Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Ψηφίστηκε επί της αρχής το αντεργατικό νομοσχέδιο για το δημόσιο τομέα.

Ένα ακόμη βήμα για να ξεπαστρεύσει τα εργασιακά δικαιώματα στο δημόσιο έκανε η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο "Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης" που ψηφίστηκε επί της αρχής στη Βουλή.
Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε και χτύπημα σε βάρος της συνδικαλιστικής δράσης και συνολικά του εργατικού κινήματος, ανοίγοντας θέμα με το νόμο 1264/82. Στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι χρειάζεται «αναμόρφωση συνολικά του 1264» γιατί τα άρθρα του «απηχούν αντιλήψεις μια άλλης εποχής»!

Το νομοσχέδιο "Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης":
  • Καταργεί την άδεια που συνολικά έφθανε τις έξι μέρες το χρόνο και δίνονταν σε όσους εργαζόμενους χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή.
  • Μειώνει τις βραχύχρονες αναρρωτικές άδειες που δίνονται ανά έτος, από δέκα μέρες σε οκτώ (με ιατρική γνωμάτευση) και από τέσσερις σε δύο (με υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου).
  • Μειώνει τις άδειες εξετάσεων για φοιτητές - δημόσιους υπαλλήλους, από 20 σε 10 μέρες ανά εκπαιδευτικό έτος. Για κάθε μέρα εξετάσεων θα δίνεται μία, αντί για δύο μέρες άδεια.
  • Καταργεί την εκπαιδευτική άδεια τριών και τεσσάρων ετών. Αντικαθίσταται από άδεια που θα φθάνει μέχρι και τρεις μέρες τη βδομάδα για τη συμμετοχή σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα ή για την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής στο εσωτερικό.
  • Για τις γονικές άδειες σε περίπτωση γέννησης διδύμων, τριδύμων κλπ. χορηγείται επιπλέον άδεια ανατροφής διάρκειας τριών μηνών με αποδοχές για κάθε τέκνο επιπλέον του έτους. Ακόμα, ο πατέρας δημόσιος υπάλληλος έχει τη δυνατότητα να κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της 9μηνης άδειας ανατροφής, σε περίπτωση που δεν εργάζεται η σύζυγός του.
Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, δίνεται η δυνατότητα οι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία να κάνουν αίτηση άρσης και προβλέπεται η επιτάχυνση της πειθαρχικής διαδικασίας. Τέλος, αναφέρεται πως υπάρχει διάταξη που προβλέπει την πρόσληψη των επιτυχόντων στο διαγωνισμό 8Κ του ΑΣΕΠ από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ και την αποκατάσταση σε φορέα του υπουργείου Εργασίας των επιτυχόντων στο διαγωνισμό 9Κ.
Στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στο ρόλο του κράτους και στις δύο στρατηγικές που συγκρούονται. Όπως είπε. «...στη θέση του κράτους της δικτατορίας του κεφαλαίου, εμείς μιλάμε για το κράτος της δικτατορίας του προλεταριάτου το οποίο θα εκφράζει μια ανώτερη μορφή κοινωνικής οργάνωσης, θα εκφράζει τα συμφέροντα και τις ανάγκες της εργατικής τάξης...»
«...Υπάρχουν ανορθολογικά φαινόμενα» πρόσθεσε, απαντώντας στο σαθρό επιχείρημα του υπουργού ότι εργαζόμενοι μπροστά σε ηλεκτρονικό υπολογιστή χρησιμοποιούσαν αθροιστικά τη μονοήμερη άδεια με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο, να λείπουν μέρες από τις θέσεις τους «..αλλά εσείς προσπαθείτε να τα λύσετε εντείνοντας την αντεργατικότητα... Αντί να εξασφαλιστούν αναβαθμισμένοι κανόνες συνθηκών εργασίας και υγιεινής, σε μία δουλειά που είναι βεβαιωμένο ότι δημιουργεί προβλήματα στην υγεία των εργαζομένων, έρχεται η κυβέρνηση και καταργεί την άδεια μιας μέρας...».
Αναφερόμενος στο θέμα της αξιολόγησης και των πειθαρχικών, έθεσε το κρίσιμο ερώτημα: «...με ποια κριτήρια ένας ευσυνείδητος εργαζόμενος που έχει ταξικά χαρακτηριστικά - γιατί δεν είναι ο βολεμένος που δεν έχει διάθεση να αγωνιστεί - σε μία απεργία που κρίνει το δικαστήριο παράνομη, πρέπει να απεργήσει ή όχι, ή πρέπει να κόψει το νερό σε εργατική λαϊκή οικογένεια επειδή αυτή δεν έχει να πληρώσει; Με βάση το πειθαρχικό δίκαιο θα πάει να απολυθεί. Να ποια είναι η υπόθεση του πειθαρχικού δικαίου...».
Και κατέληξε λέγοντας  «...και με αυτές τις ρυθμίσεις η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών υποτάσσεται στο βωμό της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, ενώ αυτό που προωθείται είναι να μετατραπούν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σε ακόμα πιο φτηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα...»
Ξεκαθάρισε ότι «...θέση του ΚΚΕ είναι να μην υπάρχει διαχωρισμός εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όμως όχι στο όνομα (του μη διαχωρισμού) να αφαιρεθούν δικαιώματα, αλλά να προστεθούν». 
Σε αυτό μπαίνει εμπόδιο η ύπαρξη των επιχειρηματικών συμφερόντων των μονοπωλίων και γι' αυτό πρέπει να κοινωνικοποιηθούν, για να μην υπάρχει διαχωρισμός των εργαζομένων και των κοινών συμφερόντων τους.

πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου