Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Ενημέρωση για τη Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Λέσβου στις 24.09.13

Συναδέλφισες, συνάδελφοι

Χθες στις 6 το απόγευμα έγινε στο Δημοτικό Θέατρο η Γεν. Συν/ση της ΕΛΜΕ Λέσβου.
Για μια ακόμη φορά επαναλήφθηκε  το γνωστό σκηνικό.  Άδεια έδρανα, άμαζη συνέλευση, χωρίς την ουσιαστική παρουσία των μελών του Σωματείου.

Σαν ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών επισημάναμε το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργεί για το αγώνα μας η απουσία των συναδέλφων από μια τόσο κρίσιμη διαδικασία, όπως η Γενική Συνέλευση και  τονίσαμε ότι τόσο από ηθικής όσο και από ουσιαστικής πλευράς δεν μπορεί η απόφαση μιας τέτοιας συγκέντρωσης να αποτελέσει τη θέση της ΕΛΜΕ Λέσβου προς τη Γενική Συνέλευση των Προέδρων.

Με ευθύνη του Προεδρείου της Συνέλευσης (ΣΥΝΕΚ -  Παρεμβάσεις) η συνέλευση συνεχίστηκε με το σκεπτικό ότι στη συνέχεια θα μαζικοποιηθεί με τον ερχομό και άλλων συναδέλφων.

Για μια ακόμα φορά οι Παρεμβάσεις πρότειναν τη συνέχιση του αγώνα με πενθήμερη απεργία, τονίζοντας μεταξύ των άλλων ότι, αυτή εκ των πραγμάτων αποτελεί το πιο αποτελεσματικό και ουσιαστικό όπλο που έχουν σήμερα στη διάθεσή τους οι εκπαιδευτικοί.

Ως ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Λέσβου τονίσαμε ότι η πρόταση αυτή στη δεδομένη στιγμή και με τις υπάρχουσες προϋποθέσεις αποτελεί μνημείο ανευθυνότητας και τυχοδιωκτισμού, οδηγεί τον κλάδο σε αδιέξοδο και είναι επικίνδυνη για την υπόσταση και την προοπτική του κινήματος.

Στην ίδια λογική κινήθηκε και η πρόταση των ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) για 48ωρη 26-27 Σεπτ. και 48ωρες κυλιόμενες κάθε βδομάδα. 

Το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών στην τοποθέτησή του τόνισε ότι μεταξύ των άλλων:
«…Το ΠΑΜΕ διαμορφώνει θέσεις και προτάσεις πάντα με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συναδέλφους και το κίνημα. Δεν δίστασε να πει την αλήθεια κι όταν ακόμα αυτή ήταν σκληρή, έστω κι αν πολλές φορές το τίμημα για το ίδιο ήταν ακριβό…
Είμαστε στην 7η μέρα της απεργίας, με πολύ χαμηλή συμμετοχή, τόσο στον αγώνα όσο και στις συνελεύσεις. Αν συνεχίσουμε αυτή τη στιγμή στη λογική απεργία διάρκειας με τη μορφή των 5μερων επαναλαμβανόμενων ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή, βάζουμε τον κλάδο σε τραγικά αδιέξοδα. 
Η συγκεκριμένη μορφή πάλης, πέραν της μικρής πλέον συμμετοχής των συναδέλφων στην απεργία, δεν έδωσε καμία δυνατότητα συμμαχίας με τους άλλους κλάδους, ούτε καν με τη ΔΟΕ. Με ευθύνη των ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) και των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ξεκινήσαμε έναν αγώνα εντελώς μόνοι και είπαμε στους άλλους κλάδους: «εμείς τραβάμε, αν θέλετε ακολουθήστε… Αυτή τη στιγμή, απαιτείται να συνεχίσουμε τον αγώνα μας με εναλλαγή στη μορφή πάλης…»

Στα πλαίσια αυτά προτείναμε ένα πολύμορφο πρόγραμμα που περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων, Γενική Συνέλευση αρχές Οκτώβρη για την αποτίμηση του αγώνα και την προοπτική του,  σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων μαζί με τη ΔΟΕ και τους κλάδους του Δημόσιου τομέα (48ωρη) καθώς και τη συμμετοχή σε πανεργατική πανελλαδική απεργία που προγραμματίζεται για τα μέσα του Οκτώβρη με όλους τους κλάδους τους μαζί, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε μια προσπάθεια να νεκρώσει όλη η χώρα.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε οι τρείς προτάσεις πήραν τις παρακάτω ψήφους:

1.    ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ: Πενθήμερη – ψήφοι 36
2.    ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ): 48ωρες κυλιόμενες – ψήφοι 21
3.    ΠΑΜΕ το παραπάνω πλαίσιο – ψήφοι 10
4.    Λευκά 12
5.    Παρών 0

ΣΥΝΟΛΟ ΨΗΦΙΣΑΝΤΩΝ 79!! 

ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΟ 700 ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ 
ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ!!!

Αυτή συνάδελφοι ήταν η μαζικότητα της Συνέλευσης για την οποία το προεδρείο συνέχισε τη διαδικασία.

Δεδομένου ότι καμία πρόταση δεν είχε την απόλυτη πλειοψηφία η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ έχει την υποχρέωση να παραστεί στη Συνέλευση των Προέδρων στην Αθήνα με λευκή ψήφο.

Τονίσαμε ότι αυτή καταστατικά πρέπει να είναι η θέση της ΕΛΜΕ Λέσβου η οποία βεβαίως έχει σημαντικό πολιτικό βάρος και σκεπτικό, με την έννοια ότι αποτυπώνει στην παρούσα φάση το αδιέξοδο και τον κίνδυνο εκφυλισμού του αγώνα των εκπαιδευτικών στη Λέσβο και αυτό πρέπει να κατατεθεί προς προβληματισμό στη συνεδρίαση ΟΛΜΕ - ΠΡΟΕΔΡΩΝ.

Το αποτέλεσμα φαίνεται δεν άρεσε στο «Αριστερό Προεδρείο» της ΕΛΜΕ Λέσβου το οποίο ενώ έπρεπε να θεωρήσει λήξασα τη διαδικασία, επιχείρησε στη συνέχεια πραξικοπηματικά και νέα ψηφοφορία με το σκεπτικό ότι, σε περίπτωση που στη Συνέλευση των Προέδρων η πλειοψηφούσα πρόταση δεν συγκεντρώσει την απαιτούμενη καταστατική πλειοψηφία η Πρόεδρος να έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει και δεύτερη πρόταση!!!

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση και τις διαμαρτυρίες του ΠΑΜΕ και άλλων ανεξάρτητων συναδέλφων δεδομένου ότι, μέσω αυτής επιχειρήθηκε η αλλοίωση της ληφθείσας απόφασης (λευκή ψήφος).

Παρόλα αυτά το προεδρείο προχώρησε αντικαταστατικά και με το έτσι θέλω και σε δεύτερη ψηφοφορία μεταξύ της πρώτης και δεύτερης πρότασης που βέβαια έγινε μέσα σε ένα κλίμα εκνευρισμού και αντεγκλίσεων η οποία και πάλι δεν ανέδειξε πρόταση με απόλυτη πλειοψηφία.

Ακολούθησε σφοδρή επίθεση κατά του ΠΑΜΕ με βαρειές εκφράσεις  και χαρακτηρισμούς που σε καμιά περίπτωση δεν συνάδουν με το κλίμα ενότητας και αλληλεγγύης που χρειάζεται σήμερα ο κλάδος.

Δεν είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες μέρες που εκφράζεται αυτή η λογική.
Παρόμοια λογική εκφράστηκε και μέσα στην τελευταία Γενική Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ από τους συνδικαλιστές των ΣΥΝΕΚ και κυρίως των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ «Συνεχίζουμε με απεργία διαρκείας, με τη μορφή των 5νθήμερων επαναλαμβανόμενων, ανεξάρτητα από τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία, δεν έχουν σημασία τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία, δεν είμαστε καταμετρητές ποσοστών, γιατί το θέμα είναι πολιτικό»!!!

Έχουν τεράστιες ευθύνες οι δύο αυτές παρατάξεις για τα αδιέξοδα που δημιουργήθηκαν.
Τι σχέση έχουν φαινόμενα όπως αυτά που διαδραματίστηκαν στη χθεσινή Γενική Συνέλευση με την έντιμη συνδικαλιστική πάλη, τους αγώνες των εργαζομένων, με την ανάγκη για ένα κίνημα που να αποτελεί αποκούμπι των εργαζομένων στην επίθεση που δέχονται;

Πρόκειται για διαλυτικά, εκφυλιστικά φαινόμενα, για νέα ήθη στο συνδικαλιστικό κίνημα που ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους και δίνουν λαβή στην κυβέρνηση να συκοφαντήσει τους αγώνες μας.

Καλούμε τους συναδέλφους να μην εγκαταλείψουν τη μάχη.
Για την επιτυχία του αγώνα μας χρειάζεται όλοι μαζί να συμμετέχουμε, να συζητούμε, να συναποφασίζουμε, να παίρνουμε στα χέρια μας, την υπόθεση της οργάνωσης και της κλιμάκωσης του αγώνα μας.
                                                                                         Μυτιλήνη,25.09.13                                                                                            ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Λέσβου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου