κοινή υπόθεση όπως είναι κοινός και ο αγώνας».
 
Κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις. Στη Θεσσαλονίκη, στη συγκέντρωση των εργαζομένων στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης παρευρέθηκε ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β' Θεσσαλονίκης, Σάκης Βαρδαλής, ο οποίος μετέφερε την υποστήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των καθαριστριών. «Το ΚΚΕ έγκαιρα ανέδειξε το ζήτημα αυτό με Ερώτηση στη Βουλή, όμως όλο αυτό το χρονικό διάστημα, από το Μάρτη του 2015, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αδράνησε», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου