Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Ετοιμάζονται να καταργήσουν έμμεσα τη μονιμότητα στο Δημόσιο.

Τη μονιμότητα στην κινητικότητα του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων δρομολογεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με δημοσίευμα του capital.gr.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, με νόμο που θα φέρει την Άνοιξη του 2014 θα προβλέπει ότι:

Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι - και όχι κάποια επιμέρους κατηγορία υπαλλήλων, όπως συμβαίνει με το τρέχον πρόγραμμα κινητικότητας - θα υποχρεούνται να μετακινηθούν ανά πάσα στιγμή του εργασιακού τους βίου και προς πάσα κατεύθυνση και θέση στο Δημόσιο, εφόσον διαταχθούν από τα συναρμόδια υπουργεία. 

Όποιος υπάλληλος αρνηθεί να πειθαρχήσει στη συγκεκριμένη διαταγή πλήρους μεταβολής του εργασιακού περιβάλλοντός του αυτομάτως θα απολύεται.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, αμέσως μετά την ένταξη και των 25.000 δημοσίων υπαλλήλων που προβλέπει το Μνημόνιο στο καθεστώς της κινητικότητας, αναμένεται να ενταχθούν σε ένα μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας οι εναπομείναντες 700.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο .

Αυτός υπολογίζεται ότι θα είναι ο συνολικός αριθμός Δημοσίων Υπαλλήλων που θα προκύψει στα τέλη του 2014, όταν θα έχουν συνταξιοδοτηθεί και οι περίπου 30.000 που αναμένονται ακόμα και επίσης θα έχουν απολυθεί τουλάχιστον 15.000 υπάλληλοι.

Αυτήν τη στιγμή στο Δημόσιο υπολογίζεται ότι εργάζονται συνολικά περίπου 750.000 υπάλληλοι, από σχεδόν 900.000 που ήταν στο τέλος του 2010. Οι 615.000 από αυτούς βρίσκονται στο στενό Δημόσιο και οι υπόλοιποι 125.000 στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ομάδα εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου έχει ήδη ξεκινήσει την τεχνική προετοιμασία του νομοσχεδίου για τη μόνιμη κινητικότητα που στόχος του θα είναι η απρόσκοπτη και συνεχής μετακίνησή τους από τη μια θέση ή υπηρεσία του Δημοσίου στην άλλη, ανάλογα με τις ανάγκες του Δημοσίου και όχι... των δημοσίων υπαλλήλων. 

Την ίδια ώρα αναμένονται και απολύσεις καθώς η Κομισιόν στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της προσαρμογής της Ελλάδας στο Μνημόνιο αναφέρει πως, ο στόχος των τουλάχιστον 150.000 αποχωρήσεων από το Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2015, μέσω συνταξιοδοτήσεων - περιορισμένων προσλήψεων σε αναλογία 5:1, βασιζόταν σε εκτιμήσεις για το πλήθος των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίες ήταν υποδεέστερες από την πραγματικότητα.


Τι σημαίνει αυτό; Πως η Κομισιόν εκτιμά ότι, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων ήταν μεγαλύτερος από όσους γνώριζε όταν υπογράφηκε το πρώτο Μνημόνιο, γεγονός που αφήνει πλέον... ορθάνοιχτο το παράθυρο της αύξησης του στόχου των αποχωρήσεων και με άλλους τρόπους εκτός από τις συνταξιοδοτήσεις, δηλαδή των απευθείας απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων.


πηγή: Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου