Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Προετοιμάζουν τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα

Στην Αθήνα τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών

Με τις συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας ξεκινά και επίσημα σήμερα Τρίτη ο νέος κύκλος της διαβούλευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας (ΕΕ - ΔΝΤ- ΕΚΤ). 

Τα παζάρια, σε πρώτη φάση, επικεντρώνονται γύρω από το ύψος του «δημοσιονομικού κενού» για το 2014, με το οποίο ως πρόσχημα θα προχωρήσουν στα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα για την ερχόμενη χρονιά σε συνέχεια αυτών που εμφανίζονται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν στην τρόικα εκτίμηση «δημοσιονομικού κενού» ύψους 2,9 δισ. ευρώ, ενώ η Κομισιόν από την πλευρά της με χτεσινή δήλωση εκπροσώπου του αντιπροέδρου της Ο. Ρεν αρνήθηκε να προσδιορίσει το ύψος των νέων μέτρων.

Σε «εκκρεμότητα» βρίσκονται ορισμένα από τα «προαπαιτούμενα μέτρα» που αφορούν στην εκταμίευση της δόσης (1 δισ. ευρώ), η οποία είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβρη του 2013:
  • Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2014, ο οποίος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα περιλαμβάνει πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, πέρα και πάνω από αυτά που εμφανίζονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, στο πλαίσιο και της συζήτησης για τη διαμόρφωση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2014-2017.
  • Στο στόχαστρο μπαίνουν και τα εμφανιζόμενα «ελλείμματα» των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία μεταφράζονται σε νέες μειώσεις συντάξεων, σφαγή των κρατικών δαπανών για Πρόνοια, Υγεία κ.ά.
  • Ο εντοπισμός και η υπαγωγή σε προγράμματα διαθεσιμότητας και απολύσεων δεκάδων χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η συγκυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του μέτρου, με συνολικά 25.000 διαθεσιμότητες, 4.000 απολύσεις ως το τέλος του 2013 και άλλες 11.000 ως το τέλος του 2014.
  • Οι αναδιαρθρώσεις, η κατάργηση τμημάτων επιχειρηματικής δραστηριότητας ή ακόμη και λουκέτα στις βιομηχανίες ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ.
  • Ο ενιαίος φόρος ακινήτων, το νέο μόνιμο χαράτσι στη λαϊκή στέγη και τη μικρή περιουσία, που από το 2014 επεκτείνεται στην κυριολεξία σε κάθε σπιθαμή γης. Το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται υπό κατάθεση στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου