Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Ασφυκτική η κατάσταση στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ).


Σύμφωνα με τις μεταβατικές ρυθμίσεις στο νόμο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι τελειόφοιτοι των ΕΠΑΛ των οποίων οι ειδικότητες καταργήθηκαν, θα ολοκλήρωναν φέτος τις σπουδές τους κανονικά με ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς.

Στην πραγματικότητα, δεύτερο μήνα λειτουργίας των σχολείων, τα συγκεκριμένα τμήματα υπολειτουργούν με τους μαθητές να παρακολουθούν τις ειδικότητες στις οποίες υποτίθεται ότι θα αποφοιτήσουν ελάχιστες ώρες.

Ενδεικτικό της αντιμετώπισης των ΕΠΑΛ από το υπουργείο Παιδείας είναι οι παλινωδίες στην κατάργηση και λειτουργία τμημάτων των καταργούμενων ειδικοτήτων στη Β' τάξη. Πέρσι τον Ιούνη οι απόφοιτοι της Α' τάξης είχαν κληθεί να δηλώσουν ποια ειδικότητα επιθυμούν να ακολουθήσουν. 



Ο νέος νόμος ανέφερε ότι κατά το σχολικό έτος 2013 - 2014 οι μαθητές της Β' και Γ' τάξης των ημερήσιων ΕΠΑΛ, της Β', Γ' και Δ' τάξης των εσπερινών ΕΠΑΛ και της Β' τάξης των ΕΠΑΣ θα είχαν τη δυνατότητα να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους στον τομέα που είχαν επιλέξει πριν την κατάργηση δηλαδή των τομέων και των ειδικοτήτων. 

Στην πραγματικότητα, οι μαθητές από τις αρχές του Σεπτέμβρη δέχονταν προτροπές να αλλάξουν την επιλογή τους, ενώ με εγκύκλιο ξεκαθαρίστηκε ότι δεν θα λειτουργήσουν στη Β' τάξη οι πολυπληθείς ειδικότητες Υγείας - Πρόνοιας.

Αντίθετα, με την εγκύκλιο 149331/Γ2/14-10-2013 δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές της Β' ΕΠΑΛ και της Β' Εσπερινού ΕΠΑΛ να επιλέξουν τον τομέα «Εφαρμοσμένων Τεχνών», αλλά οι γονείς και οι μαθητές είχαν μόλις μία ημέρα στη διάθεσή τους, ώστε να προλάβουν να ενημερωθούν για τη δυνατότητά τους να εγγραφούν στη Β' τάξη του τομέα «Εφαρμοσμένων Τεχνών», καθώς οι εγγραφές ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη!

Στο μεταξύ, με τεράστια προβλήματα λειτουργούν τα ΕΠΑΛ και στις υπόλοιπες τάξεις, γεγονός που οδηγεί τους μαθητές τους σε κινητοποιήσεις. Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει προσλάβει αναπληρωτές και ωρομίσθιους, ενώ οι μαθητές είναι αντιμέτωποι και με ελλείψεις σε βιβλία ειδικοτήτων αλλά και γενικής Παιδείας. Ενδεικτική της στάσης της κυβέρνησης απέναντι στις αγωνίες των παιδιών ήταν η καταδίκη σε φυλάκιση μαθητών του ΕΠΑΛ Λαμίας που συνελήφθησαν στο υπό κατάληψη σχολείο τους διεκδικώντας το αυτονόητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου