Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Εργασιακές συνθήκες γαλέρας στην ιδιωτική εκπαίδευση

Τους τελευταίους μήνες οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων βρίσκονται σε μια κατάσταση έντονης ανησυχίας καθώς διακυβεύεται στο σύνολό του το εργασιακό τους καθεστώς, πράγμα που θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στην παρεχόμενη μόρφωση στα σχολεία αυτά.

Το υπουργείο Παιδείας έβγαλε τον Ιούλη την εγκύκλιο Φ.18/93893/Δ5/12-7-2013, η οποία είναι εφαρμοστική του Μεσοπρόθεσμου και υπαγορεύει την υπαγωγή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο υπουργείο Εργασίας! 

Η εφαρμογή της εγκυκλίου καταργεί ουσιαστικά το Ν. 682/77 για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και θα φέρει νέο συντριπτικό χτύπημα στους μισθούς, κατάργηση ουσιαστικά της αποζημίωσης, των δώρων και της προϋπηρεσίας τους. 

Παράλληλα, θα ανάψει το πράσινο φως για ακόμα μεγαλύτερη τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, με την περαιτέρω απελευθέρωση των απολύσεων και την αδυναμία του όποιου ελέγχου υπήρχε από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, που εξέταζαν την καταχρηστικότητα των καταγγελιών σύμβασης εκ μέρους των σχολαρχών. 

Η Ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της εγκυρότητας της εγκυκλίου και κατά της εφαρμογής της μέχρι να οριστεί δικάσιμος και πέτυχε το προσωρινό «πάγωμα» εφαρμογής της. Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει πάρει μία φορά αναβολή από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ωστόσο αυτό δεν καθησυχάζει τους εργαζόμενους.

Οι εξελίξεις αυτές εντάσσονται στη γενικότερη επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση απέναντι στους εργαζόμενους και φορτώνει τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, προκειμένου να διασωθούν και να θωρακίσουν τα κέρδη τους επιχειρηματικοί όμιλοι, στους οποίους υπάγονται και τα ιδιωτικά σχολεία.

Για το θέμα κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ που συζητήθηκε τη βδομάδα που μας πέρασε.

δείτε εδώ την τοποθέτηση του κοινοβουλειτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ για το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου