Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Ενάντια στο «my school» γονείς και κηδεμόνες σχολείων της χώρας.

Αρνούνται να επιτρέψουν την παροχή προσωπικών και απόρρητων πληροφοριών στο σύστημα «my school» οι γονείς και οι κηδεμόνες του 2ου Νηπιαγωγείου Μεταμόρφωσης Αττικής. Όπως τονίζεται σε επιστολή διαμαρτυρίας που στάλθηκε σε αρμόδιες υπηρεσίες, δεν επιθυμούν «να γίνουν τα προσωπικά στοιχεία νέα στατιστικά δεδομένα».
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ζητά να συμπληρώνονται σε καθημερινή βάση πολύπλοκα πεδία που αφορούν προσωπικά δεδομένα των μαθητών και των γονιών τους, όπως ονόματα γονέων, επάγγελμα, μορφωτικό επίπεδο γονιών, ποινές, έπαινοι, γνωματεύσεις παιδιών με ειδικά προβλήματα, στοιχεία που ήδη υπάρχουν στο νηπιαγωγείο ως απόρρητα.
«Δεν κατανοούμε το λόγο, γιατί πρέπει να περαστούν σε μια άγνωστη διαδικτυακή πύλη στοιχεία που ήδη είναι γνωστά στο σχολείο των παιδιών μας; Δεν μας διαβεβαιώνει κανείς ότι αυτά τα στοιχεία δε θα διαρρεύσουν σε άλλη ή άλλες εταιρείες προς εκμετάλλευση», υπογραμμίζει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Νηπιαγωγείου Μεταμόρφωσης.
Από την Άνδρο οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Δ.Σ.  Γαυρίου, Μπατσίου, Χώρας, Μεσαριάς, Κορθίου καθώς και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Νηπιαγωγείων Γαυρίου, Μπατσίου, Χώρας, Κορθίου, έστειλαν στο Υπουργείο, στο συνήγορο του πολίτη και σε άλλους φορείς την παρακάτω καταγγελία:
"Με έκπληξη και ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορηθήκαμε ότι το Υπουργείο Παιδείας προωθεί ένα νέο πληροφοριακό σύστημα καταγραφής σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών, το επονομαζόμενο mySchool, μέσα στο οποίο γίνεται λεπτομερής καταγραφή προσωπικών δεδομένων των εκπαιδευτικών και των μαθητών.  

Στο νέο αυτό σύστημα θα καταγράφονται πληροφορίες από τα προσωπικά στοιχεία των μαθητών και των οικογενειών τους, οι ποινές και οι απουσίες , μέχρι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως  τυχόν μαθησιακά  προβλήματα και παθήσεις, όπως ο αυτισμός.

Αναρωτιόμαστε τι τα χρειάζεται το Υπουργείο όλα αυτά; Γιατί πρέπει να υπάρχει κεντρική ηλεκτρονική καταγραφή προσωπικών δεδομένων τέτοιου εύρους, ιδιαίτερα γνωρίζοντας τους κινδύνους διαρροής του περιεχόμενου τέτοιων συστημάτων;

Θεωρούμε ότι η κεντρική καταγραφή της φοίτησης των μαθητών (επίδοση, έλεγχοι, απολυτήρια, μετακινήσεις, ποινές κτλ. ) καθώς επίσης και η καταγραφή προβλημάτων και παθήσεων, σημαίνει ότι τα στοιχεία αυτά ακολουθούν τον μαθητή για πάντα, μέσα από μια σταθερή βάση δεδομένων, οδηγώντας στη δυνητική στοχοποίησή του μελλοντικά στην αγορά εργασίας ή σε άλλες πτυχές της εργασιακής και κοινωνικής του ζωής.

Πρόκειται, με άλλα λόγια, για ένα είδος «φακελώματος» που δεν εξυπηρετεί κανένα παιδαγωγικό στόχο, αντιθέτως απειλεί άμεσα το δικαίωμα της προστασίας των προσωπικών του δεδομένων, όπως ορίζει το άρθρο 9Α του Συντάγματος .

Οι Σύλλογοι Γονέων των σχολείων της Άνδρου εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και αποδοκιμασία μας προς κάθε προσπάθεια κεντρικής καταγραφής των προσωπικών δεδομένων των μαθητών μας, διατηρούμε το δικαίωμα προστασίας τους με κάθε νόμιμο μέσο και δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι αρνούμαστε την ανωτέρω καταγραφή".  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου