Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Γενική Συνέλευση Προεδρων ΕΛΜΕ: Αναστολή της απεργίας


Χωρίς καμία πρόταση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία έληξε το βράδυ της Τετάρτης 25.09 η γενική συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας. Είχαν προηγηθεί οι γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ οι οποίες μετά από οκτώ μέρες απεργίας έγιναν με μειωμένη συμμετοχή των εκπαιδευτικών. 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από 83 ΕΛΜΕ (απουσιάζουν οι ΕΛΜΕ Φλώρινας, Καστοριάς, Ευρυτανίας, Ρεθύμνου), στις γενικές συνελεύσεις συμμετείχαν 6.000 εκπαιδευτικοί. Σε 39 από τις παραπάνω συνελεύσεις υπήρχε απαρτία και σε 44 δεν υπήρξε απαρτία και προσήλθαν στη γενική συνέλευση προέδρων με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τους.

Οι 56 ΕΛΜΕ είχαν αποφάσεις για «λευκό» και αναστολή κινητοποιήσεων, οι 12 (κάποιες από αυτές με απόφαση ΔΣ!) για πενθήμερες απεργίες, 4 ΕΛΜΕ ψήφισαν 48ωρη απεργία στις 26 - 27 Σεπτέμβρη, 4 ΕΛΜΕ 48ωρη απεργία σε διαφορετικές ημερομηνίες, σε 3 πέρασε η πρόταση των ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) για 48ωρη απεργία 26 - 27 Σεπτέμβρη και κυλιόμενες απεργίες και 4 ΕΛΜΕ ψήφισαν άλλες μορφές πάλης. 

Στις ψηφοφορίες για το πρόγραμμα δράσης στις ΕΛΜΕ, η πρόταση για πενθήμερες απεργίες πήρε 1.289 ψήφους, η πρόταση του ΠΑΜΕ 524, η πρόταση των ΣΥΝΕΚ 485, αναστολή της απεργίας ψήφισαν 779 εκπαιδευτικοί, άλλες μορφές 189 και λευκό 294 εκπαιδευτικοί.

Στην προχτεσινή γενική συνέλευση προέδρων, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είχε ως εξής: 30 ΕΛΜΕ ψήφισαν λευκό, 17 αναστολή της απεργίας, 12 πενθήμερες απεργίες, 3 την πρόταση των ΣΥΝΕΚ, 2 την πρόταση του ΠΑΜΕ, 5 ΕΛΜΕ 48ωρη απεργία στις 26 - 27 Σεπτέμβρη και 7 ΕΛΜΕ άλλες μορφές πάλης. Από τις ΕΛΜΕ που ψήφισαν οποιαδήποτε μορφή απεργιακής κινητοποίησης, οι 10 δεν είχαν απαρτία. Με βάση τα παραπάνω καμία από τις προτάσεις δε συγκέντρωσε την αναγκαία πλειοψηφία.

Αξίζει πάντως να σχολιαστεί η στάση της παράταξης των «Παρεμβάσεων». Οι «Παρεμβάσεις», λειτούργησαν για άλλη μια φορά ως συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, παίζοντας στο παιχνίδι της κυβερνητικής εναλλαγής και προσπαθώντας να συντηρήσουν μια «απεργία» στην οποία οι εκπαιδευτικοί όχι μόνο δεν ακολουθούσαν αλλά δεν πήγαν καν στις συνελεύσεις να την αποφασίσουν! 

Εφτασαν σε σημείο να εισαγάγουν νέα ήθη στο συνδικαλιστικό κίνημα, δίνοντας λαβή στην κυβέρνηση να συκοφαντήσει τον κλάδο και τους αγώνες. Ετσι, υπήρξαν ΕΛΜΕ που ελέγχονται από την παραπάνω παράταξη που προσήλθαν στη γενική συνέλευση προέδρων με αποφάσεις για πενθήμερες απεργίες οι οποίες στην ουσία είτε πάρθηκαν από άμαζες γενικές συνελεύσεις ή ακόμα από Διοικητικά Συμβούλια στις περιπτώσεις που δεν έγιναν συνελεύσεις λόγω μη ύπαρξης απαρτίας. 

Τέτοιες είναι οι περιπτώσεις των ΕΛΜΕ Χαλκιδικής, Ηλείας, Πάρου, Ε' Θεσσαλονίκης η οποία είναι από τις μαζικότερες ΕΛΜΕ της χώρας, στη γενική συνέλευση προσήλθαν 70 περίπου άτομα και 32 ψήφισαν υπέρ της πενθήμερης απεργίας. Αντίστοιχο φαινόμενο παρατηρήθηκε και σε ΕΛΜΕ που ελέγχονται από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έλειψαν όμως και οι περιπτώσεις ΕΛΜΕ, όπου ΣΥΡΙΖΑ και «Παρεμβάσεις» κατέβασαν πρόταση για αναστολή.

Μόνο που με τέτοιες πρακτικές καθηλώνουν το κίνημα - την ώρα ακριβώς που πρέπει να ανασυγκροτηθεί και να δημιουργήσει τους όρους για την αντεπίθεσή του - περιορίζοντάς το στη φθορά της κυβέρνησης και την κυβερνητική εναλλαγή, με τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς στη γωνία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου