Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ: Ξεκινά η συγκρότηση «τράπεζας θεμάτων» για την Α' Λυκείου.

Τις διαδικασίες δημιουργίας της τράπεζας θεμάτων για τις εξετάσεις των μαθητών της Α' Λυκείου και Α' ΕΠΑΛ στο τέλος της σχολικής χρονιάς, ξεκινούν το υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Η δημιουργία της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας (ΤΘΕΔΔ) θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 1.570.000 €.


Θυμίζουμε ότι με βάση το νόμο 4186/13 για το νέο Λύκειο, το 50% των θεμάτων των εξεταζόμενων μαθημάτων στις προαγωγικές και τις απολυτήριες εξετάσεις του Λυκείου, αλλά και στις πανελλαδικές εξετάσεις, θα επιλέγεται με κλήρωση από την «τράπεζα». Οι διαδικασίες δημιουργίας της, όμως, είχαν καθυστερήσει πολύ (έφτασαν να διαρρέονται και σενάρια για πιθανή αναβολή της) και η αγωνία στους μαθητές κι εκπαιδευτικούς της Α' Λυκείου είναι διάχυτη, καθώς δεν έχουν ενημερωθεί επισήμως πώς ακριβώς θα λειτουργεί.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, 
«μια "Τράπεζα Θεμάτων" είναι μια προσεκτικά και συστηματικά σταθμισμένη συλλογή εξεταστικών αντικειμένων μαζί με το συνοδευτικό λογισμικό, το οποίο επιτρέπει την καταχώρηση, αποθήκευση και ανάκληση κάθε αντικειμένου με βάση συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (μεταδεδομένα) και στοιχεία που προκύπτουν από τη χρήση του. Οι "Τράπεζες Θεμάτων" αποτελούν σημαντικά εργαλεία οργάνωσης και διαχείρισης της διαδικασίας αξιολόγησης (...) Αποσκοπούν αφενός στην ενίσχυση της αντικειμενικότητας και αξιοπιστίας των εξετάσεων και αφετέρου στη διαπίστωση του βαθμού επίτευξης των μαθησιακών στόχων που τίθενται από τα αναλυτικά προγράμματα»
Γι' αυτό και, σύμφωνα με το υπουργείο, οι «τράπεζες» γίνονται και εργαλεία αναμόρφωσης των αναλυτικών προγραμμάτων.

Μάλιστα, το υπουργείο λέει ότι θα αναμορφωθεί και θα εξορθολογιστεί «η διδακτέα ύλη των εξεταζόμενων μαθημάτων, η οποία πλέον θα συμπίπτει με την εξεταστέα». Επιβεβαιώνεται έτσι ότι και μέσω της «τράπεζας» το Λύκειο θα χάσει ακόμα περισσότερο από τον όποιο μορφωτικό χαρακτήρα του είχε απομείνει και θα υποταχθεί αποκλειστικά και μόνο στις εξετάσεις και στην πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση. 

Εξάλλου, και λόγω της χρηματοδότησης της δημιουργίας της «Τράπεζας» από το ΕΣΠΑ, αναφέρεται ρητά ότι θα πρέπει να προωθεί την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών με «την ανάπτυξη των βασικών δεξιοτήτων όπως αυτές ορίζονται στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις βασικές δεξιότητες στη Διά Βίου Μάθηση, να ανταποκρίνονται με τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στις ραγδαία εξελισσόμενες απαιτήσεις της κοινωνίας της γνώσης, να προωθούν την ανάπτυξη και εφαρμογή νέων, καινοτόμων και ευέλικτων μεθόδων συμμετοχικής και βιωματικής εκπαίδευσης, που θα μπορούν σε κάποιο βαθμό να προσαρμόζονται στις διαφοροποιημένες ανάγκες και δυνατότητες των μαθητών»...

Οι τεχνικές διαδικασίες συγκρότησής της
Η ΤΘΕΔΔ θα δημιουργηθεί σε τρεις φάσεις, την τρέχουσα και την ερχόμενη σχολική χρονιά. Στην πρώτη φάση της ΤΘΕΔΔ θα συγκεντρωθούν θέματα για 27 μαθήματα (15 για την Α' τάξη Γενικού Λυκείου και 12 για την Α' ΕΠΑΛ).

Υπό την εποπτεία μιας Κεντρικής Επιστημονικής Επιτροπής θα συγκροτηθούν τριμελείς Επιστημονικές Επιτροπές για όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα, οι οποίες θα διαμορφώσουν τα κριτήρια ένταξης των θεμάτων στην ΤΘΕΔΔ, θα συντάσσουν θέματα και θα αξιολογούν - ταξινομούν τα θέματα που προτείνουν άλλοι εκπαιδευτικοί. 

Οι εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα μπορούν να στέλνουν θέματα προτείνοντάς τα για ένταξη στην ΤΘΕΔΔ και θα μπορούν να στελεχώσουν τις Επιστημονικές Επιτροπές. Στην Κεντρική Επιστημονική Επιτροπή θα συμμετέχουν πανεπιστημιακοί, σύμβουλοι του υπουργείου που υπηρετούν στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, σχολικοί σύμβουλοι κ.ά.

Για τη λειτουργία της ΤΘΕΔΔ θα δημιουργηθεί και το ανάλογο λογισμικό καθώς και επιμορφωτικό υλικό για τους χρήστες της, που δεν αναφέρεται όμως ποιοι θα είναι αυτοί, δηλαδή αν θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα θέματα της τράπεζας όλοι οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές κ.λπ. Επίσης, αναφέρεται ότι για τις εξεταστικές περιόδους (Ιούνης και Σεπτέμβρης για τα έτη 2014 και 2015) θα δημιουργηθεί κι ένα γραφείο βοήθειας, που θα απαντά σε ερωτήματα και θα υποστηρίζει τους χρήστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου