Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων θα γίνουν.

Διαβεβαίωση ότι θα προχωρήσουν οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων δίνει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ επιχειρεί να κρύψει τις ευθύνες τις κυβέρνησης πίσω από τις δεσμεύσεις προς την τρόικα.

Σε συνέντευξη στη βελγική εφημερίδα «La Libre Belgique» αναφέρεται στη συμφωνία για την απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2014 με τη φράση «δεν υπέγραψα αυτή τη συμφωνία, την κληρονόμησα. Πρέπει, λοιπόν, να την εφαρμόσω. Οι απολύσεις θα γίνουν».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης αναφέρει:
«Οι απολύσεις θα λάβουν χώρα. Πρόκειται για δέσμευση. Οι δημόσιοι υπάλληλοι στους οποίους έχουν επιβληθεί πειθαρχικές κυρώσεις θα πρέπει να αποχωρήσουν. Οι δημόσιες επιχειρήσεις θα κλείσουν. Όσοι δεν προστατεύονται πλέον από την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου θα χάσουν τη δουλειά τους. Είναι κάπως σαν εφαρμογή στρατιωτικού νόμου».

Ωστόσο, μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε η Κομισιόν στις Βρυξέλλες, πανηγύρισε για τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών στο Δημόσιο, επιβεβαιώνοντας ότι αποτελούν συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «την τελευταία τετραετία το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου έχει μειωθεί περισσότερο από 20%, ως αποτέλεσμα της μείωσης του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και των απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων». Πρόσθεσε πως «ως αποτέλεσμα και αυτού, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013».

Επίσης έδωσε έμφαση στην ανάγκη να έχουν μόνιμο χαρακτήρα οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που γίνονται στο Δημόσιο.  

«Οι δεσμεύσεις της χώρας έχουν αποτελέσει βασικό στόχο της κυβέρνησης, στη λογική ότι μπορούν να δώσουν ώθηση στις μεταρρυθμιστικές δράσεις. Για να επιτευχθούν όμως μεταρρυθμίσεις που θα μπορέσουν να αλλάξουν πραγματικά το πρόσωπο και την κουλτούρα της δημόσιας διοίκησης, απαιτείται μια στροφή από τους ποσοτικούς στους ποιοτικούς στόχους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το συνέδριο αφορούσε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να εξυπηρετηθούν πιο αποτελεσματικά οι ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων από το δημόσιο τομέα. Το γεγονός επιβεβαιώνει και ο τίτλος του συνεδρίου: «Ο δρόμος για την ανάπτυξη - Για μια δημόσια διοίκηση φιλική προς την επιχειρηματικότητα».

Βασικοί ομιλητές ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, οι αντιπρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αντόνιο Ταγιάνι και Μάρος Σέφκοβιτς, ο υπουργός Εσωτερικών της Λιθουανίας (που ασκεί την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) Νταΐλις Αλφόνσας Μπαρακάουσκας, καθώς και οι ομόλογοι του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπουργοί της Σουηδίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

πηγή: 902.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου