Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ (1): Πορεία προς τα Επαγγελματικά Ταμεία και την ιδιωτική ασφάλιση

  • Παραπέρα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τη διετία 2015 - 2016 κατά 1,6 δισ. €!  
  • νέες αντιασφαλιστικές νομοθετικές παρεμβάσεις που θα ψηφιστούν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους,
  • δημιουργία των προϋποθέσεων για εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα με τη δημιουργία Επαγγελματικών Ταμείων αλλά και ιδιωτικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, για να καταλάβουν το «χώρο» που εγκαταλείπει η δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση,
είναι η αντιλαϊκή συνταγή που προωθεί η κυβέρνηση, ως το επόμενο βήμα για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Αυτή η δηλητηριώδης για τα λαϊκά δικαιώματα συνταγή παρουσιάστηκε σε συνέδριο που διοργάνωσε στις 14.11.13 το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με θέμα «Συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την προαγωγή της απασχόλησης και της ασφάλισης».
Μπροστά στους εκπροσώπους των ιδιωτικών εταιρειών ασφάλισης για συντάξεις και υγεία που ανυπόμονα καραδοκούν να επεκταθούν σε νέα πεδία δράσης και κερδοφορίας, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, αφού ψευδώς ισχυρίστηκε ότι το ασφαλιστικό σύστημα «απορροφά αυξανόμενα ποσά κρατικής χρηματοδότησης», εξήγγειλε ότι:
Μετά τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς την Κοινωνική Ασφάλιση κατά 2,1 δισ. € το 2014, θα ακολουθήσει νέα μείωση της κρατικής επιχορήγησης τη διετία 2015 - 2016 ακόμα κατά 1,6 δισ. €. 
Συγκεκριμένα, από 12,6 δισ. € φέτος, η κρατική χρηματοδότηση προς τα Ταμεία θα μειωθεί στα 10,5 δισ. του χρόνου και στα 9,7 δισ. € το 2015 και 2016 αντίστοιχα. Συνολικά, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης την επόμενη τριετία θα ανέλθει στα 3,7 δισ. €!

Ετοιμάζουν δραστικές ανατροπές
Παράλληλα, ο Γ. Βρούτσης, αφού σημείωσε ότι από την 1η Γενάρη 2015 με το νόμο 3863/2010 «επιχειρείται μία δομική αλλαγή του συστήματος και καθιερώνεται, κατά βάση, ένας νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών παροχών», πρόσθεσε ότι το «ασφαλιστικό σύστημα συνεχίζει να χρήζει σημαντικών και δραστικών βελτιώσεων».Δηλαδή, δραστικών ανατροπών, που θα έρθουν μέσα και από την επιτροπή που θα συγκροτηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αποστολή αυτής της επιτροπής, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι:
  • Να εξειδικεύσει τον τρόπο εφαρμογής των παραπάνω αλλαγών του Ασφαλιστικού, συνεκτιμώντας βεβαίως τις όποιες θεσμικές αλλαγές έχουν ήδη γίνει από την ψήφιση του νόμου 3863 το 2010, έως σήμερα.
  • Να υποβάλει προτάσεις για νομοθετικές παρεμβάσεις, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Τι σημαίνει αυτό;
Ότι επί θύραις βρίσκονται νέες αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, δεδομένου ότι η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται επιπλέον, οι εργοδοτικές εισφορές θα μειωθούν επίσης εκ νέου κατά 1,3% μέσα στο επόμενο έτος και αθροιστικά κατά 5% μέχρι το 2016, ενώ η καπιταλιστική κρίση, η ανεργία, η επίθεση στους μισθούς και η εισφοροδιαφυγή που αυξάνεται, στερούν σημαντικούς και πολύτιμους πόρους από τα Ταμεία.
Μέσα σε αυτό το τοπίο που διαμορφώνει η καπιταλιστική κρίση και η διαχείρισή της προς όφελος των μονοπωλίων, η κυβέρνηση ετοιμάζει τα επόμενα βήματά της και στο Ασφαλιστικό, με βασικό χαρακτηριστικό:
  •  την παραπέρα απόσυρση του κράτους από τη στήριξη της Κοινωνικής Ασφάλισης,
  • την αντίστοιχη ελάφρυνση των καπιταλιστικών επιχειρήσεων και,
  • τη μεταφορά όλων των βαρών στις πλάτες των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου