Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Επιλογές Διευθυντών στις Σχολικές Μονάδες: Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν!

Ν. Λέσβου
Το Υπουργείο Παιδείας προχωρεί με διαδικασίες εξπρές στην επιλογή Διευθυντών των Σχολικών Μονάδων δίνοντας τη δυνατότητα να έχει γνώμη ο Σύλλογος Διδασκόντων στην επιλογή του Διευθυντή του Σχολείου (το πολύ μέχρι 33%). 
 
Ταυτόχρονα κάνει αποδεκτούς στην διαδικασία επιλογής και όσους υποψηφίους τυγχάνουν τουλάχιστον της αποδοχής του 20% του Συλλόγου Διδασκόντων, έχουν όμως τα απαραίτητα «προσόντα» για να υπηρετήσουν την αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική του υπουργείου, της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Αρκετοί απ’ αυτούς έχουν παρουσιάσει αδιάψευστα  δείγματα συναίνεσης και υποταγής και τα ονόματά τους «φιγουράρουν – κοσμούν» τα ψηφοδέλτια του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, με τις απαραίτητες, εφικτές, δυνατές μετεγγραφές και συναλλαγές. Όντως σε τέτοια «κοσμογονική – ανατρεπτική» φάση είμαστε!!
 
Κι όλα αυτά ενώ η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζει το βαρύ πυροβολικό του νέου αντιλαϊκού σχεδιασμού πατώντας πάνω στο έδαφος των ανατροπών που έφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και των λοιπών τους  εταίρων. Τους ταιριάζει η λαϊκή παροιμία «εδώ ο κόσμος καίγεται…» 
 
Από τη διαδικασία αυτή βέβαια εξαιρούνται ολιγοθέσια και Νηπιαγωγεία (μήπως άραγε χαλάει τη “δημοκρατική” τους σούπα η ιδιαίτερα μαζική παλικαρίσια αγωνιστική στάση των Νηπιαγωγών σ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς;), … ενώ οι συνάδελφοι Αναπληρωτές θα «ψηφίσουν» σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας, χωρίς να ξέρουν την επόμενη σχολική χρονιά σε ποιο σχολείο και σε ποια περιοχή, πότε, πού και με ποια προοπτική για το μέλλον τους, θα «ξανα-αγκυροβολήσουν»!
 
Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται για εκλογή και ανάδειξη αποκλειστικά από το Σύλλογο Διδασκόντων, αλλά το ακόμα πιο σημαντικό, καθοριστικό και κύριο είναι το πλαίσιο στο οποίο θα κληθούν υποχρεωτικά να κινηθούν και οι νέοι Διευθυντές. Αυτό είναι δεδομένο και προϋπάρχει τόσα χρόνια 
  • Είναι το ίδιο το Καθηκοντολόγιο και ο ίδιος απαράδεκτος Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας, που δεν καταργείται. 
  • Είναι το ίδιο αντιδραστικό πειθαρχικό δίκαιο που μόλις πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή.
  • Το κυριότερο: το νομοθετικό πλαίσιο της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ παραμένει σε ισχύ από τη νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που αποδέχεται την ουσία και τον προσανατολισμό του (νόμος Διαμαντοπούλου για το "Νέο Σχολείο" (3848/2010), "Νέο Λύκειο" του Αρβανιτόπουλου (4186/2013), νόμος για τα Πρότυπα-Πειραματικά (3966/2011)).
Ένα νομοθετικό πλαίσιο και κυβερνητικές πολιτικές που προκαθορίζουν το ρόλο και την αποστολή του σχολείου, άρα και του Διευθυντή της Σχολικής Μονάδας. Αυτό το νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και τις κυβερνητικές πολιτικές θα κληθεί να εφαρμόσει ο Διευθυντής ενός Σχολείου και ακριβώς εδώ θα ελέγχεται από τους ανώτερούς του, το Υπουργείο, την Κυβέρνηση. 
 
Και ετούτη η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κρατά και φυλάει ως κόρη οφθαλμού το νομοθετικό πλαίσιο της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Και η στρατηγική  στην εκπαίδευση παραμένει σε ισχύ, στο πλαίσιο πάντα του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε.
 
Έτοιμο επίσης είναι και το νέο νομοσχέδιο για την  «αντικειμενική αξιολόγηση».Το «όχι στην αξιολόγηση – χειραγώγηση» της πλειοψηφίας της ΔΟΕ (ΔΗΣΥ+ΔΑΚΕ) και των αριστερών προεδρείων Συλλόγων και ΕΛΜΕ (ΕΡΑ+Ριζ. Παρεμβάσεις) έγινε το γόνιμο έδαφος καλλιέργειας αυταπατών για να επιχειρηθεί να μας ξανασερβιριστεί το ίδιο μενού αλλά με νέο βαφτιστικό όνομα. 
 
Τι αξιολόγηση όμως θα είναι αυτή και ποιος ο ρόλος του Διευθυντή; Μπορεί να είναι «καλή»  μια αξιολόγηση που βασίζεται στην εργαλειοθήκη του συμβουλάτορα ΟΟΣΑ της νέας  συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ; 
 
Η αξιολόγηση είναι μία, και είναι καθοριστικό εργαλείο προώθησης, ελέγχου, αποτίμησης και προσαρμογής του «νέου σχολείου» στις απαιτήσεις της αγοράς. Γι’ αυτό θα συνδέει και την αποδοτικότητα, με την υπηρεσιακή εξέλιξη και το βαθμό, άρα και το μισθό. Γίνεται φανερό ότι και αυτή η αξιολόγηση θα έχει και τιμωρητικό χαρακτήρα, αφού ο Αν. Υπουργός Παιδείας απορρίπτει κατηγορηματικά την επαναφορά της ακώλυτης μισθολογικής και βαθμολογικής εξέλιξης.
 
Βρισκόμαστε στην ίδια ακριβώς, με άλλη παραλλαγή βέβαια, συνεχιζόμενη αντιλαϊκή–αντιεκπαιδευτική πολιτική και από αυτή τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 
 
Χωρίς καμιά ψευδαίσθηση και αυταπάτη, χωρίς καμιά ανοχή και πίστωση χρόνου.
 
Συνεχίζουμε δυναμώνουμε τον αγώνα για τον εκπαιδευτικό 
και το σχολείο των λαϊκών αναγκών.
 
                              Μυτιλήνη 7 Ιούνη 2015
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου