Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

ΕΛΜΕ ΛΕΣΒΟΥ: Για το Πρόγραμμμα του ΕΣΠΑ "Μαθητεία για αποφοίτους ΕΠΑΛ".

Μετά από σχετική εισήγηση και πρόταση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Λέσβου το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου ενέκρινε και δημοσίευσε σήμερα το παρακάτω ψήφισμα σχετικά με το Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ "Μαθητεία για αποφοίτους ΕΠΑΛ".

Ψήφισμα

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ»


Η ΕΛΜΕ Λέσβου καταδικάζει την εφαρμογή για δεύτερη συνεχή χρονιά από την Κυβέρνηση του Προγράμματος «Μαθητεία για αποφοίτους» που απευθύνεται σε απόφοιτους των ΕΠΑΛ. Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης ή ετήσιας μαθητείας οι νέοι/ες δεν δικαιούνται αποδοχές παρά μόνο 300 € το μήνα, με τη μορφή «υποτροφίας» από το υπουργείο. Οι εργοδότες απαλλάσσονται και από το ασφάλιστρο, αφού το υπουργείο ασφαλίζει τους μαθητευόμενους μόνο για την περίπτωση «ατυχήματος»!!

Αξίζει να σημειωθούν τα ψιλά γράμματα που υπάρχουν στο Πρόγραμμα, αφού μπορεί να στερήσουν από τους μαθητευόμενους ακόμα και αυτά τα 300 €. Απλήρωτος θα μένει, για παράδειγμα, ο μαθητευόμενος αν αποχωρήσει από τη μαθητεία πριν συμπληρωθεί ελάχιστο διάστημα 2 μηνών, ενώ για να καταβληθεί το πλήρες ποσό απαιτείται η συμπλήρωση 20 ημερών μαθητείας κάθε μήνα. Με άλλα λόγια, οι μαθητευόμενοι δεν έχουν ούτε το δικαίωμα να αρρωστήσουν, χωρίς να υποστούν τις συνέπειες.

Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει θέσεις μαθητείας για να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα περιλαμβάνονται μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ιδιωτικές κλινικές, παιδικοί σταθμοί και κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων.

Το πρόγραμμα «Μαθητεία για αποφοίτους» αλλά και συνολικά ο θεσμός της μαθητείας συνδέεται με τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων για κατάργηση κάθε δέσμευσης ως προς τον κατώτερο μισθό, κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Μεγάλες μάλιστα πολυεθνικές ήδη έχουν διατυπώσει αίτημα για μείωση του βασικού μισθού (καταρχήν) των νέων ακόμα και στα 300 €!

Αυτό μοιραία θα σημάνει νέα γενικευμένη μείωση μισθών, χτύπημα της σταθερής και μόνιμης εργασίας, κάτι που εφαρμόζεται και στα σχολεία στον κλάδο των εκπαιδευτικών (προσλήψεις μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας από τον ΟΑΕΔ, μέσω ΕΣΠΑ, με μπλοκάκι κλπ).
Η εμπλοκή και των σχολείων σε τέτοιους είδους προγράμματα πρέπει να σημάνει συναγερμό! Θέλουν τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί να λειτουργούν σαν μεσάζοντες που να εξασφαλίζουν στις επιχειρήσεις τζάμπα εργατικό δυναμικό! Να υποβαθμίσουν την όποια τεχνική εκπαίδευση στο επίπεδο της κατάρτισης, στις δεξιότητες που έχει ανάγκη κάθε φορά  η αγορά. «Το σχολείο της αγοράς» δεν μπορεί να προσφέρει ουσιαστική τεχνική εκπαίδευση. Δε μπορεί να εξασφαλίσει μόνιμη και σταθερή εργασία για τους εκπαιδευτικούς, αφού τα τμήματα του θα ανοίγουν και θα κλείνουν σε ένα βράδυ, ανάλογα με τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων.

Καταδικάζουμε την πολιτική της Κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που προωθεί τον εργασιακό Μεσαίωνα με την πλήρη καταστροφή της σταθερής εργασίας και το γκρέμισμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Οι νέοι σήμερα έχουν ανάγκη από σταθερή και μόνιμη δουλειά, με δικαιώματα, με ελεύθερο χρόνο και διακοπές, με μισθούς που να τους επιτρέπουν να ζήσουν και να κάνουν οικογένεια και όχι τη δουλειά με το κομμάτι, για λίγους μήνες, για λίγα ψίχουλα και μετά την επιστροφή πάλι στον Καιάδα της ανεργίας!

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους.
  • Δουλειά σταθερή και μόνιμη, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Όχι στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και στους μισθούς των 300 €.
  • Να υπογραφεί Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με αυξήσεις που να καλύπτουν τις τεράστιες απώλειες που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου