Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Ολοταχώς για αύξηση εισφορών και νέα μείωση συντάξεων

Μέχρι και τριπλασιασμός των εισφορών για τους αγρότες. Μεγάλες μειώσεις στους συνταξιούχους με τα ειδικά ηλικιακά όρια. Κατάργηση επικουρικών και σύνταξη από τον... χρηματιστηριακό τζόγο!
 
Τη δέσμευση που συνυπέγραψε στο 3ο μνημόνιο για «ενιαίες εισφορές» σε όλα τα Ταμεία, κατά τα πρότυπα των εισφορών του ΙΚΑ, που για την κύρια σύνταξη ανέρχεται στο 20% επί του μισθού (13,33% εργοδότης και 6,67% ασφαλισμένος), προωθεί -σύμφωνα με πληροφορίες- η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ως μία από τις βασικές παραμέτρους του νέου Ασφαλιστικού, που είναι η αύξηση των εισφορών.
 
Το μέτρο αυτό θα επιβαρύνει τους αυτοαπασχολούμενους του ΟΑΕΕ και θα δώσει τη χαριστική βολή στους αγρότες που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, καθώς το ποσοστό αυτό θα υπολογίζεται επί των εσόδων τους (συνολικός τζίρος) και όχι του πραγματικού τους εισοδήματος.
 
Στην πράξη, η διασύνδεση των εισφορών με τα έσοδα που έχει κάθε αυτοαπασχολούμενος και αγρότης, καμία σχέση δεν έχει με τα πραγματικά του εισοδήματα και είναι η πρόφαση για να στύψουν τους φτωχούς και μεσαίους μικροπαραγωγούς και ελεύθερους επαγγελματίες του χωριού και της πόλης, κλιμακώνοντας την επίθεση στο λαϊκό εισόδημα και επιταχύνοντας - και μέσω του Ασφαλιστικού - τις διαδικασίες συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης στους μονοπωλιακούς ομίλους και στις μεγάλες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις.
 
Για τους αγρότες, αυτό θα σημάνει πρακτικά μέχρι και τον τριπλασιασμό των εισφορών τους που δίνουν μέχρι σήμερα για την κύρια σύνταξη στον ΟΓΑ. Η «διαπραγμάτευση» που φαίνεται να κάνει η κυβέρνηση με τους εταίρους της, αφορά μάλλον το χρονικό ρυθμό που θα επιβληθεί το νέο χαράτσι και όχι το ίδιο το μέτρο, το αν δηλαδή θα εφαρμοστεί σταδιακά στα τέσσερα ή πέντε χρόνια!
 
«Εγγυώνται» μόνο συντάξεις φτώχειας
Το δεύτερο χτύπημα σχεδιάζεται να δοθεί με τον λεγόμενο «επανυπολογισμό» των συντάξεων που αποδίδονται σήμερα, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει τις νέες προαποφασισμένες μειώσεις ως αποκατάσταση τάχα της «ισονομίας» και των «αδικιών» του συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, οι συντάξεις θα υπολογιστούν ξανά με νέα ποσοστά αναπλήρωσης, το συντάξιμο μισθό και τα έτη ασφάλισης, όμως θα προστεθεί και το «κριτήριο» της ηλικίας συνταξιοδότησης.
 
Με αυτόν τον τρόπο, όσοι συνταξιούχοι μέχρι σήμερα είχαν αποχωρήσει σε νεότερη ηλικία (με ειδικά ηλικιακά όρια) θα τους επιβληθούν και μεγαλύτερες μειώσεις από τους υπόλοιπους. Μόνο που και εδώ η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν πρωτοτυπεί, αφού αντιγράφει τους προκατόχους της (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), οι οποίοι είχαν επιβάλει μεγαλύτερες μειώσεις σε ηλικίες κάτω των 60 και των 55 ετών πάνω από ένα ύψος συντάξεων.
 
Το τρίτο χτύπημα θα δοθεί με την εφαρμογή του νέου αντιασφαλιστικού «μοντέλου», το οποίο ο γγ του υπουργείου Εργασίας, Α. Νεφελούδης, παρουσίασε ως «συνεισφορά της αριστεράς»! «Μιλάμε για αλλαγή εκ θεμελίων σε όλο το ασφαλιστικό σύστημα...», δήλωσε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του. Ποια είναι αυτή η αλλαγή; Είναι - κατά τον γγ του υπουργείου - η εθνική σύνταξη, η οποία όμως θα είναι στα όρια της φτώχειας, δηλαδή στο ποσό των 360 και 380 ευρώ, η οποία - όπως υποστήριξε - θα διασυνδέεται και με «ρήτρα ανάπτυξης».
 
Αυτό που δεν λέει το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το κράτος δεν θα εγγυάται τίποτα περισσότερο απ' αυτό το ποσό. Για το λεγόμενο «αναλογικό» τμήμα, το οποίο υποτίθεται ότι θα προστίθεται στην «εθνική σύνταξη» και για το οποίο ο ασφαλισμένος υποχρεώνεται να πληρώνει εισφορές και μάλιστα στο 20% επί του μισθού ή του εισοδήματός του, το κράτος δεν δίνει την παραμικρή εγγύηση. Το τμήμα αυτό, το νέο Ασφαλιστικό θα το δίνει μόνο αν έχει την οικονομική δυνατότητα και για όσο την έχει.
 
Κατάργηση επικουρικών.
Μάλιστα, ο Α. Νεφελούδης δεν μένει σε αυτό. Επιχειρεί παράλληλα να βρει και προσχήματα για τις περικοπές που ετοιμάζονται να κάνουν, λέγοντας ψέματα ότι υπάρχουν συντάξεις που αναπληρώνουν μέχρι και κατά 120% τους μισθούς!
 
Υπερασπίζεται μάλιστα τις επαγγελματικές συντάξεις, για τις οποίες οι εισφορές των εργαζομένων θα επενδύονται μέχρι και στο 95% στον τζόγο των χρηματιστηρίων και κουμάντο θα κάνουν τα χρηματοπιστωτικά και διάφορα funds.
 
Χωρίς ίχνος ντροπής ισχυρίζεται ότι με τις επαγγελματικές συντάξεις «απλοποιείται το σύστημα και διασφαλίζεται πολύ περισσότερο από την ανασφάλεια που εμπεριείχαν τα επικουρικά»! Τόση δυσφήμιση στη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, τόση αντιστροφή της πραγματικότητας για τον πραγματικό χαρακτήρα των «επαγγελματικών» ασφαλίσεων! Μόνο το παράδειγμα της «Enron» αρκεί (φαλίρισε και άφησε χωρίς σύνταξη χιλιάδες εργαζόμενους), που θα τη ζήλευαν και οι πιο ακραιφνείς υποστηρικτές των χρηματαγορών...
 
πηγή: εφημ. Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου