Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Να σταματήσει η εργασιακή ζούγκλα σε βάρος των σπουδαστών των ΙΕΚ

«Εμείς, ό,τι ρυθμίσεις και να βάλουμε, αν ο άλλος δε θέλει να πληρώσει, δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας να ελέγξει, αλλά αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας. (...) Είναι θέμα των εργοδοτών. 'Οσες Αποφάσεις και να βγουν Υπουργικές, αν σε αυτό δε συναινεί ο εργοδότης...».
 
Πρόκειται για απόσπασμα της απάντησης που έδωσε χτες, από το βήμα της Βουλής, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Αθ. Αναγνωστοπούλου, στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, απαιτώντας την κατάργηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης της υπηρεσιακής κυβέρνησης με την οποία αίρεται η υποχρεωτικότητα της πληρωμής για τους σπουδαστές των ΙΕΚ κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης!
 
Η απάντηση αυτή στην ουσία αποτελεί κυνική ομολογία από την πλευρά της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο ώστε οι χιλιάδες σπουδαστές των ΙΕΚ να μην αποτελούν τσάμπα εργατική δύναμη για τους εργοδότες και πως οι όποιες νομοθετικές ρυθμίσεις ληφθούν, όπως η κατάργηση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, θα είναι για τα μάτια του κόσμου!
 
Οπως επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, πρόκειται «για απαράδεκτη και κατάπτυστη» ΚΥΑ, η οποία επιτείνει το καθεστώς της εργασιακής ζούγκλας. Από τη μια καθιερώνει ως υποχρεωτική την πρακτική εκπαίδευση και από την άλλη αναφέρει ότι η πρακτική άσκηση «είναι δυνατόν να πληρώνεται», ανοίγοντας το δρόμο στην απλήρωτη δουλειά. Ενώ, το άρθρο 2 της ΚΥΑ προβλέπει Ασφάλιση αποκλειστικά και μόνο σε περίπτωση ατυχήματος - δηλαδή τίποτα για ασφαλιστικά δικαιώματα - που και αυτή θα επιβαρύνει τα δημόσια ΙΕΚ, όταν ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει μαθήματα λόγω υποχρηματοδότησης!
 
'Οπως τόνισε, αυτό έρχεται να προστεθεί στο ήδη απαράδεκτο καθεστώς, αφού οι πρακτικάριοι, όπως για παράδειγμα αυτοί στις τουριστικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία και αλλού, «για μήνες κανονικής εργασίας, δηλαδή, δουλεύουν 10 και 12 ώρες και όχι αυτό το 5ωρο που προβλέπει η πρακτική άσκηση, ενώ θα έπρεπε κανονικά με βάση την κλαδική ΣΣΕ, να παίρνουν 1.000-1.200 ευρώ, αμείβονται με 300 ευρώ και με το σημερινό καθεστώς με βάση την ΚΥΑ καθόλου».
 
Ξεκαθάρισε ότι «εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στην υποχρεωτικότητα της πρακτικής άσκησης. Θεωρούμε, βεβαίως, ότι η πρακτική άσκηση στο πλαίσιο μιας διαφορετικής αναμορφωμένης τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης - και όχι αυτή που ισχύει σήμερα - πρέπει να υπάρχει ως ένα οργανικό μέρος των σπουδών των φοιτητών και σπουδαστών και στα δημόσια ΙΕΚ και αλλού».
 
Η αναπληρώτρια υπουργός, πέρα από τα παραπάνω, ανέφερε την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει την ΚΥΑ, όμως «δυστυχώς δεν μπορώ να σας δώσω σαφή απάντηση» και πρόσθεσε προκλητικά: «Πείτε μου εσείς αν στις περισσότερες επιχειρήσεις και ειδικά στα τουριστικά επαγγέλματα ανεξαρτήτως της πρακτικής άσκησης, αν πληρώνεται κανένας άνθρωπος κανονικά»...
 
πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου