Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

ΣτΕ: Συνταγματική η αργία των δημοσίων υπαλλήλων.

Συνταγματική έκρινε η Ολομέλεια του ΣτΕ τη διάταξη του Υπαλληλικού Κώδικα που προβλέπει ότι οι Δημόσιοι υπάλληλοι που διαπράττουν πειθαρχικό παράπτωμα θα τίθενται αστραπιαία σε αργία (αυτοδίκαιη θέση σε αργία)

Την Ολομέλεια την απασχόλησε, σε πιλοτική δίκη, περίπτωση εκπαιδευτικού (είχε κάνει αίτηση στο ΣτΕ για το θέμα) δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος προσλήφθηκε στο Δημόσιο το 2000 και παράλληλα τη δωδεκαετία 2000-2012 δίδασκε και αλλού. Για τις παράλληλες απασχολήσεις του δεν είχε λάβει την άδεια, όπως προβλέπει ο νόμος για την πολυθεσία. Με απόφαση του υφυπουργού Παιδείας (19.12.2012) τέθηκε σε αυτοδίκαιη αργία.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον «αναμορφωμένο» νόμο, αυστηροποιήθηκε ο θεσμός της αυτοδίκαιης αργίας των δημοσίων υπαλλήλων, έτσι, πλέον ο δημόσιος υπάλληλος τίθεται αμέσως σε αργία μόλις ασκηθεί σε βάρος του πειθαρχική δίωξη ή παραπεμφθεί στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο. 
  • Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι το μέτρο της αυτοδίκαιης αργίας επιβάλλεται σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων για λόγους δημοσίου συμφέροντος και εύρυθμης λειτουργίας της υπηρεσίας. 
  • Εξάλλου, συνεχίζουν οι δικαστές, «η κατάσταση σε αργία δεν επιφέρει τη λύση της υπαλληλικής σχέσεως, ούτε την απώλεια της οργανικής θέσεως ή του κατεχόμενου από τον υπάλληλο βαθμού, ούτε αποτελεί πράξη απολύσεως από την υπηρεσία»
  • Επιπρόσθετα, σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας οι υπάλληλοι που τίθενται σε αργία λαμβάνουν το 75% των αποδοχών τους και η όλη πειθαρχική διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί (σύμφωνα με το νόμο) το πολύ μέσα σε τέσσερις μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου