Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Από τη Δευτέρα «ανοίγει» η τράπεζα θεμάτων.

Την ερχόμενη Δευτέρα 26 Μάη αναμένεται να «ανοίξει» η τράπεζα θεμάτων από την οποία θα αντληθούν τα μισά θέματα εξετάσεων για τους μαθητές της Α' Λυκείου. Αυτό προέκυψε μεταξύ άλλων από τη χτεσινή συνάντηση της ΟΛΜΕ με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Σωτ. Γκλαβά. Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α', καθώς και της Β' τάξης των Ημερήσιων Γενικών Λυκείων, θα αρχίσουν την Πέμπτη 29 Μάη.

Η ΟΛΜΕ επισημαίνει μια σειρά προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του συστήματος αυτού και ζητά, όπως και πρωτοβάθμια σωματεία και γονείς, να μην εφαρμοστεί και να καταργηθεί συνολικά ο νόμος για το «νέο λύκειο».

Σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, από την πλευρά του ΙΕΠ το οποίο έχει την ευθύνη για τη διεξαγωγή των εξετάσεων φέτος, δηλώθηκε ότι η τράπεζα θεμάτων θα εφαρμοστεί και οι αδυναμίες του συστήματος θα εντοπιστούν και θα διορθωθούν. Ειπώθηκε επίσης ότι το Ινστιτούτο ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας να εφαρμοστεί πιλοτικά αρχικά το σύστημα, ωστόσο η κυβέρνηση ήθελε καθολική εφαρμογή από φέτος. 

Σύμφωνα πάντα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, ο πρόεδρος του ΙΕΠ εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τη δυσκολία των θεμάτων και δεσμεύτηκε να μεταφέρει τις θέσεις των εκπαιδευτικών στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Η εφαρμογή πάντως του συγκεκριμένου μέτρου αποτελεί σημαντικό κομμάτι στην οικοδόμηση του «νέου» σχολείου. Αυτό μαρτυρά η εμμονή στην εφαρμογή του φέτος, μια χρονιά που εντοπίζεται πλήθος κενών σε εκπαιδευτικούς σε όλα τα μαθήματα, κάνοντας δύσκολη την ολοκλήρωση της ύλης, βάζοντας εκπαιδευτικούς και μαθητές σε έναν αγώνα δρόμου κυριολεκτικά μέχρι την τελευταία στιγμή για να καλύψουν την ύλη, χωρίς βέβαια οι μαθητές να προλαβαίνουν να την αφομοιώσουν. 

Είναι κομμάτι της καταστροφικής πολιτικής στην παιδεία, της πολιτικής που στερεί τη μόρφωση από τα παιδιά των φτωχών λαϊκών οικογενειών, τα οποία σπρώχνονται με μαθηματική ακρίβεια κατά χιλιάδες εκτός Λυκείου, στην ψευτοκατάρτιση των ΕΠΑΛ και των ΣΕΚ, στην πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου.

Την Τετάρτη 28 Μάη ξεκινούν και οι πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση, με τους υποψηφίους όλων των κατευθύνσεων να εξετάζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας, ενώ οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ - ΟΜΑΔΑ Α') θα αρχίσουν την Πέμπτη 29 Μάη.

Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α' και Β' τάξης των Ημερήσιων Γενικών Λυκείων θα αρχίσουν την Πέμπτη 29 Μάη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου