Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013

Μαχητικές κινητοποιήσεις γονιών και μαθητών για τα προβλήματα στα Μουσικά Σχολεία

Μαχητικές κινητοποιήσεις σε 19 πόλεις σε όλη την Ελλάδα που διοργάνωσαν οι μαθητές των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων σήμερα, μέρα πανελλαδικής κινητοποίησης για όλα τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, σύμφωνα με απόφαση της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) για το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει με τη μεταφορά των μαθητών, τα κενά των εκπαιδευτικών και τη σίτιση.

Μαθητές από μουσικά σχολεία από το Λεκανοπέδιο Αττικής συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών και διαδήλωσαν δυναμικά με συνθήματα, τραγούδια και πολύχρωμα πανό, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Δείτε σχετικό βίντεο
Αντιπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών Σχολείων και της ΑΣΓΜΕσυναντήθηκαν με το διευθυντή του υπουργείου, ζητώντας να λυθεί άμεσα το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών. Από τη μεριά του το υπουργείο επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σοβαρή αρνητική κατάσταση που βιώνουν μαθητές και γονείς, χαρακτηρίζοντάς τη «μικροπροβλήματα». Δήλωσε ότι το ζήτημα της μεταφοράς θα αντιμετωπισθεί με παράταση των ισχυουσών συμβάσεων, ενώ οι νέες συμβάσεις με τους ιδιοκτήτες των λεωφορείων θα υπογραφούν με βάση τη νέα ΚΥΠ για τη μεταφορά των μαθητών, η οποία ουσιαστικά καταργεί τα αυτοτελή μαθητικά δρομολόγια.
Γονείς και μαθητές κατευθύνθηκαν με πορεία στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από τη Βουλή, όπου και τερματίστηκε η σημερινή τους κινητοποίηση.
Η ανάγκη κινητοποίησης προέκυψε μετά τη συνάντηση που είχε η ΑΣΓΜΕ με το ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων για τον καλύτερο συντονισμό της πάλης. (Το κάλεσμα της ΑΣΓΜΕ επισυνάπτεται στο τέλος του κειμένου).
Επιτυχημένη κινητοποίηση στο Αγρίνιο.
Πετυχημένη ήταν η κινητοποίηση που πραγματοποίησαν γονείς και μαθητές του Μουσικού Σχολειού του Αγρινίου, στο προαύλιο του σχολειού, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης για τα προβλήματα των μουσικών σχολείων της χώρας.
Οι μαθητές με τους γονείς τους διεκδίκησαν ανάμεσα σε άλλα την άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού για την κάλυψη των 17.000 κενών ωρών, αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών καθώς επίσης οριστική και μόνιμη λύση για τις μεταφορές και τη σίτιση.
Μετά μουσικής η πορεία στην Πρέβεζα.
Πορεία μετά μουσικής κρατώντας πανό με το σύνθημα «Καθηγητές, βιβλία στα Μουσικά Σχολεία» πραγματοποίησαν σε κεντρικούς δρόμους της Πρέβεζας οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου, ενώ προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας και στο Δημαρχείο.
Μαζική η κινητοποίηση στο Ηράκλειο Κρήτης
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο για τα μουσικά - καλλιτεχνικά σχολεία στο Ηράκλειο της Κρήτης.  Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκτός από την Ένωση Γονέων Δήμου Ηρακλείου, η Ένωση Γονέων Δήμου Χερσονήσου, η Ομοσπονδία Γονέων Νομού Ηρακλείου, η ΕΛΜΕ, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου Κρήτης κι άλλοι φορείς. Μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πορεία προς την περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης όπου μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί -μετά και τις δηλώσεις του περιφερειακού διευθυντή ότι «σηκώνει τα χέρια ψηλά διότι οι ίδιες οι εξελίξεις τον έχουν ξεπεράσει»- διαμήνυσαν πώς θα συνεχίσουν τον αγώνα για δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά, πλήρη και άμεση κάλυψη όλων των κενών, άμεση χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, επίλυση των κτιριακών προβλημάτων κ.ά.
Κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.
Στη Θεσσαλονίκη, σχολεία από το νομό και τα Γιαννιτσά συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.
Στην Τρίπολη, διαδήλωσαν τα Μουσικά Σχολεία Καλαμάτας, Άργους, Κορίνθου, Σπάρτης στο Μουσικό Σχολείο της Τρίπολης. 
Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Ξάνθη, Κομοτηνή, Δράμα, Σέρρες, Πτολεμαΐδα, Σιάτιστα, Τρίκαλα, Λάρισα, Βόλο, Άμφισσα, Άρτα, Πάτρα, Βαρθολομιό και Χίο. 
Τα αιτήματα των κινητοποιήσεων όπως μπαίνουν στο κάλεσμα της ΑΣΓΜΕ είναι:
  • Να λυθεί τώρα το πρόβλημα της μεταφοράς όλων των μαθητών προς και από το σχολείο τους.
  • Να αποσυρθεί τώρα η νέα ΚΥΑ που αυξάνει τις χιλιομετρικές αποστάσεις.
  • Δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους με κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, με μόνιμους εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδούς και απ' ευθείας κρατική χρηματοδότηση.
  • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί για να καλυφθούν τα κενά.
  • Ούτε ευρώ από την τσέπη των γονιών για λειτουργίες της εκπαίδευσης.
  • Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των σχολείων.
  • Κανένα σχολείο να μη μείνει χωρίς θέρμανση. Ρύθμιση εδώ και τώρα για αφορολόγητο πετρέλαιο (προνόμιο που έχουν μόνο οι εφοπλιστές! αλλά όχι τα σχολεία) και φυσικό αέριο σ' όλα τα σχολεία για το τρέχον έτος. Απαγόρευση σε εταιρεία φυσικού αερίου να αφαιρεί την παροχή όταν υπάρχουν οφειλές. Πάγωμα των χρεών στις ΔΕΚΟ και μηδενική τιμολόγηση σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο για τα σχολεία από φέτος.
  • Για τον υποσιτισμό. Να δοθεί έκτακτο κονδύλι από το κράτος στους δήμους, έτσι που να παρέχεται ένα μικρό γεύμα (σάντουιτς, γάλα, χυμός κλπ.) σε όλα τα παιδιά, αξιοποιώντας τις δομές και το προσωπικό των δήμων - χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ και χορηγών.
  • Απόσυρση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα ολοήμερα και τα 28άρια τμήματα. Καμία συγχώνευση - σύγχρονα και ασφαλή κτίρια - καμία τάξη να μην έχει πάνω από 20 παιδιά.
  • Απόσυρση του νόμου για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου