Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

"Κλειδώνουν" τα νέα μέτρα κυβέρνησης - τρόικα.

Αλλαγές στο ασφαλιστικό, απολύσεις και κινητικότητα είναι ζητήματα που θεωρούνται «κλεισμένα» μετά τις επαφές (πρωινές και απογευματινές) της Τετάρτης μεταξύ κυβέρνησης – τρόικας. Στο τραπέζι είναι νέα μέτρα τουλάχιστον 1,8 δισ. € για την επόμενη χρονιά.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι «είμαστε σε φάση σύγκλισης σε όλα τα θέματα, ακόμη και για τους πλειστηριασμούς» και πως «υπάρχει καλή θέληση για να συγκλίνουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα», ενώ επιδίωξη είναι να κλείσει η συμφωνία έως τις 9 Δεκέμβρη.

Απολύσεις και λουκέτα σε οργανισμούς
Οι απολύσεις εργαζόμενων από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και την ΕΛΒΟ, όπως επίσης και από ΝΠΙΔ που θα καταργηθούν, θα συμπληρώσουν τον αριθμό των 4.000 απολύσεων για το 2013 που οφείλει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.
Απομένουν παραπάνω από 1.200 απολύσεις εργαζομένων και οι πληροφορίες αναφέρουν πως περίπου 900 απολύσεις θα προέλθουν από την αμυντική βιομηχανία, η οποία θα συρρικνωθεί δραματικά, με κλείσιμο εργοστασίων και διατήρηση ελάχιστων μονάδων παραγωγής.
Οι υπόλοιπες απολύσεις θα προέλθουν από πιθανούς «ξαφνικούς θανάτους» μικρών και μεσαίων οργανισμών όπως π.χ. το Ταμείο Οδοποιίας (με 124 υπαλλήλους) που το λουκέτο του έχει προαναγγελθεί.
Έκλεισε το πρώτο κύμα κινητικότητας
Συμφωνία φαίνεται πως υπάρχει για το πρώτο και το δεύτερο κύμα της κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων. Με την ένταξη στο καθεστώς των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ επιτυγχάνεται ο αριθμός των 12.500 υπαλλήλων που τίθεται σε διαθεσιμότητα με το πρώτο κύμα. Για την ολοκλήρωση του δεύτερου κύματος διαθεσιμότητας - επίσης 12.500 υπαλλήλων - το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πιθανότατα έλαβε παράταση έως τις αρχές του 2014.
Θεωρείται βέβαιο πως την επόμενη χρονιά θα βρεθούν στο επίκεντρο της κινητικότητας και των απολύσεων ο ΕΟΠΥΥ, μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αυτές, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Διοίκηση και σε δημοτικές επιχειρήσεις ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί θέμα και για τις αστικές συγκοινωνίες.
700 εκατ. € οι παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό
Οι πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας αναφέρουν πως κλείδωσαν και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό. Το συνολικό ποσό προσδιορίστηκε στα 700 εκατ. € και δεν αποκλείεται αύριο να κατατεθεί στο σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας κάνει λόγο για αλλαγές που θα διευκολύνουν την είσπραξη εισφορών και την αύξηση των εσόδων.
Ωστόσο το συνολικό ποσό των νέων μέτρων πρέπει να φτάσει τα 1,8 δισ. € καθώς σε αυτό το ύψος προσδιορίζεται το δημοσιονομικό κενό του 2014 από την τρόικα. 
Αύριο Πέμπτη το πρωί θα κατατεθεί ο νέος προϋπολογισμός και δίχως συμφωνία για το ύψος του δημοσιονομικού κενού διότι αυτό προβλέπει η εγχώρια νομοθεσία οπότε δεν αποκλείεται ο νέος προϋπολογισμός να υποστεί «διορθώσεις» στις αρχές του 2014 με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Σπάει ο πάγος των πλειστηριασμών
Το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας παραμένει ανοιχτό ζήτημα στις επαφές, αν και έχει καταγραφεί κοινή λογική των δύο πλευρών που είναι πιθανό να οδηγήσει και σε κοινή συνισταμένη. 
Τόσο η κυβέρνηση όσο και η τρόικα θέλουν ξεπάγωμα των πλειστηριασμών με προστασία των φτωχών. Ο ακριβής προσδιορισμός των φτωχών φαίνεται πως είναι το σημείο της διαφοροποίησης.
Άλλωστε μετά τη συνάντηση του Κωστή Χατζηδάκη με τους εκπροσώπους της τρόικας, πηγές του Υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν πως για τους πλειστηριασμούς «συζητήσαμε επί γενικών αρχών. Η τρόικα δεν ανοίγει θέμα ανατροπής των πάντων. Προκύπτει ότι δεν θίγει ζητήματα που να αφορούν τις ευαίσθητες οικονομικά και κοινωνικά ομάδες».
Για τις επαγγελματικές μισθώσεις έχει γίνει γνωστό πως θα απελευθερωθούν πλήρως οι νέες και θα διατηρηθεί η προστασία για όσο διαρκούν οι παλιές.
πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου