Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ: Ανατροπές - ΣΟΚ μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων

Όχι δεν το γράφει η φυλλάδα του Μπόμπολα για να καταγγείλει την καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων. Το γράφει για να εμπεδώσουμε αυτό που θέλει το κεφάλαιο να καθιερώσει ως "φυσικό" στη συνείδησή μας. Και όσο δεν αντιδρά οργανωμένα η  εργατική τάξη θα το «εμπεδώνουμε»  ως το «φυσικό δίκαιο» του κεφαλαίου!

  • Γιατί στον καπιταλιστικό κόσμο τίποτα δεν χαρίζεται και αυτό που έχεις σου το παίρνουν όταν δεν μπορείς να το υπερασπίσεις.
  • Το ακούτε νέοι εργαζόμενοι, μελλοντικοί εργάτες και άνεργοι; Τίποτα δεν θα σας χαριστεί και αυτά που σας παρέδωσαν οι προηγούμενες γενιές θα τα χάσετε αν δεν μπορείτε να τα υπερασπίσετε. Και δεν θα φταίνε οι προηγούμενες γενιές.
  • Δείτε το μέλλον σας όχι από μέντιουμ αλλά από τους πολύ πιο αξιόπιστους «μελλοντολόγους» σας καπιταλιστές:

Η είδηση.

Νέο καθεστώς στους όρους αμοιβής και εργασίας για δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους και νέα συναλλακτικά ήθη όπως την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών με καθυστέρηση έως και 3 μηνών (!!) δημιουργούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις που μαζικά υπογράφονται εν μέσω της ύφεσης και με την επίκληση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων.

Η εξαήμερη απασχόληση (με κατάργηση του πενθήμερου), τα «ευέλικτα» ωράρια είτε συλλογικά είτε με ατομική συμφωνία, η «εκ περιτροπής» εργασία (4ήμερα και 3ήμερα σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κρίση), η «εξαφάνιση» επιδομάτων και «έξτρα» παροχών τις οποίες προέβλεπαν οι κλαδικές συμβάσεις και οι μειώσεις μισθών έως τα επίπεδα του εκάστοτε νομοθετημένου μισθού ή ημερομισθίου, για όλες τις ειδικότητες και ανάλογα με την ηλικία και τη διάκριση υπαλλήλου και εργατοτεχνίτη, κυριαρχούσαν, έως τις αρχές Νοεμβρίου, στις περισσότερες από τις 368 επιχειρησιακές συμβάσεις που συνολικά έχουν υπογραφεί και κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας από την 1/1/2013.

Στις 3 Νοεμβρίου, ωστόσο, υπεγράφη η πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση σε εταιρία παροχής υπηρεσιών φύλαξης που νομιμοποιεί την καθυστέρηση έως 90 ημέρες (!) στην καταβολή των μισθών των εργαζομένων. «Η καταβολή των αποδοχών του προσωπικού θα λαμβάνει χώρα εντός 90 ημερών από τη λήξη του μήνα εντός του οποίου παρασχέθηκε η εργασία, είτε με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό των εργαζομένων είτε μετρητοίς είτε συνδυαστικά και με τους δύο τρόπους», αναφέρει το άρθρο 7 της επιχειρησιακής σύμβασης την οποία αποκαλύπτει η «ΗτΣ» με τίτλο: "Ανατροπές - σοκ μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων:Καταβολή δεδουλευμένων ανά... τρίμηνο"

Αιφνιδιασμός

Η συγκεκριμένη διάταξη της σύμβασης την οποία συνυπογράφουν η διοίκηση της εταιρείας και οι εκπρόσωποι του σωματείου των εργαζομένων, «αιφνιδίασε» τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας και του ΣΕΠΕ που καθημερινά γίνονται αποδέκτες χιλιάδων καταγγελιών για καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 700.000 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι επί μήνες ενώ σε περιπτώσεις που υπάρχει παράλληλη υπολειτουργία των επιχειρήσεων, αρκετοί καταφεύγουν στο μέτρο της επίσχεσης εργασίας (αποχή από την εργασία έως ότου ο εργοδότης εκπληρώσει την υποχρέωση που τον βαρύνει) προκειμένου να εισπράξουν τα δεδουλευμένα προηγούμενων μηνών.

Την προστασία του μισθού προστατεύει, άλλωστε, η νομοθεσία (όχι μόνο απέναντι στον εργοδότη αλλά και για κατασχέσεις έναντι χρεών προς το Δημόσιο μέχρι το 1 /4 του μισθού ή το 1/5 του ημερομισθίου) δεδομένης της σημασίας του για τη διαβίωση του εργαζομένου. Και έως τώρα η συνήθης πρακτική ήταν, για το λόγο αυτό, να καταβάλλονται οι αποδοχές ανά εβδομάδα, ανά 15ημέρο ή και ανά 30 ημέρες.


Οι... μεσαιωνικές ανατροπές.

Πλην ελάχιστων εξαιρέσεων («προσχώρησης» σε κλαδικές συμβάσεις που δεν είχαν λήξει , «πάγωμα» αμοιβών), οι περισσότερες επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν συνομολογηθεί με σωματεία ή Ενώσεις Προσώπων και έχουν κατατεθεί φέτος στο υπουργείο Εργασίας...ξαναγράφουν το εργατικό δίκαιο προβλέποντας μεγάλες αλλαγές και περικοπές όχι μόνο για την αντιμετώπιση της κρίσης και της ταμειακής στενότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αλλά και για λόγους ανταγωνισμού!

Εταιρεία που συμμετέχει σε διαγωνισμούς για την παροχή υπηρεσιών καθαρισμού, τεχνικής συντήρησης και λοιπών υπηρεσιών με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη προσφορά, συμφώνησε με το σωματείο των εργαζομένων επιχειρησιακή σύμβαση αιτιολογώντας στο προοίμιο της συμφωνίας ότι προχωρεί στις μειώσεις μισθών και στα ελαστικά ωράρια για αυτόν ακριβώς το λόγο (μείωση μισθολογικού κόστους) με στόχο «να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι ομοειδών επιχειρήσεων».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου