Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Δίδακτρα και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η σύγκλητος του Παντείου σε συνεδρίαση της χτες το πρωί αποφάσισε την εισαγωγή διδάκτρων στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.
Θα υπάρξει εισήγηση στο Συμβούλιο Ιδρύματος για να επικυρωθεί η απόφαση. Τα δίδακτρα θα είναι 500 ευρώ ετησίως για όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Να σημειωθει ότι το Πάντειο Πανεπιστήμιο ήταν από τα λίγα ιδρύματα πανελλαδικά στα οποία τα μεταπτυχιακά προγράμματα ήταν δωρεάν. 
Ο οικονομικός στραγγαλισμός των πανεπιστημίων ο οποίος είναι η πολιτική της Κυβέρνησης Σαμαρά σπρώχνει τα πανεπιστήμια στην εισαγωγή διδάκτρων. Το ένα ίδρυμα μετά το άλλο δεν μπορεί να καλύψει ούτε τα αναλώσιμα υλικά του, δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές διοικητικές και ακαδημαϊκές λειτουργίες καθώς παράλληλα τρέχει η διαθεσιμότητα - απόλυση του προσωπικού.
Η υποχρηματοδότηση και οι περικοπές επιδέξια και αθόρυβα αναγκάζουν τα τριτοβάθμια ιδρύματα να υιοθετήσουν τη συμπεριφορά ιδιωτικής επιχείρησης για να βρουν νέους πόρους. Τα δίδακτρα καθιερώνονται από τα "κάτω" στο πλαίσιο της «αυτοτέλειας», της «σύνδεσης με την κοινωνία και την οικονομία», της αλλαγής «χρηματοδοτικής κουλτούρας», της «απελευθέρωσης από τα δεσμά της δημόσιας χρηματοδότησης».
Η απόφαση της συγκλήτου του Παντείου ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη κατάργηση κάθε μορφής δημοσίου - δωρεάν πανεπιστημίου.
πηγή: alfavita.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου