Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Το 2014 φέρνει και ηλεκτρονικές κατασχέσεις

Με ένα κλικ θα γίνονται οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις από το 2014.
Η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής κατάσχεσης θα γίνει σε τέσσερις εφορίες, ενώ εντός του Ιανουαρίου θα έχουμε την πλήρη εφαρμογή του.
Οι οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι υπάγονται στις εφορίες ΦΑΕ Πειραιά, Α’ Αθηνών, Ηλιούπολης και Κηφισιάς, είναι οι πρώτοι στην λίστα των ηλεκτρονικών κατασχέσεων των καταθέσεών τους, που θα πραγματοποιούνται μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό της ώρας.
Με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, οι συγκεκριμένες εφορίες εντάχθηκαν στο δοκιμαστικό μεταβατικό στάδιο πλήρους εφαρμογής της διαδικασίας κοινοποίησης κατασχετηρίων με ηλεκτρονικά μέσα, ενώ εντός του Ιανουαρίου, σταδιακά το σύστημα των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων θα διευρυνθεί στις εφορίες όλης της χώρας.
Η διαδικασία της ηλεκτρονικής κατάσχεσης θα έχει ως εξής:
  • Ο πιστοποιημένος ελεγκτής θα ενημερώνεται από το δικαστικό τμήμα της εφορίας, μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής κάρτας του, για τον κατάλογο των οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη. 
  • Στη συνέχεια, θα επιλέγει συγκεκριμένους οφειλέτες και θα αποστέλλει, μέσω της ίδιας κάρτας, εντολές κατάσχεσης στο σύστημα ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ. 
  • Από τους ΑΦΜ των οφειλετών, θα γίνεται ο εντοπισμός από το σύστημα ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ των τραπεζικών καταθέσεων τους και 
  • Tα πιστωτικά ιδρύματα, μόλις λάβουν το σχετικό σήμα, θα κατάσχουν αμέσως τα ποσά και θα ενημερώνουν την εφορία, σε μια διαδικασία που δεν θα υπερβαίνει συνολικά το 1,5 λεπτό.
Πάντως, η δραματική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος της πλειονότητας των πολιτών, αυξάνει με την σειρά του και με ταχείς ρυθμούς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. 

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα ποσά των οφειλών αυξάνονται κατά 1 δισ. ευρώ ανά μήνα, και στο τέλος του 11μήνου υπερέβησαν τα 8,2 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου