Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Δημοσιοποιήθηκε η Έκθεση για την «Ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματκής Ένωσης»

Στα σκαριά η διαμόρφωση νέας «Λευκής Βίβλου» της ΕΕ για την ανταγωνιστικότητα και την ανάκαμψη των κερδών των ευρωενωσιακών μονοπωλίων  - Αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις με ορίζοντα δεκαετίας.
 
Στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 25 και 26 Ιούνη, εκκινούν και επίσημα οι διεργασίες για την «ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης» (ΟΝΕ) στην Ευρωζώνη, οι οποίες σηματοδοτούν την παραπέρα ενίσχυση του δημοσιονομικού συμφώνου, των εποπτικών ελέγχων, των αναβαθμισμένων μνημονίων διαρκείας που ισχύουν σε ολόκληρη τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, και μάλιστα με ειδικές ρήτρες για τα κράτη που υπάγονται σε «μηχανισμούς στήριξης».


Η σχετική έκθεση του προέδρου της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, που δημοσιοποιήθηκε χτες και την οποία συνυπογράφουν οι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, του Γιούρογκρουπ Γ. Ντάισελμπλουμ, της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι και του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς, αποτελεί ένα πρώτο «οδικό χάρτη» των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που θα εκδηλωθούν σε 10ετή ορίζοντα, μέχρι και το 2025, με κομβικό σημείο αναφοράς τη σύνταξη της νέας «Λευκής Βίβλου», η δημοσιοποίηση της οποίας προγραμματίζεται για την άνοιξη του 2017.
 
Οι βασικοί άξονες της έκθεσης: Ανάμεσα σε άλλα, προδιαγράφονται:
 
-- Η ενίσχυση των μέτρων και των παρεμβάσεων που ήδη προβλέπονται με το «Ευρωπαϊκό εξάμηνο», με έμφαση στην ενίσχυση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, το νέο πλαίσιο θα γίνει περισσότερο δεσμευτικό σε ό,τι αφορά την άσκηση της οικονομικής πολιτικής, μέσα από ένα σύνολο κανονισμών «υψηλού επιπέδου που θα ορίζεται στη νομοθεσία της ΕΕ».
 
-- Ευρωπαϊκό «δημοσιονομικό συμβούλιο»: Το νέο όργανο θα συντονίζει και θα «συμβουλεύει» τα εθνικά «δημοσιονομικά συμβούλια», σε ό,τι αφορά την απαρέγκλιτη τήρηση των αντιλαϊκών στόχων που προβλέπονται στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθεί η διαδικασία απορρόφησης των κραδασμών και η ΟΝΕ θα γίνει «περισσότερο ανθεκτική». Πρόκειται, δηλαδή, για την εφαρμογή αλλεπάλληλων αντιλαϊκών μέτρων, που έχουν στόχο την αναχαίτιση της καπιταλιστικής κρίσης.
Να σημειωθεί ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει καταθέσει στους «θεσμούς» της τρόικας πρόταση για συγκρότηση ελληνικού «δημοσιονομικού συμβουλίου», το οποίο θα προχωρά σε «αυτόματες οριζόντιες μειώσεις» όλων των κρατικών δαπανών (συντάξεις, μισθοί, επιδοτήσεις κ.λπ.), σε περιπτώσεις αποκλίσεων από τους αντιλαϊκούς στόχους...
 
-- Ανταγωνιστικότητα: Προβλέπεται η δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού ελέγχου, ο οποίος, σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές, θα έχει αρμοδιότητα την αποτροπή των αποκλίσεων στην ανταγωνιστικότητα των μισθών ανάμεσα στα κράτη της Ευρωζώνης.
 
-- Ορισμένες αποφάσεις σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική θα περνούν από τη συλλογική έγκριση της ΕΕ, με την παράλληλη, όπως αναφέρεται, «δημοκρατική λειτουργία και νομιμότητα». Χωρίς να περιγράφεται κάτι συγκεκριμένα, η συγκεκριμένη αναφορά παραπέμπει σε προτάσεις, όπως π.χ. για διαμόρφωση κοινοβουλίου της Ευρωζώνης.
 
-- Ενισχύονται ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του Γιούρογκρουπ, εξέλιξη που «μπορεί να απαιτεί την ενίσχυση της προεδρίας του και των μέσων που έχει στη διάθεσή του». Είναι φανερό ότι προδιαγράφεται θέση υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, με αυξημένες αρμοδιότητες στη χάραξη και τον έλεγχο της οικονομικής πολιτικής.
 
-- Στις άμεσες προτεραιότητες είναι η ενίσχυση του ενιαίου εποπτικού πλαισίου για τις τράπεζες, η λειτουργία του ταμείου εξυγίανσης των τραπεζών, αλλά και η δημιουργία ενιαίου συστήματος εγγύησης και αντασφάλισης καταθέσεων. Επίσης, πρόκειται για παρεμβάσεις που στοχεύουν στη διαχείριση φαινομένων που σχετίζονται με τις εκδηλώσεις της καπιταλιστικής κρίσης, χωρίς φυσικά να μπορούν να αγγίξουν τις ίδιες τις αιτίες της, αφού αυτές βρίσκονται στο DNA του συστήματος.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου