Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Πρεμιέρα της διαδικασίας των "μνημονίων" διαρκείας στην Ευρωζώνη.

Την «ενισχυμένη οικονομική εποπτεία» εγκαινίασε και επίσημα σήμερα το Eurogroup στις Βρυξέλλες που συζήτησε για τις διαδικασίες ελέγχου και αξιολόγησης όλων των προϋπολογισμών των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, είτε αυτά υπάγονται σε μηχανισμούς στήριξης και «μνημόνια» είτε όχι. 
Η «ενισχυμένη οικονομική εποπτεία» προβλέπει μεταξύ άλλων:


  • την καθήλωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων κάτω από το 3% του ΑΕΠ του κάθε κράτους, καθώς και 
  • τη μείωση του κρατικού χρέους με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ετήσιους ρυθμούς, στο 60% του ΑΕΠ. 

Μια σειρά από κριτήρια προβλέπονται για την παρακολούθηση και αξιολόγηση διαφόρων δημοσιονομικών μεγεθών, όπως εμπορικά και άλλα ελλείμματα ή πλεονάσματα του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών. 
Από την «κρησάρα» της Κομισιόν περνάνε επίσης και οι προβλεπόμενες δαπάνες όλων των κρατικών προϋπολογισμών. Το «Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης» προβλέπει ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των κρατικών δαπανών δεν μπορεί να υπερβαίνει το ρυθμό του ΑΕΠ.
«Εναλλακτικά», παρέχεται η δυνατότητα αύξησης των δαπανών πάνω από το ρυθμό του ΑΕΠ αλλά με την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα «αντισταθμιστούν» με τα κατάλληλα ισοδύναμα μέτρα, «όπως με τις αυξήσεις των δημοσίων εσόδων», δηλαδή με τη διόγκωση των φόρων που επιβάλλουν στους λαούς.
Οι κανόνες της ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας ισχύουν και για τα 28 κράτη της Ε.Ε. Ειδικά για τους «17» του «σκληρού πυρήνα» της Ευρωζώνης προβλέπονται και χρηματικές κυρώσεις! 
Να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένοι κανονισμοί δεν είναι κάτι το καινούργιο, αλλά αντίθετα αποτελούν συστατικό στοιχείο της λειτουργίας της ΕΕ. Με το νέο πλαίσιο του αποκαλούμενου «ευρωπαϊκού εξαμήνου», οι προβλεπόμενες κυρώσεις ενεργοποιούνται αυτόματα μετά την παρέλευση της πρώτης προθεσμίας για τη «διόρθωση του ελλείμματος» ενώ μέχρι το 2011 προβλέπονταν για τα κράτη που «κατ' επανάληψη» έχαναν τις προθεσμίες.
Για κράτη όπως η Ελλάδα, με υψηλό κρατικό χρέος, προβλέπονται ταχύτατοι ρυθμοί μείωσης του χρέους μέχρι και 5% το χρόνο! προκειμένου να προσεγγίσουν την «τιμή αναφοράς» (60% του ΑΕΠ). 
Το κρατικό χρέος της Ελλάδας, μετά και το «κούρεμα», διαμορφώνεται στο τέλος του 2013 στα 321 δισ. € ή στο 175,5% του ΑΕΠ
Ανεξάρτητα ή και ταυτόχρονα με τις όποιες συνταγές διαχείρισης (νέο κούρεμα, επιμήκυνση, χαμηλότερα επιτόκια), η «αποκατάσταση» του κρατικού χρέους στο πλαίσιο της λυκοσυμμαχίας της Ε.Ε. θα απαιτεί διαδοχικά, χωρίς τέλος, αντιλαϊκά μέτρα, είτε με μνημόνια είτε χωρίς...
πηγή: 902.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου