Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: "Αξιόλογο" είναι το σχολείο με το καλύτερο "bussines plan".

ΠΕΜΠΤΗ  - 28/11/2013 - 9.00 π.μ. 

στα Π.Ε.Κ. στο χώρο της Δ/νσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ.

  • Σύλλογος εκπ/κών πρωτοβάθμιας εκπ/σης Λέσβου "Μίλτος Κουντουράς".
  • ΕΛΜΕ Λέσβου

Για τις τρεις (3) πρώτες ώρες του σχολικού προγράμματος (08:00 - 11:00) ο Σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Λέσβου και η ΕΛΜΕ Λέσβου έχουν κηρύξει 3ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013. 


Λέσβου
Συνάδελφοι – σσες:
Με εγκύκλιό του το Υπ. Παιδείας προωθεί διαδικασίες γενίκευσης του θεσμού της αξιολόγησης του Εκπ/κού έργου της σχολικής μονάδας που σταδιακά θα εφαρμοστεί σε όλες τις σχολικές μονάδες μαζί με τη διαδικασία της «αυτοαξιολόγησης».
Στα πλαίσια αυτά σε πρώτη φάση πραγματοποιείται ενημέρωση / επιμόρφωση των Σχολικών Συμβούλων και των Δ/ντών Δ/νσεων και στα επόμενα στάδια όλων των Διευθυντών των σχολικών μονάδων.

Η κυβέρνηση σαφέστατα θέλει να κτίσει τη «νέα» αντίληψη για την «Παιδεία», καταργώντας για την πλειοψηφία του λαού ακόμα και τη στοιχειώδη επαφή με την ολόπλευρη μόρφωση και την επιστήμη. Αυτό ζητούν στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή Ε.Ε., ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, αυτό πράττουν οι πολιτικοί εκπρόσωποί του.

Σ’ αυτό θα επιμορφωθούν τα στελέχη της Εκπαίδευσης. Είναι, άλλωστε, αμέτρητες οι φορές που το Υπ. Παιδείας έχει υποστηρίξει ότι χρειάζεται «επένδυση» στην εκπαίδευση για να βγει η χώρα απ' την κρίση.

Σε αυτή τη φάση το κεφάλαιο απαιτεί μια μεγάλη μάζα μισομορφωμένους εργαζόμενους που με μιαν αναλώσιμη κατάρτιση θα κινούν τη μηχανή του συστήματος. Για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης, για κάθε εκπαιδευτική μονάδα η οποία πρέπει να θεωρείται επιχείρηση και να «δουλεύει» σαν επιχείρηση, κατασκευάζονται μηχανισμοί αξιολόγησης, με την επίσημη συμμετοχή της «αγοράς».

Με την αυτοαξιολόγηση στα σχολεία οι αυριανοί εργαζόμενοι πρέπει να ξέρουν από νωρίς ότι οι επιχειρήσεις είναι «σύμμαχοί» τους, ενώ το πνεύμα της επιχειρηματικότητας είναι απαραίτητο να κυριαρχεί στην ίδια τη λειτουργία του σχολείου. Στο νόμο 3848/2010 (που μπήκαν οι βάσεις για το σχολείο της «αγοράς») προωθήθηκε η αυτοαξιολόγηση των σχολείων και αντιμετώπισε την έντονη αντίδραση των εκπαιδευτικών.

Τι σημαίνει «αυτοαξιολόγηση»; Κάθε σχολική μονάδα πρέπει να έχει το δικό της πρόγραμμα δράσης και στο τέλος της χρονιάς να αξιολογείται. Τα κριτήρια και οι δείκτες αφορούν τους πόρους και τα μέσα του κάθε σχολείου, τις εκπαιδευτικές διαδικασίες, τη διοίκηση και την οργάνωσή του κ.ά. Στόχος είναι το «καλλικρατικό» σχολείο της «αγοράς» να μπορεί να βρίσκει πόρους από την «αγορά» η οποία, προφανώς, δε θα δώσει χωρίς να πάρει και θα απαιτήσει άμεση παρέμβαση στο περιεχόμενο της μάθησης.

Η υποχρηματοδότηση στα σχολεία θα αποτελέσει μια, επιπλέον, αφορμή για να εμφανιστούν οι επιχειρήσεις σαν «ευεργέτες» και «σωτήρες» των σχολείων. Το τελικό αποτέλεσμα, βέβαια, θα είναι μια αδιανόητη υποβάθμιση στο, ήδη χαμηλό, επίπεδο σπουδών στα σχολεία, αλλά και η διαμόρφωση σχολείων πολλών ταχυτήτων. Με τα νέα προγράμματα σπουδών θα σπάσει το ενιαίο περιεχόμενο στα σχολεία, ενώ «ανταγωνιστικά» θα είναι τα σχολεία που είτε θα βρίσκονται σε πιο πλούσιους δήμους, είτε θα προσελκύουν περισσότερους επενδυτές.

Συνάδελφοι – ισσες:
Σήμερα, που οι υπάρχουν δυνατότητες για ολόπλευρη ικανοποίηση των μορφωτικών δικαιωμάτων του λαού, για παροχή ενιαίας αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, η αξιολόγηση δουλεύει ευθέως αντίθετα με αυτό το αίτημα. Σηματοδοτεί αντιδραστική στροφή. Γι' αυτό το λόγο η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Καμιά αξιολόγηση σχολείου και εκπαιδευτικού.


Η αντίθεσή μας στην αξιολόγηση συνοδεύεται από την πάλη για ενιαία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Εκπαίδευση, με την πάλη για ριζικές αλλαγές σε επίπεδο οικονομίας και πολιτικής που θα δημιουργούν τους όρους για την ικανοποίηση των σύγχρονων μορφωτικών λαϊκών αναγκών και θα καθιστούν τον εκπαιδευτικό πραγματικό δάσκαλο των παιδιών του λαού. 

Η αντίθεσή μας στην αξιολόγηση, ως κρίσιμο κρίκο στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, δεν μπορεί να αποκοπεί από τη συζήτηση για τις συνέπειες της κρίσης, από τα υποσιτισμένα παιδιά, τις μειώσεις μισθών, τα ανύπαρκτα βιβλία, τις ελλείψεις σε πετρέλαιο, μεταφορικά μέσα, κ.τ.λ.

Στις σημερινές συνθήκες, φιλολαϊκά μπορεί να κριθεί μόνο ο εκπαιδευτικός που λειτουργεί κόντρα στον εργοδότη του (κράτος - ιδιώτης) που ξεμπλοκάρει τη βασική του λειτουργία, την εκπαιδευτική, από τις απαιτήσεις του με όρους θετικής, έμπρακτης απειθαρχίας μέσα στην τάξη, στο περιεχόμενο του μαθήματος, στο αντιδραστικό περιεχόμενο βιβλίων, που γίνεται θετικό παράδειγμα για παιδιά και γονείς, που στέκεται δίπλα στους αγώνες και τα προβλήματά τους και όχι απέναντί τους ή κλεισμένος στον κόσμο του...

ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΠΕΜΠΤΗ 28/11/2013 - 9.00 π.μ. - ΣΤΑ Π.Ε.Κ.




























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου